Здравословен инструментариум

Музиката, която лекува - пиано при психични страдания, цигулка при сърдечно-съдови проблеми

„Щом с музика се храни любовта, свирете." ~ Шекспир

Музиката въздейства върху физическото и емоционалното състояние на хората. Тя може да намали стреса и безпокойството, да ни зареди с енергия и настроение, да ни прати в меланхолия или просто да ни приспи. Музиката с бърз и отчетлив ритъм кара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма - по-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм - спокойствие. Мнозина си имат мелодии, които им помагат в различни житейски ситуации. Когато музиката хармонира с психо-емоционалното състояние на човека, тя влияе благотворно. Ако такава хармония липсва, общата кондиция се нарушава и мелодията от лечител се превръща в агресор. Учените са на мнение, че някои музикални произведения биха могли да подпомогнат оздравителните процеси при боледуващи хора. Това въздействие идва не само от ритъма, а и от музикалните инструменти.

Всеки отделен инструмент влияе по особен начин на човешкия организъм. Ето как.

Thomas Gainsborough (1727-1788)

СТРУННИТЕ инструменти са най-ефективни при сърдечно-съдови заболявания. Китарата, цигулката, арфата и останалите струнни инструменти, действат благотворно на сърдечно-съдовата система, а техните деликатни мелодии са способни да пробудят у хората чувство на състрадание.

George Goodwin Kilburne (1839-1924)

КЛАВИШНИТЕ инструменти са лечебно средство при психични разстройства и вътрешни болести. Пианото хармонизира човешката психика, подобрява функциите на пикочния мехур и бъбреците, нормализира работата на щитовидната жлеза. Мелодиите на орган, стимулират дейността на главния мозък и спомагат за изчистване на енергийните потоци, протичащи по протежение на гръбначния стълб.

Luigi Bechi (1830-1919)

ДУХОВИТЕ инструменти и тяхната мелодия балансират работата на дихателната система, подобряват кръвообращението, спомагат за изчистване на бронхите и белите дробове.

УДАРНИТЕ инструменти имат разнороден положителен ефект и влияние върху човешкия организъм. Те подпомагат лечението на черния дроб, подобряват сърдечния ритъм и работата на кръвоносната система.

Adolf Friedrich Erdmann Menzel (1815-1905)

КЛАСИЧЕСКАТА музика стимулира дейността на мозъка и влияе положително при лечението на ревматизъм. Учените отдавна са на едно мнение, че гениалните произведения на Бетовен, Моцарт, Вивалди, Чайковски и други, са способни да правят чудеса с физическото и емоционално състояние на хората. Творбите на Моцарт имат изключителна лечебна сила, която засилва активността на мозъка, развива интелигентността, облекчава душевните страдания.

Картини: Wikipedia

24872 Преглеждания