2016-та със сигурност е година на големите раздели. През нея си отидоха толкова светли личности и творци, които правеха света ни по-красив. Една модна легенда също отлетя към звездите

Легендарната главна редакторка на италианската модна библия Vogue, Франка Созани, напусна завинаги света на суетата. Цели 28 години тя бе начело на авторитетното списание. В света на модата, мнозина се страхуваха от нея, но повечето я уважаваха така, както тя самата уважаваше всички, готови да се отрекат от работата си, в името на любовта и желанието да живеят обикновен човешки живот. Тя винаги намираше правилните думи и не се страхуваше да изрази своето мнение – не само в интервюта, но и на страниците на Vogue. Когато през 2011 г., Джон Галиано изпадна в немилост и бе принуден да напусне Dior, Франка бе от малцината, които застанаха на негова страна и изтъкна изключителния му талант и заслуги към света на модата. Тя дори се осмели да критикува самия Папа Бенедикт XVI, съветвайки го да действа повече, и по-малко да говори. За живота, работата и стила, с думите на Франка Созани.

(20.01.1950 ~ 22.12.2016)

За работата и модата

Ако се занимавате с мода и живеете в стрес, или казано направо  в нощен кошмар, заемете се с нещо друго. Уверена съм, че всеки може да намери баланса в своята душа.

Всичко е вътре в нас. Ако сте повърхностни и просто искате да бъдете част от този лъскав свят, вие ще изглеждате смешни. Винаги ще бъдете засенчени от по-младите и по-красивите. И накрая, просто ще изгубите себе си.

Хората, които се жалват: „Не съм на първия ред!” са истински кошмар. Когато отиваме да видим работата на даден дизайнер, ние трябва да уважаваме именно неговата работа. Не ние сме героите – те са главните действащи лица и трябва да уважавам това. Когато наистина се превърнете във важна част от света на модата, само тогава ще получите възможността да видите всичко от първия ред.

Понякога работя по 24 часа, но се наслаждавам на това, защото обичам работата си. И това е необходим подход  не може нищо да не жертваш и да бъдеш богат, знаменит и красив.

За почивката

Когато не работя, аз напълно се изолирам от обществото. Оставам у дома, чета книги, гледам филми или пиша. Ако имам време, мога по цял ден да гледам филми.

За смелостта

Когато си на върха на кариерата си, да кажеш: „Стига толкова, искам си обратно нормалния живот”  преди време това никой не го направеше. Възможно е днес младите хора просто по-малко да се боят от последствията на своя избор.

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

За стила и свободата

Моят стил е смесица от нови и стари вещи. Не обичам да нося твърде добре познати марки, затова харесвам винтидж облеклото. Харесва ми да съчетавам различни дизайнери така, че в края на краищата цялостната визия да не изглежда дизайнерска.

Не нося чанти. Гледам всички тези огромни чанти и през цялото време си мисля, какво жените носят в тях. Слагам си нещата в джобовете на сакото или палтото, или нося неголям тефтер, в който подреждам всичко. Обичайно нося телефон и малко пари – наистина малко.

Обиците са единственото украшение, което нося, и аз наистина имам твърде много такива. Винтидж, дори антики и съвременни също. Обичам старинните украшения.

За мен свободата е като шопинг. Никой не може да ти нареди какво да купуваш и как да го носиш.

Обичам Uniqlo  това е простота и класика. Можеш да си купиш пуловери във всички цветове и да ги комбинираш с любимите си панталони и блузи.

Моята икона за стил е Тилда Суинтън. Тя притежава ярка индивидуалност. Винаги изглежда елегантно, съвсем немодерно и въпреки това е истинска модна икона.

За себе си

Аз съм човек Apple  имам всичко  айфон, айпад, айпод, компютър.

Последната книга, която прочетох беше „Клубът на непоправимите оптимисти” на Jean-Michel Guenassia.

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

(Franca Sozzani by Peter Lindbergh for Interview Magazine)

Източник: vogue.ru
Снимка (заглавна): Glamour