10 интересни факта

Класически произведения, обувки – шедьоври, но това Кари Брадшоу го знае най-добре... Най-драгоценната обувна манифактура в света на модата се намира близо до Венеция, а какви факти се крият зад фасона на изящните обувки, вижте в следващия текст.

Началото

Обувната колекция Louis Vuitton се появява в началото на 1998 г., като тогава се отдава единствено на дамската си половина. През 2007-ма на пазара дебютират и мъжки класически обувки, мокасини и спортни обувки. През 2003-та, марката Louis Vuitton се продава в над 300 магазина по света.

Made in Italy

Градчето Fiesso d'Artico в близост до Венеция е домът на най-изящните обувни произведения. Известно е с традициите си в тази тънка част на модата, защото още през 13-ти век тук били създавани обувките на италианската аристокрация. Марката има четири основни направления на производство, а цеховете носят различни имена – дамските обувки се правят в Alma, мокасините в Nomade, класическите мъжки обувки в Taiga, а спортните в Speedy. 

 

Направено на ръка

Чифт обувки се раждат от ръцете на 150 майстори – а те имат златни ръце, които извършват около 115 операции, преди обувките да се отправят към луксозните бутици.

Опаковката

Всеки чифт обувки Louis Vuitton се опакова старателно и на ръка.

Сътрудниците

Фабриката се доверява и работи с млади и бодри професионалисти. Те държат ловко златни пирончета в зъбите си, имат време да се усмихват, доволни са от работата си и изключителния продукт, който се ражда във фабриката.

Интериорът

Да, работещите тук има още с какво да се гордеят. Явно всяко изтънчено произведение се ражда в изтънчена обстановка, а манифактурата тук прилича повече на музей на съвременното изкуство, отколкото на фабрика. А в градината растат обувки ☺. Има малка библиотека, в която освен книги има и съхранени скици на паметни образци на обувки.

Роботите

Обувките Louis Vuitton са почти изцяло ръчна изработка. Само при производството на спортните модели се допуска намесата на прецизните роботи. Те обаче носят имената на седемте царе на Древен Рим. Нума Помпилий се занимава с нанасянето на лепило по ходилото на обувката, но после щафета поема Барбара – от плът и кръв, която прилепва внимателно основата към горната част на обувката и я предава на следващия робот – за да пресира плътно. Роботите не ходят на обяд, но почасовите почивки са добре дошли, за да бъдат напълно изрядни прецизните им механизми.

Тест за издръжливост и контрол на качеството

Тук всичко подлежи на проверка – как се сгъва кожата, как се променя цвета й в зависимост от времето, през което се носи и температурата /обувката се подлага на термичен шок в пещ с температурни амплитуди от плюс 20 до минус 20 градуса Целзий/, как се променя подметката, деформира ли се обувката при съприкосновение с панталона. Лепилото също се подлага на тест за издръжливост, което е особено важно за клиентите от страните с по-суров климат.

Сътрудниците в продължение на 10 дни тестват със собствените си крака произведените обувки, носят новите модели, за да проверят комфорта им. И това ако не е късмет!

Ако обувките не преминат някой от тестовете, те се връща за доработка, търсейки се първопричината за възникналата грешка.

Обувки по поръчка

През 2011-та, Louis Vuitton предложиха услугата си „По поръчка”. Първи от това удобство на висока цена, имаха щастието да се възползват клиентите на магазините в Милано и Сидни.

Персонализация на вкуса на клиента

Марио, главният майстор в изработката на обувки по поръчка, може да се справи с нелекия избор пред клиента – 64  вида кожа, 8 различни материала и 8 цвята, 4 различни логотипа и стилове. Доверен човек ☺.

Източник и снимки ~  GQ Russia