Неговите снимки са емоционални, спонтанни и носят вкуса на времето. „Да обясняваш снимка, е все едно да обясняваш шега. В мига, в който го направиш, шегата умира”. Това споделя големият майстор на фотографията Елиът Ъруит (Elliott Erwitt).

Той е роден през 1928 година в семейството на руски евреи, емигрирали в Париж, които през 1939-та се заселват в САЩ. Елиът се обзавежда със своя първи фотоапарат, когато е на 14 години. От 1942 до 1944-та изучава фотография  в Лос Анджелис, а после и кинематография в училището за обществени изследвания в Ню Йорк. Работи като помощник военен фотограф в армията на САЩ, снима за списанията Collier's, Look, Life и Holiday. През 1953 г., Елиът става част от екипа на прочутата агенция Magnum Photos, а работата му осигурява билет за всички краища на света и му дава възможност да работи по авторски проекти.

„Фотографията е просто нещо. Няма никаква голяма тайна в нея. Фотографските школи са загуба на време – нужна е практика и практическо приложение на знанията. Вярвам, че ако вие поне малко успявате в това, най-важното е да продължите да работите. Без значение, получавате ли пари за работата си, или не”, казва Елиът.

Той снима много холивудски звезди и известни политици – паметната среща на Никсън и Хрушчов, Фидел Кастро, прочутата сцена с веещата се рокля на Мерилин Монро, бъдещият президент Кенеди като лейтенант на Соломоновите острови, бъдещият губернатор на Калифорния – Арнолд Шварценегер, Марлон Брандо, Джак Керуак.

Прочути са и неговите улични фотографии. Те нямат нужда от описания, заради изключителното внимание на Ъруит към детайлите, които му помагат да създаде кадри с безупречна композиция. Кучетата са сред големите любимци на фотографа и се сдобиват с впечатляващи портрети.

Творбите на Елиът Ъруит присъстват в Музея на съвременно изкуство, Ню Йорк, Смитсъновия институт, Вашингтон, Художествения институт на Чикаго и много други музеи по света.

Czestochowa, Poland, 1964

 

Ernesto "Che" Guevara, 1964

Nikita Khrushchev and Richard Nixon, Moscow, 1959

Felix, Gladys and Rover, New York, 1974

Las Vegas, 1954

Rudolf Nureyev, 1963

Pasadena, California, 1963

Arnold Schwarzenegger, 1977

New Haven, Connecticut, 1955

Argentina, 2001, Valdes Peninsula

USA, 2000, New York city

France, 1989, Paris

USA, 1988, NYC, Macy's Thanksgiving Day Parade

USA, 1983, East Hampton, New York

Moscow, 1957, 40th anniversary of the October Revolution

USA, New York, Marilyn MONROE, 1956

France, Paris, 1989

USA, New York City, 1953

USA, New York City, 1954, Arthur MILLER

Снимки: theredlist.com