Замразена речна вода, издълбана във формата на книга с вградени „екологични текстове", състоящи се от местни семена. Това представляват речните книги на Basia Irland. Тя е автор, скулптор, художник и активист, който създава проекти, подпомагащи възстановяването на речните басейни. Basia е създател на такъв тип проекти от повече от три десетилетия в Африка, Канада, Европа, Южна Америка, Югоизточна Азия и САЩ. Работи с еколози, ботаници и биолози, които селектират най – добрите семена на всяка конкретна крайречна зона.

6-basia irland-tome-i-2

Красивите ледени книги се топят постепенно, а семената се разпръскват и „опрашват" реката, което осигурява реставрация на екосистемата. Когато растенията започват да виреят и по речните брегове те спомагат за регенерацията на почвата и действат като филтри за замърсители и отпадъци, осигуряват подслон и сянка за крайречни организми и насърчават естетическото удоволствие на пребиваващите.

516 Second Site Irlandelderberry-book-nisquallyice-books0132ice-books0134ice-books0136IceBooks-Lead

Чрез работата си, Irland предлага творческо опознаване на водата и местните посеви, а някои изчезващи видове растения са спасени.