Живеем в свят, в който сватбата e по-важна от любовта, погребението - по-важно от покойника | Едуардо ГАЛЕАНО

Роден през 1940 г. в Монтевидео, Уругвай, едва 13-годишен Едуардо Галеано започва да пише политически коментари за местен вестник. По-късно е редактор на различни вестници и списания (вкл. сп. „Християнство и революция”), главен редактор на вестника на Университета в Монтевидео и ежеседмичника „Marcha”, директор на ежедневника „Еpoca”. След военния преврат през 1973-та напуска Уругвай и живее в изгнание в Аржентина, където ръководи сп. „Crisis”. Когато политическите обрати го правят нежелан и там, Галеано намира пристан в Испания. През 1984 г. се връща в родината си, а на изборите в Уругвай подкрепя широк ляв фронт. На 26 януари 2006 г., заедно с Габриел Гарсиа Маркес, Фрей Бето, Пабло Миланес, Ернесто Сабато и други известни дейци на културата, Галеано се обявява за предоставяне на независимост на Пуерто Рико. Творчеството му е популярно с хуманната си и лява насоченост. Сред най-известните му книги са „Репортажи” (1967), „Отворените вени на Латинска Америка” (1971, забранена от всички десни режими в региона), „Памет за огъня” (1982-1986), „Книга на прегръдките” (1989), „Футболът на слънце и на сянка” (1995), „Нагоре с краката” (1998) и др.

(1940 ~ 2015)

Няма невинност в богатството. А всяка свобода, всяко унижение, всяка мизерия, всеки ужас се корени някъде дълбоко в човешката история. Светът, в който живеем, е организиран по толкова несправедлив начин, че богатите страни мислят за богатствата си като за дар от Бог. Сякаш Бог е решил, че те трябва да са богати и свободни.

§

Живеем в свят, в който сватбата e по-важна от любовта, погребението - по-важно от покойника, външността - по-важна от ума. Ние живеем в култура на опаковка, презираща съдържанието.

§

Всички сме смъртни до първата целувка и втората чаша вино.

§

Моралът на пазара стана морал на обществото.

§

Аз не вярвам в благотворителността. Аз вярвам в солидарността. Благотворителността е толкова вертикална. Тръгва от върха към дъното. Солидарността е хоризонтална. Уважава отделната личност. Имам много да уча от другите хора. 

...

ОБЛАЦИ

Облак отронил капка дъжд върху спяща жена. След девет месеца жената родила близнаци.

Когато близнаците пораснали, те поискали да научат кой е баща им.

- Утре сутринта, - казала жената, - погледнете на изток. Там ще видите облак, приличащ на кула.

През цялата земя преминали близнаците, после се качили на небето и накрая стигнали до своя баща.

Баща им не повярвал, че са негови деца и им казал:

- Докажете го.

Един от близнаците изпратил на земята мълния. Другият - гръм. Но Облакът още се съмнявал. Тогава близнаците влезли в морето и излезли от него невредими.

След това Облакът им освободил място до себе си и те останали на небето сред многобройните си братя и племенници.

Из „Първите гласове. Митове. Легенди. Пророчества” (1992), превод: Литературен свят
Източник: literaturensviat.com
Снимка:
en.wikipedia.org

4330 Преглеждания