Любовта на виното и розата ♥ Червено и Черно от Metanoa de la Rose. Стендал би опитал

„Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна…”
~ ЕКЗЮПЕРИ, „Малкият принц”

Месец март е тук под ръка с всички женски капризи и добродетели – любовен, изненадващ, хладен с последните тръпки на зимата, слънчев с първите прегръдки на пролетта.

Жената е виното на любовта, а розата е нейното сърце – изпълнено с копнеж и тайнства. Животът не винаги следва лиричните извивки на поезията, но откакто свят светува, любовта и виното са неразделни. Те са сладкия пир на младостта, омаята на зрелостта, бурната кръв на живота. Горчиво е виното без любов, а любовта е жадна за алените му глътки.

В опияняващия букет на любовта, виното и розата се привличат и обичат. Те са перфектното дуо, в което уханието и тръпчивата сладост копнеят за близост – досущ като влюбени. Червено е виното, а любовта е черна роза. Тя е чувственото изкушение, а то – достойният финал. Червена е страстта и тайнствена нощта.

Класическо е съчетанието между червено и черно, а интригуващата им връзка живее в много художествени произведения. Стендал и знаменитият му роман „Червено и черно” и до днес провокира размишления относно дуела между високите амбиции и нравствената низост, между страстта и сметките на ума. “Любовта е единствената страст, за която се заплаща с монетата, която тя сама сече.”, споделя деликатният познавач на човешкото сърце Стендал, вярвайки, че жените предпочитат чувствата пред разума.

Mark Rothko, Black Over Reds (Black on Red), 1957, Baltimore Museum of Art

Henri Matisse, The Red Studio, 1911

Дълбока е връзката между червеното и черното и във великолепните платна на художника Марк Ротко. „Black In Deep Red”, „Light Red Over Black” и „Black Over Reds Black on Red” от 1957-ма, са малка част от огромния свят на американския майстор на абстрактния експресионизъм. Много от нерамкираните шедьоври от последния му период са вдъхновени от легендарната картина на Анри Матис „The Red Studio” и пленяват със своята загадъчна интимност. Марк Ротко мечтае да рисува чудеса, които да пребъдат във времето и залага на най-съкровеното – човешките емоции и чувства. Червеното като кървяща рана, огнена зора и нажежена страст, бореща се с черната бездна на безсмислието, два цвята, танцуващи драматично в монументалните картини на Ротко.

Метаноа реши да заложи на тази страстна комбинация и да събере виното и любовта в едно, създавайки специалната колекция за ценители „ЧЕРВЕНО и ЧЕРНО”. Любовта е Черна роза, а виното Сира & Мерло 2013 г., дело от един от най-добрите енолози в света – французина Michel Rolland.

Когато любовта се лее като вино и изкушава с розов аромат, вдигаме тост за жените и красотата! И мечтаем да беше Стендал тук, за да опита.

Пияният за кратко е пиян и изтрезнява, а влюбеният – до смъртта си чак пиян остава.”
~ СААДИ, „Гюлестан ~ Градина на розите”

Снимки: Metanoa de la Rose

10795 Преглеждания