Морето, което създава | Мати СМИТ

Земята приела форма в Слънчевата система преди около пет милиарда години. Живеем на планета, 70% от чиято повърхност е покрита с океански води. Първоначално в океана нямало и следа от живот, но след като приел най-разнообразни форми още там, животът е трябвало да чака милиони и милиони години, преди да излезе от него. Едва след като някои риби, еволюирали в амфибии, се втурнали към завземането на сушата, било възможно континентите да се заселят с животни. И действително амфибиите дали начало на влечугите, а те от своя страна на птиците и бозайниците. Днес изплувалите земи са заети от гори и милион различни видове животни, а около двадесет хиляди вида риби плуват в морските води.

Дори и в човешкото тяло има категоричен спомен от онези така далечни ери. Защото наистина би могло да се каже, че океанът тече в нашите вени, тъй като химическият състав на кръвта е подобен на този на солената вода, макар съставните елементи да се срещат в малко по-различни пропорции.

Мати Смит е от тези фотографи, чиято душа сякаш живее в странното измерение на океанския свят. Цялото му същество обитава една действителност, в която представи и вълнения са независими едни от други точно както в сънищата. Изображенията му под водата са необикновени и вълнуващи, сякаш вмъкнати в продължителна реалност от някоя тъмна сила, капризна и неразбираема. Един огромен, невъзможен, отчайващ свят.

Снимки: DeMilked

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност