Тиебеле – селото, в което всяка къща е произведение на изкуството

Определено Буркина Фасо не е пример за предпочитана туристическа дестинация. Тази бедна държава, граничеща с Мали, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Гана и Нигер, няма излаз на море, нито кой знае какви забележителности. Почвата й е суха и неплодородна, а населението живее на ръба на оцеляването.

Там, на границата й с Гана обаче, съществува едно село на име Тиебеле, което е истинско произведение на изкуството. В него живеят предимно членовете на кралската фамилия, чиито брой е около 300 души, а достъпът на външни лица е сведен до минимум.

Chapeau-bas 1

Мнозина фотографи и авантюристи са се опитвали да надзърнат зад стените от кал на Тиебеле, но местните ги пропъждат, показващи, че не желаят да бъдат обезпокоявани. Късметлиите, прекрачили праговете на Тиебеле се броят на пръсти.

burkina-017imglibp1010722

Уникалността на архитектурата се крие в асиметричните постройки, съединени със стени, които оформят един красив лабиринт. Самите колиби са изградени от смес от изсушена на слънце глина, почва, слама и тор, навлажнена с хоросан и стъпкана с крака. Стените са изрисувани със специално приготвени бои, като отличителен белег за кралски усои.

tumblr msyd0t45w91sinqcho5 r1 1280DSCF4454P1100845

Но много от красиво изрисуваните сгради всъщност не са жилища, а мавзолеи на мъртвите.

PatioCasaTiebele-1tiebele-02

Най-интересното нещо в рисунките е сложната им орнаментика, която покрива почти всеки квадратен сантиметър от фасадата. Те разказват изразителни истории за културата на племето Gurunsi, илюстрирайки почти всички предмети, използвани в нормалното ежедневие на местните.

tiebele-46tiebele-62

Къщите нямат прозорци, а входните им врати са много малки и ниски, за да предпазват обитателите от врагове (има много атаки от диви животни). Естествено, колибата на вожда е с най-малкия изход, за да бъде той максимално защитен.

tiebele2tiebele1 1tiebele

tiebele-map

 

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност