Вниманието ни отново е насочено към Michael Wolf и неговият фокус към живота в мегаградовете. Изключително въздействащата работа на фотографа, документираща плътността на архитектурата и народната култура в големите градове и този път ни оставя без дъх в проекта "Tokyo Compression".
Серията се съсредоточава върху реално случващата се лудост в метрото на Токио или по-специално върху неговите пътници. Всеки ден хиляди хора използват този подземен ад, в час пик, за да се придвижат в огромния град и да стигнат до работните си места.
Работата на Wolf е невероятен графичен документ за страданието, примирението и търпението на тези, които нямат друг избор, освен да пътуват чрез този вид обществен транспорт. Фотографиите в проекта подчертават недостатъкът на живеещите в мегаполисите и по-конкретно некомфортното придвижване от и до вкъщи. "Tokyo Compression" ни представя момента точно, когато мотрисата напуска платформата в метростанцията и ни разкрива неловката клаустрофобия от унизителната липса на пространство.

При вида на тези снимки, може би, можем да разберем малко повече за духа и философията на японците.

Wolf казва за фотографиите, че представляват "особен тип трагедия на човешкото състояние". "Това, което виждате не е в резултат на природно бедствие. Човекът е отговорен за това към себе си и към ужасната система, изградена за хората и от хората."
Резултатът е спираща дъха емоционална колекция от пътуващи индивиди, като всеки портрет разказва своята уникална история.

Michael Wolf предоставя крайно воайорство, като ни показва красиви, тихи моменти, замразени, замечтани, ефирни и еротични, а ние като свидетели стоим невидими и се вглеждаме в миниатюри, съдържащи лични светове, затворени зад кондензираното стъкло. Или, ако смятате, че някога сте били в претъпкан обществен транспорт, вижте снимките в проекта, красноречиво наречен "Tokyo Compression"...

Снимки: boredpanda.com, huckmagazine.com