VALENTINO ~ пролет-лято 2016

„Посланието ни е толерантност.“

С мисъл за Африка Maria Grazia Chiuri и Pierpaolo Piccioli създават новата полетна колекция на VALENTINO. Повече от година десетки хиляди бежанци от Сенегал, Нигерия, Еритрея, Мали, Гамбия и други части на Африка предприемат мъченическо пътуване през Средиземно море до Южна Италия. Натъпкани в непригодни плавателни съдове, мнозина умират при ужасяващи обстоятелства, още преди да достигнат брега, а организациите за оказване на хуманитарна помощ ежедневно се занимават с патрулиране на моретата, спасяване на оцелелите и осигуряване на убежища.

Също като в Германия, след  приемането на хилядите бегълци от войната в Сирия, и в Италия последва силна реакция в някои среди срещу новодошлите.

На това явление дизайнерите на VALENTINO се опитват да противодействат. „Вероятно чувстваме, че най-голямото преимущество на нашата работа е, че чрез модата можем да изпращаме послания. Смятаме, че всеки човек дошъл тук е отделна личност със собствена индивидуалност, и можем да бъдем по-добри, проявявайки повече разбиране към културните различия на другите народи.“

Посланието ни е толерантност. И красотата, която се получава от смесването на различните култури.“

Работата на дизайнерите не е била лека, тъй като е изисквала детайлно проучване относно африканските традиции и обичаи, за да се получи това невероятно сливане между италианската и африканската култура.

И двамата дизайнери признават, че заемките им съвсем не са новост, а че са част от историята на западната асимилация, която можем да проследим още от колаборациите в стиловете на  Пикасо и Брак през 20-те, когато е и „зараждането на модернизма в изкуството“.

Модата обикновено се свърза със забавления и радост , но това не пречи на хората, които я създават да имат будни умове и обществена съвест.

Valentino Spring/Summer 2016 Campaign by Steve McCurry

Снимки: fashnberry.com

Webstage.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK