1

Каролин дьо Мегре – модел, стилна икона, дъщеря от много добро семейство и олицетворение на модерната парижанка. Жена, зад чието безразличие се крие истинска френска осанка.

Цял ден и цяла нощ е прекарала на летището в Лос Анджелис поради отменяне на полет след полет, но накрая по чудновати пътища все пак се оказва навреме в Мюнхен. По никакъв начин не демонстрира липсата на сън. „Имах уговорка за обиколка на Мюнхен, която благодарение на Еър Франс пропуснах", споделя градският експерт. Каролин дьо Мегре е в Мюнхен за представяне на германското издание на своята книга, на която тя е съавтор заедно с три от най-добрите си приятелки и за която тя е едновременно образец и рекламен плакат: „Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш", т.е. как да останеш парижанка във всякакви ситуации от живота.
40-годишната дьо Мегре успява както никой друг да персонифицира градския стил. По професия тя е модел, а в ежедневието обича да носи изрязани блейзъри и ниски обувки, не бие на очи с грима си, винаги е облечена с известна доза небрежност. Тя е олицетворение на онзи тип жени, които ден след ден срещаш в Café de Flore, на онези събирания на бохеми в кафенетата, които от 20-те години на миналия век обединяват есенцията на града.

2

Мадам „Сдържаност" и муза на Лагерфелд: Каролин дьо Мегре прави особено впечатление с външния си вид, както в Мюнхен ...

3

..., така и в Ню Йорк.

Учтива, небрежна, сдържана
Във всяка една епоха парижанката е имала своите велики икони. През 50-те това е Симон дьо Бовоар, през 60-те Катрин Деньов, по-късно Джейн Бъркин и Инес дьо ла Фрезанж. А сега това е дьо Мегре, икона на стила, който с голяма разточителност създава една привидна случайност. „Усилията трябва да са незабележими отвън, тъй като идеята е да не изглеждаш суетен", обяснява тя парадокса. „Все пак това е само мода и не изисква никакво умствено натоварване."

За съжаление багажът й не успява да пристигне в Мюнхен толкова бързо, затова тя получава от организатора, модния онлайн-магазин stylebop.com, светъл раиран топ, черен панталон с мъжка визия и чанта със златисти дръжки тип верига от колекцията Elsie на Chloé. Чуждите дрехи Каролин дьо Мегре носи без притеснение, не прави впечатление нито на надменна, нито на дръзка жена, както обичат да се изказват за парижанки, по-скоро е добре възпитана и учтива. Или казано по друг начин: сдържана.
По принцип при стила на парижанката става въпрос именно за сдържаност и за това, как да не се набиваш на очи. Всъщност сам по себе си един разговор на тази тема вече е демонстрация на известна несдържаност и е обречен на провал, защото е един вид демистификация. Все пак ще опитаме, въпреки че според дьо Мегре „парижанката не говори за своя грим или за външния си вид." Също както и за своята прическа тип Pony, превърнала се в нейна запазена марка. Дьо Мегре не използва балсам, за да не изглежда косата й твърде лъскава и тежка, а след измиване не я подсушава със сешоар. Изключение от правилото е пони-бретонът. „В противен случай той се държи, както на него му харесва." Косата й съхне на въздух и целта е да стои леко на фитили. Заради професията си рядко се сресва.
Косата й, която изглежда така, все едно току-що е станала от леглото, редовно докарва стилистите до отчаяние при изпълнение на професионалните им задължения. „Тъкмо предишните две седмици пътувах с отворен мустанг през Калифорния", разказва тя, съвсем ясно осъзнавайки вината си. Своя пони-бретон тя приема като един вид ботокс. И още нещо: „Той е нещо като стена между мен и вас, зад която мога да се скрия." Докато говори съвсем детайлно за косата си, тя нито веднъж не я докосва, нито пък опитва с поклащане на главата, както често правят жените, да й придаде някаква форма. Остава съвсем невъзмутима.
В своята книга тя отразява света зад фасадата. Книгата е разделена в толкова различни една от друга глави като „Правила за движение по парижките улици" и „Таблица на умножението на изневярата", обогатени с всевъзможни практични и шармантни съвети за стил: „Ръчната чанта е твоят дом, в който може да бъде открита както старата ти сметка за ток, така и хербаризирана четирилистна детелина."

4

Моделът е известен със своя екстравагантен уличен стил.

5

Карл Лагерфелд я привлича като част от своя антураж именно заради „онова особено нещо", което тя притежава.

