Полезни здравни съвети за всеки зодиакален знак

Често пъти казваме, че нашето здраве е в ръцете ни. Със сигурност е така, особено ако знаем от какво си струва да се пазим, как да се лекуваме и каква профилактика е най-подходяща за нас, в зависимост от това към кой зодиакален знак принадлежим.

(The zodiac man painting by a Persian artist)

ОВЕН

Представителите на този знак се отличават с неукротима активност и кипяща енергия. Овните обичат да действат, а не да боледуват. За съжаление често Овенът пренебрегва симптомите на започващо заболяване, надявайки се на своите сили и енергия. Те обичат да изкарват всички болести "на крак", което разбира се не отминава безследно. Освен това Овните са упорити и не се вслушват в съветите на докторите и близките си. Болестите при Овните обикновено протичат в остра форма, съпровождат се с висока температура. Симптомите са ясно изразени и като правило не е трудно да се постави диагнозата. Овните често страдат от травми поради излишна активност и недостатъчна предпазливост. Към най-уязвимите места за Овните може да се отнесат главата, при това тя страда както от болести (мигрена, световъртеж, кръвоизливи от носа, нарушение на съня), така и от травми, особено на носа и веждите. Неврозата не ги подминава, често тя засяга лицевите нерви. Овните би следвало да отделят повече внимание на профилактиката на заболяванията, отколкото на тяхното лечение. А главен оздравителен фактор за Овните, разбира се е спортът. Редовните занимания ще им помогнат да предотвратят както физическите, така и нервните проблеми.

ТЕЛЕЦ

Като правило Телците се отличават с голям запас от сили и здраве. Те се чувстват добре и разбират своето тяло, обикновено знаят за всички свои медицински проблеми. При това те не страдат от мнителност, макар че обичат да се правят на песимисти. Бедата е в това, че да знаеш и да се лекуваш не е едно и също. Понякога поради мързел, друг път с надеждата, че ще им мине и така, Телците пренебрегват лечението и профилактиката. Затова често пъти те започват да се грижат за своето състояние, чак когато болестта е вече стабилно напреднала. Това още повече се задълбочава от търпимостта на Телеца и страхът му от каквато и да е промяна. Слабото място на Телеца е гърлото. Този проблем се проявява най-вече в детската и юношеска възраст. Освен това Телците имат още една проблемна сфера - при външна стабилност и увереност, те притежават фина душевна организация. Упорит и самодостатъчен, Телецът в действителност доста болезнено реагира на продължителен психологически натиск. За да съхрани здравето си, Телецът се нуждае преди всичко от спокойна и приятелска обстановка и редовно добро хранене.

БЛИЗНАЦИ

Главната опасност за представителите на този знак е преразходът на енергия. Прекалено подвижните и понякога лекомислени Близнаци рядко се грижат да се запасят с каквото и да е било. При това те се отличават с повишена нервна възбудимост. Мислите, които се въртят като вихрушка в главите на Близнака, отнемат всичките му сили и често пъти влияят върху неговото самочувствие и здравословно състояние. Изобщо, за Близнаците е характерно несъответствие на желанието всичко да се успее и физическите възможности. Колкото до успяването, те все някак успяват, но цената може да се окаже несъизмерима. Не по-малко сили Близнаците губят и за ненужни разговори. Във физически план най-уязвимите места на Близнаците са белите дробове. Те също би трябвало да следят състоянието на ставите, черния дроб и кожата. Има и още един момент: Близнаците в никакъв случай не бива да се увличат от диети и още повече от гладуване. Това крие опасност от нарушения на нервната и ендокринната им система. Повечето си заболявания Близнаците могат да предотвратят придържайки се към не толкова сложни правила: редовно да се хранят с пълноценна здрава храна, по-честа да сменят характера на занятията си, периодично да се превключват от едно на друго, без да позволяват на някаква мисъл да завладее прекалено за дълго вниманието им.

РАК

Главният източник на рачешките болести е неговата собствена психика. Вътрешните противоречия и неудовлетвореност от ситуацията пораждат постоянен стрес, а той пък - всичко останало! Неврастения, храносмилателни разстройства, гастрити, язви... Всичко това е следствие от нестабилното емоционално състояние на Рака. То се задълбочава още и от това, че Ракът е склонен да трупа негативни емоции, да ги складира в подсъзнанието си, откъдето те водят своята разрушителна работа. Друга опасност е обратната страна на свойствената на Раците склонност към домакинстване. Ракът обича да се запасява, включително и с продукти. Както е известно обаче, те не могат да се пазят вечно, а да изхвърли нещо от хладилника си за Рака е вече психологически много трудно. Какво да се прави с продуктите, които започват да се развалят? "Да се изядат по-бързо!" - обикновено решава Ракът. Хранителните отравяния са едни от най-често срещаните при Рака. При това именно стомахът е най-уязвимият орган на представителите на този знак. Още повече, че Раците често имат проблеми с отделителната система, поради което могат да развият алергични реакции на някои лекарства, затова е по-добре Ракът да се лекува с методите на народната медицина, в частност с билки. А още по-добре е психотерапия, която Раците възприемат по-добре от всеки друг знак, с изключение може би само на Рибите. А най-важното психотерапевтично средство е спокойната и сигурна обстановка в собствения му дом.

ЛЪВ

Това е един от най-силните знаци. Буквално цялото същество на Лъва е пропито с жизнената му енергия. По идея Лъвът трябва да се отличава с непоколебимо здраве. Така би било, ако представителите на този знак бяха способни трезво да преценяват силите си. Но подложени на страстите, които владеят Лъва, практически това те никога не правят. Процесът, с който е зает Лъвът, го владее изцяло. И не е важно за какво става дума - работа, творчество или романтично приключение - Лъвът се хвърля във всичко с главата надолу като в буен поток. Той може да забрави да яде, да спи, да почива, в същото време дългият сън е най-необходимото условие за здравето на Лъва. Такова постоянно горене може да подрони и най-стабилното здраве. Най-напред при Лъва страда гръбначният стълб, след него сърдечно-съдовата система. Лъвовете боледуват остро, с висока температура или кръвно налягане. Те не обичат да боледуват дълго, което често води до преждевременно спиране на лечението. Лъвът обича да покровителства, да защитава и пази останалите, но при това той самият се нуждае от "бавачка". Не защото е инфантилен, а защото често пъти забравя за своето здраве.

ДЕВА

Ако някой от знаците се грижи за своето здраве, то това е Дева. Хигиена, диета, здравословен начин на живот - всички тези понятия са измислени без никакво съмнение от тях! От една страна това е предизвикано от вродената им чистоплътност и любов към реда, от друга - за Девите е характерна мнителността. Историята за човека, който, започвайки да чете медицинската енциклопедия, последователно "откривал" в себе си симптомите на всички болести от А до Я, показва по най-добрия начин характера на Девата. При това, общо взето Девите се отличават с доста добро здраве. Те не са в състояние да го подронят дори с дългогодишни експерименти с най-екзотични диети и най-фанатични оздравителни системи. Навярно единственият проблем, който Девата може да получи, това е проблем с червата, които са чувствително място за нея. За Девата, както и за Рака, най-важното е не толкова емоционалната подкрепа, колкото умственото, логично убеждение в това, че те са здрави, че никакви болести не са в състояние да ги надвият.

ВЕЗНИ

Както в живота, така и по отношение на здравето, за Везните най-вредни са съмненията, колебанията, опитите да се съчетае несъвместимото. Преди всичко отсъствието на хармония с околния свят потопява представителите на този знак в лошо настроение, а като следствие страда и целият им организъм. Най-уязвимото място на Везните е гръбначният стълб и бъбреците. Почти всички заболявания при Везните започват с болки в бъбреците и мигрена. За Везните това е сигнал да си направят пълно изследване - болестта може да се крие навсякъде, просто бъбреците най-рано от всички други органи са почувствали тази дисхармония. Жените Везни трябва да отделят внимание на гинекологичните проблеми и в никакъв случай да не ги изоставят. При Везните зависимостта от партньора или съпруга е много голяма, те често пъти приемат проблемите на близките им хора, а когато обстановката около тях е хармонична, болестите не се проявяват. Най-доброто лечение за Везните, а за профилактиката със сигурност е точно така, е външната хармония - специално подбрана музика, ароматерапия, цветотерапия... Хармонизацията на емоционалното им състояние с помощта на изкуството също е сериозен фактор за поддържане здравето на Везните.

СКОРПИОН

Това е най-загадъчният зодиакален знак. Скорпионите не се отличават с абсолютно здраве, болести си имат достатъчно, но това е най-търпеливият и витален знак . Много от нещата при Скорпионите протичат не както при останалите. Това е голям проблем за лекарите - много трудно се прогнозира здравословното им състояние и се предписва лечение. Освен това, в повечето случаи по убеждение Скорпионите са привърженици на самолечението. Те действително много добре познават всички свои болести. Скорпионите са любители на самоанализа и се отнасят към себе си доста придирчиво. С лечението им обаче не всичко е така гладко. Те използват само екстремални начини на лечение. Ако се заеме с билколечение, Скорпионът се опитва да преобърне нагоре с краката всички пропорции: вместо лъжица от билката на чаша вода - чаша билки на лъжица вода. В същото време повечето им заболявания наистина са свързани с начина им на живот и с психологически проблеми. Скорпионите прекрасно се поддават на психоанализа, и строго казано, това е единственият знак способен на самостоятелна работа в тази област. Най-уязвимото място на Скорпиона са половите органи. Много важна роля в поддържането на здравето на Скорпиона играе сексуалната сфера. Когато там всичко е наред, то и останалите органи и системи работят като часовник. Ако сексуалният живот на Скорпиона не е подреден, можете да сте сигурни, че и общото му здравословно състояние е далече от нормалното.

СТРЕЛЕЦ

Един от най-силните зодиакални знаци. Сред Стрелците има много спортисти. За съжаление, сила и здраве - не винаги е едно и също. Главният проблем на представителите на този знак е липсата на спирачки - подлагайки се на излишък във всичко, те нямат мярка за нищо. И ако в спорта, политиката, бизнеса, такъв максимализъм често пъти позволява да се постигнат изключителни резултати, то по отношение на собственото си здраве е по-добре те да се придържат към златната среда. Практически всички болести на Стрелците са с представка "пре-": преяждане, нервно пренапрежение, преумора... Стрелците често страдат от наднормено тегло, хипертония, склонност към инсулти и инфаркти. Уязвимото място на Стрелеца е преди всичко черният дроб. Най-важният фактор за успеха на лечението е доверието и уважението на Стрелеца към доктора. Добре е, ако лекуващият лекар има учена степен, изглежда солидно, "академично" и е много добре, ако Стрелецът изпитва към него дори известно преклонение и трепет.

КОЗИРОГ

Парадоксален в медицинско отношение знак. Обикновено в детството си боледуват много, но с възрастта придобиват издръжливост и стабилност. Най-много от всичко Козирозите трябва да се страхуват от счупвания, скъсване на ставни връзки и травми на коленете. Козирозите са много неприятни пациенти - те имат собствено мнение за всичко, своя собствена система за поддържане на здравето, често пъти доста различна от официално признатата медицина в дадения момент. При това много трудно, едва ли не с бой, те възприемат чуждото мнение, дори мнението на доктора, комуто доверяват. Като цяло са прави в това - нито едно най-ново и ефикасно лекарство не може да им помогне по-добре от системата, разработена от тях самите, било то гимнастика, диета или чудодеен балсам по собствена рецепта. От профилактичните средства най-важното за Козирога е редовното приемане на микроелементи и минерали.

ВОДОЛЕЙ

Водолеят е твърде сложен и противоречив знак. В него подвижността по удивителен начин се съчетава с инертността, а органичният им стремеж към всичко ново мирно съжителства с консерватизъм. Това прави поведението на Водолеите трудно предсказуемо дори за най-близките им хора. Същото се отнася и до здравословното им състояние. Заболяванията им много често протичат по необичаен начин и затова е трудно да им се постави диагноза. При Водолея болестите се проявяват внезапно, макар че причините, които ги предизвикват, са се трупали в продължение на дълго време. Най-разпространената причина за заболяванията им е неподреденият начин на живот, хаосът, който Водолеят създава около себе си. Освен това, за представителите на този знак е характерно постоянно нервно напрежение, което също не укрепва здравето. Слабо място на Водолея е кръвоносната система. Много често при тях се появяват разширени вени, отичат краката, схващат се. На второ място по значимост и честота на поражение е гръбначният стълб. За Водолеите е важно да се научат да пресмятат силите си, тъй като са склонни към преразход на енергия, при това както физическа, така и нервна.

РИБИ

Това е най-тайнственият от всички знаци. Притежаващите крехка душевна организация Риби, често са склонни към психосоматични разстройства. Голяма част от болестите им са предизвикани именно от внушение или самовнушение. За съжаление, това се задълбочава още повече от пасивната жизнена позиция, присъща за повечето Риби. Независимо от тяхната мнителност и тревога за здравето, те могат да не предприемат никакви стъпки към лечение. "Да става, каквото ще става!" - често пъти това е техният девиз. Затвореност, а често пъти и неспособност да опишат адекватно своето състояние с думи, ги прави много трудни пациенти. Лекарят е безкрайно затруднен, докато чуе от Рибите ясно, точно и пълно описание на симптомите. Това че Рибите се поддават на внушение, ги прави прекрасен обект за психотерапия, и ако те се обърнат навреме към специалист, това може да реши практически всеки техен проблем дори без използване на лекарствени препарати. Изобщо, лекарствата, особено силнодействащите могат да бъдат за Рибите не съвсем безопасни: Рибите са склонни към привикване и зависимост. Към типичните заболявания на Рибите могат да се отнесат отоци, гъбични заболявания, конюктивити. Освен това организмът на Рибите е склонен да събира слуз, например в белите дробове. Краката са обект на особено внимание за този знак. Много болести при тях започват от краката - от простуда до плостостъпие.

Източник: margaritta.dir.bg
Илюстрации: Zodiac Man, 1413 г. (The Zodiac Man, a diagram of a human body and astrological symbols from a 15th-century Welsh manuscript); Trinity College Library, Cambridge - WordPress.com, Wikimedia Commons, Wikiwand

8201 Преглеждания