Майсторката на биоморфните форми и архитектурните хореографии напусна светската суета на 66-годишна възраст, но сътвореното от нея остава, за да ни напомня за великолепния й талант. Заха Хадид опроверга правилото, че архитектурата е мъжка работа, а заслугите й в областта бяха оценени с най-престижната награда за архитектура и дизайн „Прицкер”. Авторският почерк на знаменитата архитектка може да бъде видян по цял свят. Заха Хадид създаваше и проекти за луксозни яхти, автомобили, мебели, обувки и бижута. Тя пренесе своя уникален стил и в света на модата. Родената в Багдад архитектка оставя след себе си един чуден свят от футуристични форми, които ни карат да чувстваме бъдещето по-близо до себе си.

1. Бутикът Stuart Weitzman  

Първият бутик на обувната марка Stuart Weitzman в Милано, 2004 г. Подобни бутици на бъдещето с хладен и изчистен блясък са открити по-късно и в Хонконг, Ню Йорк и Пекин.

2. Обувките United Nude

Проектът за тези извънземни обувки Nova Shoes е създаден през 2013-та. Всеки чифт е изработен и оформен ръчно. Преди година, United Nude отново кани Заха за съвместна работа, а фантастичните й обувки този път са отпечатани на 3D принтер.

3. Бижутата Georg Jensen

Новината, че Заха е създала линия бижута за датския ювелирен бранд Georg Jensen се появи едва преди седмица.

4. Louis Vuitton Icone Bag 

През 2006-та, Заха Хадид участва в художествения проект Icone Bag на френската модна къща. Девет иконни чанти на марката са връчени в ръцете на известни архитекти и скулптори, които трябва да превърнат култовата им форма в артистично произведение. Заха получава чантата Bucket. В ръцете й, тя се преражда в деликатна бяла пластика, наподобяваща фин порцелан и обвита отвътре с малинова кожа. Знаменитият монограм на марката изгрява като релеф на повърхността, пропит от почерка на Хадид.

5. Спортните обувки Lacostе

Тази футуристична серия е произведена само в 1000 бройки.

6. Гривните Swarovski

Колекцията, наречена Glace е посветена на дихотомната природа на кристалите.

7. Сандалите Melissa

2008-ма е богата на обувни колаборации. Знаменитите сандали Melissa са отлети от фина пластмаса и самите те приличат на архитектурно съоръжение. Пореден успешен опит за сътрудничество, а сандалите се произвеждат и до днес от бразилската марка.

8. Бутиците Niel Barrett 

В японската столица Токио, Заха Хадид оформя бутика Niel Barrett по съвършено причудлив начин. Помещението е построено не на принципа за най-рационално използване на пространството, а съобразено с движенията на хората. Черното и бялото са символи на мъжкото и женското начало, които се преливат едно в друго.

9. Чантата Fendi 

Култовата чанта Peekaboo преживява своя архитектурен ренесанс в рамките на благотворителен проект. Кожени листове, подредени пирамидално – това решава Заха. Произведението й получава достойна цена на търг в Сотбис, а парите отиват в подкрепа на изоставени деца.

10. Маратонките Аdidas Originals Superstar 

За този интересен проект, Адидас канят и музикалната звезда Фарел Уилямс. Релефът на върха и подметката са дело на Заха, а закачливата стелка – на Фарел.

11. Бижутата Aziz and Walid Mouzannar

Сътрудничеството с ливанския ювелирен бранд е една от последните колаборации в живота на Заха. Бижутата виждат бял свят през януари тази година. Прочутата марка е създадена през 18-ти век, а фантазията на Заха я докосна до бъдещето.

Източник и снимки: VOGUE Russia