На 28 февруари руската красавица навърши 35 години. Професионалната й кариера на супер модел е бляскава и впечатляваща – рекламни договори с Louis Vuitton и Guerlain, присъствие във Forbes като един от най-богатите модели в света, снимки за легендарния календар Pirelli, корица на модната библия Vogue, дефилета за Chanel, Christian Dior, Gucci, Alexander McQueen, Hermès. На нежните рамене на Водянова лежат отговорности, ограничения, благотворителни инициативи, борба за права и справедливост, стотици спасени човешки животи, но всичко това си струва заради повечето детски усмивки. Наталия е майка на пет деца и не би била личността, която днес всички познават, ако не бе минала през всички кръгове на Дантевия ад и подиумите на Париж. Нейната сестра Оксана е родена с тежка форма на аутизъм и детска церебрална парализа, а грижите и обичта на Наталия с годините се превръщат в организирана благотворителна дейност. През 2004 г. тя създава собствена фондация „Обнажённые сердца” (”Голи сърца”), която се ангажира с постояване на детски площадки на територията на Русия. Фондацията построява над 100 площадки за игри и паркове в 68 руски градове и изгражда първата уникална площадка за деца с отклонения в умственото развитие. От 2011-та, фондацията работи по програмата „Достойно семейство за всяко дете” и насочва вниманието към съществуващата в Русия традиция за отказ от грижите за деца с особености в развитието. В рамките на програмата са построени „Център за поддръжка на семейството” в Нижни Новгород и „Лекотека” в Тулска област.

За силата, несъвършенството и мъдростта, споделено от Наталия Водянова.

(Natalia Vodianova, 2015, Peter Lindbergh for 'Dior Magazine #10')

Най-щастливият човек в семейството ни неизменно бе Оксана. За мен и мама беше важно да нахраним първо нея, а после да хапнем и ние. Сестра ми порасна с много любов.

Преди 20 години биха ме избягвали на улицата, макар да не съм човек с особено развитие, а само сестра на такова момиче. Днес отношението към тези хора все още е остър проблем, макар и значително по-смекчен.

Разбрах, че в детството си не съм се наиграла на двора. Днес съм влюбена в своите  детски площадки.

Париж – за мен това бе любов от пръв поглед, най-важната среща в живота ми. И до днес, когато минавам по площад „Съгласие” на левия бряг на Сена, сърцето ми спира от красотата наоколо.

В Париж дрескодът изисква простота.

Хапвам заешко, агнешко и пуешко. Вегетарианство? Не, благодаря!

(Natalia Vodianova, 2015, Peter Lindbergh for 'Dior Magazine #10')

(Natalia Vodianova, 2015, Peter Lindbergh for 'Dior Magazine #10')

Най-важното за мен – да бъда майка. В детството си не знаех, че ще стана известна, но винаги съм знаела, че ще стана добра майка.

Пет деца вече са много и мисля, достатъчно.

Това, което аз наричам щастие, за някой друг ще бъде истински кошмар. Струва ми се, че ако някой има възможност да влезе в тялото ми поне за ден, веднага би казал: „О, по дяволите!”

Денят ми е разписан по минути – делови срещи, деца, училище. Когато в 8 вечерта съпругът ми се върне у дома, изключвам компютъра и телефона и съм готова – накратко, изглеждам така, сякаш цял ден само това съм правила – чакала съм го да се върне.

Никой не се занимава с благотворителност, за да му кажат за това „Благодаря!”

Ако се занимавам със спасяването на едно конкретно дете, емоционално не бих могла да издържа. По натура аз съм системен човек и взех решение да действам мащабно.

Наслаждавам се на своята женственост, гордея се с нея. Обожавам червеното червило – кара ме да се чувствам като принцеса.

Вчера под един мой пост в Инстаграм някаква жена написа, че отблизо съм била много страшна. Обещах й да не се доближавам до нея.

(Natalia Vodianova, 2015, Peter Lindbergh for 'Dior Magazine #10')

(Natalia Vodianova, 2015, Peter Lindbergh for 'Dior Magazine #10')

Източник: vogue.ru
Снимки: Style Anywhere