Типи е кожена или брезентова палатка с формата на неправилен наклонен конус, използвана от т. нар. номадски племена, живеещи в прериите и равнините на Острова на Костенурката (Северна Америка).

Днес тази индианска къщичка се е превърнала в прекрасно забавление за децата на двора. Освен това е съвсем лесно да си направите сами подобна у дома. Тя може да се ушие от промазан плат или какъвто и да е друг здрав плат. Стените й не прогизват, тъй като водата се оттича по цялата дължина на плата.

Childrens-Playrooms-Tents-collageDIY-Teepee-Play-Tent-by-The-DIY-Mommy

палатка-600x399

  • Конструкцията се изгражда от 4 здрави пръта или тръби с диаметър около 2-3 см и 4 трапецовидни парчета (фиг.2) плат с размери както са дадени на фиг.1 .
  • Преди да се зашият бедрата на трапеците, горната част на стените се усилва с двойно парче плат.Съединяването на бедрата е показано на фиг.3. Получените отвори за промушване на прътите трябва да се съобразят с диаметъра им.
  • След зашиване на всички страни, предната стена се разрязва по средата и се обшива с ширит или тънък плат както е показано на фиг.4.Пришиват се връзки (или дълъг цип) за затваряне на входа.
  • След като се вкарат прътите, върхът се завързва.За да не се измъква въжето, се пришиват допълнителни „уши" в горната част(фиг.5).

tipi-inspiration-630x433

Източник: lyuboznaiko.com