10-те места с най-чистите води в света

Затворете очи и си представете, че се носите по повърхността на топла, тропическа вода. Трептящата вода е кристално чиста. Толкова кристално чиста е, че можете да гледате цветните рибки, плаващи наоколо. Дъното се вижда под искрящата повърхност. Добрата новина: такова място наистина съществува. В действителност, има много езера по света, където водата е толкова кристално чиста, че в нея биха могли да се къпят горски нимфи. Кои са тези невероятни места:

10. Лампедуза, Италия

(Снимки: Wikimedia Commons, Lampedusa - WordPress)

Следвайте върха на ботуша на Италия в Средиземно море и ще откриете островите Пеладжи. Най-големият от тях е Лампедуза, древно рибарско селище. Днес риболовът все още е част от икономиката на острова, но неговите брегове се обитават основно от два типа посетители: мигранти по пътя към нов живот и туристи, които бягат от своя. Мигрантите търсят там надежда, а туристите кристално чистите води и белите пясъчни плажове.

9. Jiuzhaigou Valley, Китай

(Снимки: Wikipedia, Nota Bene, Worldwide Elevation Finder)

Разгледайте този скрит азиатски скъпоценен камък, когато имате много време и пари за пътешествия. Има над сто девствени езера в долината, всичките различни едно от друго и изпълнени с красиви цветове. Разходете се из Националния парк и открийте терасовидните езера, водопади и куп диви животни, включително сладките панди.

8. Долината на петте езера, Полша

(Снимки: SummitPost, Locationscout)

Тук, в Северна Европа, можете да се насладите не на едно, а на пет невероятно чисти езера. Долината е интересно място за посещение през лятото, но е още по-красиво през зимата. Когато стъкловидната вода замръзне, ледът е така прозрачен, както са и летните води. Можете да се разходите по ледената повърхност и да се почувствате все едно се носите във въздуха.

7. Боракай, Филипините

(Снимки: The More I Travel, Tropical Life, Wikipedia)

Боракай е малък остров във Филипините, но се отличава от хилядите други острови в страната. Навремето е бил малка общност на селяни, отглеждащи кози и ориз, а днес е топ туристическа дестинация в Азия. Красивите плажове са световно известни, но най-очарователни са кристално чистите океански води около малкото островче. Дори филипинците намират водата там за изключителна.

6. Синьото езеро, Нова Зеландия

(Снимки: Zastavki, Pinterest)

Когато видите каяк да плува по повърхността на Синьото езеро, със сигурност ще ви се наложи да се вгледате по-добре. Лодката изглежда като плаваща във въздуха. Езерото е толкова ясно, че можете да видите цялото дъно. Зелените растения и водорасли по скалите контрастират със синьото отражение на водата, което прави езерото магическо. Това ледниково езеро е малко, но си струва пътуването до него, в случай, че се окажете в страната на кивитата.

5. Лефкада, Гърция

(Снимки: Top20AmazingPlaces, Discover Greece)

Направете си услуга и запишете това на първо място в списъка с туристическите си желания. Йонийско море е известно като едно от моретата с най-чисти води в Средиземноморието и със сигурност не бихте искали да го пропуснете. Зашеметяващите скали около повечето плажове се издигат високо над тюркоазената вода, приканвайки ви да се насладите на тази изящна красота и релаксация.

4. Рио да Прата, Бразилия

(Снимки: Viagem em Pauta, Are You Ready For Brazil?, Ageеncia Sucuri)

Забравете Амазонка. Тя може и да е най-известната река в Южна Америка, но не искате да плувате там. За безопасно, красиво преживяване с шнорхел, по-добре се отправете към по-малко известната Рио да Прата. Тук можете да се разходите из тропически гори, преди да потопите очилата си за гмуркане в най-красивите води на Бразилия.

3. Езерото Морейн, Алберта, Канада

(Снимки: World for Travel, The Pinnacle List, Reddit)

Езеро Морейн се намира на територията на национален парк Банф в Кaнада. Водите на Морейн са от ледници, а пълноводието е през юни. Когато чашата на езерото е максимално пълна, водата в него става с необикновено син цвят. Това рядко явление се дължи на пречупването на светлинните лъчи на каменистото дъно на Морейн.

2. Лаги ди Фусине, Италия

(Снимки: Fine Stay Apartments, HikeNow, Bioterra)

На противоположната на езерото Морейн страна на света е това италианско езеро, което се намира в друг известен планински масив. И то е впечатляващо ясен ледников шедьовър на природата. По него плуват много лодки и рядко се използва за плуване, поради ниските температури.

1. Гранд Ексума, Бахамските острови

(Снимки: Grand Isle Resort & Spa, Coldwell Banker)

Този остров в Карибския басейн определено е една от най-добрите туристически дестинации, но по причини, различни от бистрите води. Това е мястото, от където можете да започнете круиз по целия път до Бахамите, само за да поплувате с дивите прасета. Тези малки сладури са сигурно най-щастливите прасета в света – живеят на невероятен остров с води, толкова ясни, че можете да преброите всичките им прашески пръстченца във водата, докато плуват наоколо.

Източник: placestoseeinyourlifetime.com

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност