Как да си направим вертикална градина у дома?

Всичко започва, когато преди години френски ботаник решава да проведе експерименти с различни видове растения. По време на своите околосветски експедиции, той открива, че някои от растенията се развиват еднакво добре и на вертикални повърхности. Оказва се, че аерацията на корените е добра и те се развиват оптимално. Така е открит методът за отглеждане на растения в тънък 2 мм вертикален пласт.

Colorful-wall-planter-all-set-to-grace-your-homes-interior

1211RL-pallet-garden-625

A-mini-herb-garden-in-the-living-wall-style-looks-great-in-the-kitchen

Вертикалните градини много бързо набират популярност, не само, защото изглеждат наистина уникално, а и заради своята функционалност (могат да се поставят какво в двора, така и у дома). У нас вече има няколко озеленителни фирми, които предлагат модулни системи за направата на вертикални градини. Но, ако искате да си спестите пари и обичате да експериментирате, без много усилия можете да си направите и сами. Ето как става.

Необходими материали:

DIY-pallet-vertical-garden-tutorial-pics

1. Дървени Евро палети
2. Здраво градинско фолио (обикновено се използва за малки градински езерца)
3. Зебло (или обикновен дебел найлон)
4. Пистолет за телбод
5. Макетно ножче

 

Как се прави?

1. С помощта на пистолета прикрепете зеблото или найлона за вътрешната част на палета, като то трябва да покрие отворите между отделните дъски.

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-garden-film-stapler

2. След това обвийте задната част на палета с градинското фолио и отново прикрепете всичките му страни с телбод, като се уверите, че няма непокрити части с изключение на единия край.
3. През отворения край на палета натъпчете тор. Най-добре дръжте палета в хоризонтално положение, докато не завършите изцяло съоръжението.

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-film-soil-flowers

4 .С помощта на макетното ножче направете дупки в зеблото във формата на малък кръст.

DIY-pallet-vertical-garden-burlap-scissors-seeds

5. Поставете растенията в ред и се уверете, че са добре прикрепени в торта.

 

Подходящи растения за вертикалната градина.

Широка е гамата от видове, които могат да се отглеждат във вертикалната градина. Основно такива са : мъхове; папрати; перенни цветя; ниски, джуджести иглолистни и широколистни храсти, билки (мащерка, мента, маточина), ниско растящи цветя (теменужки), а дори и горски плодове (ягоди), също сукуленти и др.

Hanging-flower-box-makes-a-brilliant-vertical-garden

Small CG

Indoor-living-wall-kits-are-easy-to-replicate

Във видеата по-долу може да видите нагледно още няколко примера за това как лесно и бързо да си направите красива вертикална градина.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност