Фотографът Айуън Баан показва как хората строят домовете си на невероятни места, развеждайки ни из семейните апартаменти на Торе Давид, из град на бреговете на Нигерия и в едно селище в Египет. Възхитителните снимки ознаменуват умението на човечеството да оцелее и да направи дом навсякъде.

Торе Давид, Каракас, Венецуела

ted-talk-iwan-baan-043

В центъра на Каракас, Венецуела се извисява незавършен, изоставен небостъргач. Торе Давид е 45-етажна офис сграда, която е била в строителство до краха на венецуелската икономика и смъртта на предприемача в началото на 90-те. Преди около осем години, хората започнали да се местят в изоставената кула и да строят домовете си между колоните на недовършената й фасада. Има само един малък вход към цялата сграда и 3000 жители влизат и излизат през една-единствена врата. Заедно обитателите създали апартаментите си и ги проектирали така, че да се чувстват повече като у дома си, отколкото като в недовършена кула. Боядисали стените във фоайето и поставили саксии с цветя, направили баскетболно игрище, магазини и дори фитнес, чийто уреди изобретили от неизползваемите части на асансьорите.

08-confinanzas-0925-1ted-talk-iwan-baan-034-e1398914945752ted-talk-iwan-baan-045ted-talk-iwan-baan-053ted-talk-iwan-baan-061

Поради липсата на асансьор, съседите се разбрали по-възрастните от тях да се нанесат на най-ниските етажи, а младите на по-високите.

Макоко, Нигерия

ted-talk-iwan-baan-066

В Нигерия съществува едно място, наречено Макоко, бедняшки квартал, където около 150 000 човека живеят на метри разстояние над Лагоската лагуна. Когато погледнете отгоре изглежда сякаш това е мрежа от водни пътища и канали, свързващи всеки дом.

ted-talk-iwan-baan-078ted-talk-iwan-baan-083ted-talk-iwan-baan-091

От основния док хората се качват на дълги дървени канута, които ги пренасят до техните домове и до магазини, намиращи се извън скъпата част на града. Животът във водата е адаптиран напълно към този специфичен микро свят. Дори канутата са превърнати в магазини, с които продавачите плават от къща до къща, продавайки всичко - от паста за зъби до свежи плодове.

ted-talk-iwan-baan-099

„Това, което първоначално ме докара в Макоко беше проект на моя приятел Кунле Адейеми, който наскоро построи плаващо училище на три етажа за децата на Макоко." - споделя Баан.

Забалините в Кайро

ted-talk-iwan-baan-111

Забалините в Кайро са потомци на фермери, които са мигрирали към горен Египет през 40-те години и днес оцеляват, събирайки и рециклирайки отпадъци от домовете из цяло Кайро. Години наред, забалините живеели в импровизирани селища, местейки се, опитвайки се да избягват местните власти, но в края на 80-те години, отседнали на Мокатамските скали в източния край на града.

ted-talk-iwan-baan-116

Днес тази общност от около 70 000 души, обитава импровизирани многоетажни къщи, в които често живеят няколко поколения.

Докато тези апартаменти, които те строят за себе си, изглеждат лишени от планиране или формална мрежа, всяко семейство се специализира в определена форма рециклиране, което означава, че приземният етаж на всеки апартамент е запазен за дейности, свързани с боклука, а горният етаж е пространство за живеене.

ted-talk-iwan-baan-134

На нивото на улицата районът изглежда като пълен безпорядък, но прекрачите ли прага на втория етаж в някои от домовете, ще срещнете с всякакви сложни интериорни решения и дизайн.

„Днес виждате големи проекти на жилищни комплекси, които предлагат готови модели за огромна маса хора. От Китай до Бразилия тези проекти се опитват да осигурят колкото се може повече домове, но те са съвсем общи и не могат да бъдат отговор на индивидуалните нужди на хората.

Бих искал да цитирам моя източник на вдъхновение, Зита Коб, създателят на прекрасната фонадция Shorefast, намираща се на островите Фого, Нюфаундленд. Тя казва, че има "напаст на еднаквост, която убива човешката радост" и аз не бих могъл да бъда по-съгласен."

Айуън Баан