Диета по френски: Кафе и цигари
В главата „Как да накараме мъжа да изгуби самообладание" тя разкрива как мадам в града на Сена да създаде онова прочуто "je ne sais quoi" - впечатление, толкова типично за французойките. „Тя отменя срещата в последната минута, извинява се, но не посочва причина." Лесен за разпознаване психологически трик, който обаче явно все още има ефект върху мъжете.
В книгата на много места се говори за това как с много усилия да станеш интересна, за да замъглиш съзнанието на мъжете: „Несъзнателно в горещи дни французойката забравя да сложи сутиен под тениската си." Нека това обаче не създава погрешно впечатление: при разговора в Мюнхен дьо Мегре дава да се разбере, че французойката съвсем не е някоя разкрепостена блудница. Клишето от филма „Дневна красавица" (на френски: Belle de Jour) на Луис Бунюел, използвано по-късно и от авторката Катрин Миле, не е общовалидно за всички парижанки. Вярно е обаче, че парижанката „обича да бъде влюбена". Както и че диетата й се състои основно от кафе и цигари.
За това днес дьо Мегре да бъде възприемана като типичната парижанка „вина" има изтънченото усещане на Карл Лагерфелд за духа на времето. Всъщност тя вече била загърбила кариерата си на модел, през време на която в средата на 90-те години работи с дизайнери и фотографи като Nicolas Ghesquière, Марк Джейкъбс и Марио Тестино. След няколко години, прекарани в Ню Йорк, тя отново живее със сина си и своя партньор в Париж, основава фирма за плочи. През 2012 Лагерфелд отново кани на подиума вече 35-годишната дьо Мегре за представяне на Шанел.
Това е началото на една невиждана дотогава втора кариера като модел, която определено засенчва първата. Днес Каролин дьо Мегре е посланик на марките Chanel и Lanĉome. Като постоянен гост на големи дизайнерски ревюта тя става известна на широката публика буквално за една нощ благодарение на фотографите на уличния стил, които по време на седмиците на модата дебнат от палатките стилно облечените хора. Междувременно уличният стил се превръща в своеобразен канал за разпространение на информация от света на модата – облеклото и аксесоарите, които дьо Мегре носи, се анализират, обясняват и документират със снимки. Рокля, носена и одухотворена от нея, получава допълнителни точки за стил – за дизайнера това е форма на стимулиране на продажбите, която не е за подценяване.

6

Дьо Мегре дефилира редовно и за Шанел.

7

За H&M на модния подиум тя се превъплъщава в ролята на астронавт / пролет-лято 2015-2016.

Максимално разстояние
Има още една стена, подобна на пони-бретона: Зад образа на „It girl" се крие Каролин, която малко хора познават. „Те са изпълнили задълженията си", изплъзва се от устата й, когато се стига до въпроси за близките и потеклото й, за които предпочита да не говори. По рождение майка й е принцеса Понятовски от литовската аристокрация с ломбардски корени и пряка наследница на Станислав II Август Понятовски, последния полски крал. На един неин предшественик, френския маршал Понятовски, в Париж е наречен един от булевардите. Дядо й е бил министър в кабинетите на Жорж Помпиду и Жискар д'Естен, а баща й е вицепрезидент на Парижкия градски съвет и участва в преговорите за въвеждане на еврото. Накратко: Каролин дьо Мегре е израснала в дом, в който страстно се е дискутирало по въпросите на политиката. Животът й всъщност е трябвало да се развие в друга посока.

Така идва дебютът й в Hotel de Crillon на събитие, в рамките на което млади жени от аристокрацията, облечени в изискани дълги рокли, биват представяни пред обществеността. „Беше доста забавно, но се събудих с махмурлук" – и с това тя няма предвид консумацията на шампанско същата вечер, а един вид медийна треска. „Когато се видях на водещите страници на клюкарските списания, направо ми прилоша", разказва дьо Мегре и споделя също за онези моменти, когато при най-малка възможност се откъсвала от обществените изяви, за да отиде на някой рок-концерт. Следвайки семейната традиция, тя започва следването си в областта на политическите науки, но по-късно сменя специалността си с литературознание в Сорбоната и с това среща неразбиране от страна на близките си. Следва кариерата на модел, с което се отдалечава на максимално разстояние от своите кръгове.

8

В своята книга „Как да бъдеш парижанка" Каролин дьо Мегре разкрива тайните на жителките на френската столица.

Неутолима жажда за знание
Днес тя е модел с диплома от Сорбоната и собствено мислене. Карл Лагерфелд я кани да стане част от неговия екип именно заради „онова особено нещо", което се крие в нея. Познавайки я, човек лесно може да си представи как дьо Мегре води разговор с Лагерфелд, спазвайки традиционната аристократична дистанция и същевременно демонстрирайки равнопоставеност в отношенията помежду им (също както и с принцесата на Монако Каролина, заедно с която наскоро беше в журито на Фестивала на модата и фотографията в Йер, Франция). От Лагерфелд Каролин споделя, че е научила много. Едно от нещата е правилното отношение към света: „За него възрастта никога не е била претекст да се откаже или да престане да учи нови неща. Той ми даде жаждата за знание." За него миналата зима на модното дефиле на Шанел в Залцбург тя за първи път носи типичната за Бавария, Австрия и Южен Тирол рокля Dirndl. За Oktoberfest би облякла дори типичната баварска носия: „Една истинска парижанка си поставя подобни предизвикателства."

Какво обаче една парижанка не прави: Не изкарва на показ богатството си. „Живеем в социалистическа страна." Тя разказва дори за Френската революция, когато някои от предците й били обезглавени. „В това общество цари огромна завист към богатите." Очарованието, което струи от дьо Мегре, се основава на нещо повече от небрежен стил, който другите копират. Съзнателно отдръпване от показността и известна тайнственост – погледнат по-отблизо, парижкият стил е тактика за оцеляване през годините, предавана от поколение на поколение.

Източник: www.welt.de 
Снимки: welt.de,savoirflair.com, vogue.es