Мнозина от вас може би от години не са се сещали за паметника на Бузлуджа. И това е съвсем естествено, защото по традиция първата задача на всяка следваща власт у нас, е да разруши до основи историята на предишната. А що се отнася до спомените, свързани със социализма, те винаги са предизвиквали противоречиви реакции у хората. Но, докато у нас се вихрят спорове около това дали трябва да обричаме на забрава националните си срамове, в други държави, издигат паметниците на срама още по-високо – не за друго, а защото осъзнават, че идентичността на една нация е сплав от славни и не дотам славни мигове.

Днес Бузлуджа бавно и сигурно се руши, тъне в забрава и отрицание. Но по ирония на съдбата славата й достига все повече краища на света – не като паметник, завещан от едно отминало време, а като архитектурен феномен, който чужденците наричат „българското НЛО".

Всяка година на Бузлуджа се стичат купища авантюристи, копнеещи да видят руините на тази забележителна сграда. Организират се дори цели експедиции, пишат се пътеписи и разкази. Туристи и фотографи от цял свят идват в България, привлечени от българското НЛО.

Ето част от разказа на един британски турист:

„Накрая достигнахме върха на паметника, откъдето се разкри невероятна гледка – покривът на разпадащата се, подобна на НЛО бетонна сграда, заобиколена от непокътнат български планински пейзаж. Бузлуджа вероятно е най-впечатляващата изоставена сграда в света!

Според мен Бузлуджа е перфектното място да доведеш малко дете. Напълно сериозен съм! Бих дал всичко да бъда на такова място, когато бях малък."