Платноходки, акули, коне: подводната фотография на Кърт Ариго

Кърт Ариго е роден през 1969 година в Малта и понастоящем е фотограф на свободна практика. Само един поглед към снимките му ще ви каже, че неговата страст е водата. Непрестанно се бори с бушуващото море, но винаги успява да направи перфектната снимка. Пътува из целия свят, за да снима подводната дива природа – от островите Галапагос до Големия бариерен риф. Но често намира под повърхността неочаквани обекти...

Вие сте специалист в морската фотография. Как се появи любовта ви към непредсказуемия характер на океана?

Това беше повече от естествено развитие за мен, нещо което ми носи много удовлетворение и задоволство. Чувствам се силно свързан с морския свят. Когато съм под водата възстановявам духа си и благосъстоянието си. Това е което ме държи жив.

Това, че израстнах на остров, определено повлия на моята любов и страст към подводния свят. Бях само на 10, когато започнах да се гмуркам. Баща ми е един от пионерите в гмуркането в Малта, през 1960 и това беше огромно вдъхновение за мен, докато растях. Придружавах го до морето от много ранна възраст. На 15 започнах да се занимавам с фотография и най-естественото нещо за мен бе подводната фотография.

До ден днешен много рядко отивам да се гмуркам без фотоапарат, който се е превърнал в продължение на ръката ми. Правя това през последните 30 години и все още се радвам на множество предизвикателства.

Какво ви привлича в подводния свят?

За мен подводния свят винаги е бил синоним на неизвестното. Дори да се гмуркам на същото място, със същото оборудване, всеки път преживявам нещо различно.

Непрекъснато се уча да се справям с нови предизвикателства. Имам чувството, че чрез гмуркането мога да се превърна в „човек, който решава проблеми“.

Кои са основните предизвикателства на подводната фотография?

Предизвикателството е в това, че има голяма разлика да си фотограф в студио или на сушата, и да си такъв под водата. Гмуркането съдържа множество променливи, много от които са трудно предвидими и извън контрола ми, а именно видимостта, осветлението, животинския свят. Успешните морски фотографи трябва да притежават добро чувство за хумор, защото никога не знаеш какво ще застане на пътя ти. Това тества търпението, толерантността, творческите сили и изобщо всичко, което ни формира като личности. Едно от основните предизвикателства е това, че трябва да работиш с морските обитатели. Освен това, средно подводната сесия може да продължи около час, така че и времето си е ограничение.

Налагало се е да плувате с акули чук, а и екологичният проект в Галапагос беше опасен. Как бихте описали тези преживявания?

Плуването с акули чук и делфините на Бахамите, гмуркането с бикови тюлени, ме накараха да се почувствам незначителен. Особено за човек, който има такава връзка с подводната среда, чувството за споделяне на тяхната територия, е много дълбоко. Когато направиш нещо повече от това, което природата ти е предопределила, има елемент на риск и точно за това е интересно.

Източник: alertdiver.eu
Снимки: Kurt Arrigo

Webstage.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK