В краят на миналата година часовникарската компания Richard Mille обяви официално бъдещето си сътрудничество с отборът във формула 1 Lotus и като естествено продължение на това, в началото на 2014 е представен новия поименен турбильон. Моделът RM 50-01 е кръстен на един от пилотите от тима и по специално на Ромен Грожан известен с агресивния си стил на каране. При по внимателен поглед трябва да признаем, че дизайнът и подборът на цветове са перфектно съчетани с тези, който са използвани в болида на отбора на Lotus F1.

44

1

Заимствани са някои елементи от RM 35-01Rafael Nadal, с който знаменития тенесист спечели 14 титли от големия шлем и от RM 36-01Sebastien Loeb друг изклщчителен пилот. Въпреки всичко RM 50-01Romain Grosjean запазва своята индивидуалност.
Може би тази аналогия загатва за бъдещите планове на Lotus F1 за титла през тази година, като се има в предвид, че всички рекламни лица на лимитираните модели часовници на Richard Mille са постигнали абсолютни върхове в спортните си кариери.
Корпусът му е създаден от изключително здравия и абсолютно нов за часовникарството карбон NTPT® произведен специално за Richard Mille. Той се състой от 600 слоя карбонови нишки всяка с дебелина по 30 микрона, което го прави практически неразрушим дори и при екстремалните натоварвания във Формула 1.

1RM-50-01-LOTUS-F1

2Richard-Mille-RM-50-01  3Richard-Mille-RM-50-01

Както може да се види освен изключително сложния механизъм на турбилонът, от Richard Mille са успели да вградят и механичен индикатор за измерване на силата на ускорението спрямо земното притегляне G-force, който едва ли Ромен ще успява да следи при 300км/ч, но все пак трябва да признаем майсторството на часовникарите създали това бижу. Моделът естествено е в лимитирана серия от 30 броя, всеки един от тях е ръчно сглобяван и към всяка бройка върви и точно копие на болида на Lotus F1 в мащаб 1/5. При цена от 845 000 евро Ромен Грожан трябва да внимава с агресивните си изпреварвания на пистата.

2