Фотографът Игор Гавар от Омск, Югозападен Сибир, пропътувал цяла Русия в изследване на уличната мода. Той направил снимки на различни хора и им задавал по няколко въпроса. Интересните си "находки", Игор публикувал в своя сайт. И ако някой трябва да оглави първенството в модните улични трендове, това са сигурност са бойните старци – стари, златни, хипита по душа и малко над 70-те.

1. Ирина Андреевна, бивша стюардеса, 76 г., Москва
Аз всъщност съм инвалид – така твърдеше докторът. Преживях тежка фрактура на двата крака и той ми каза, че няма да мога да се движа без патерици. Но аз го изненадах – не само се движа сама, но нося и токчета, а също и танцувам. Дрехите, които обикновено нося са купувани преди доста години, но в тях има класа, нали виждате?

1

2. Татяна Николаевна, физик, 84 г., Москва
Имам публикувани над 40 научни труда по физика и ще бъда щастлива, ако поне 30 човека са ги прочели и поне трима от тях наистина са разбрали за какво става дума.

2

3. Виктор Афанасиевич, художник, 71 г., Москва
По времето на комунизма, работех като художник – сътворявах различни стенописи за сватбени зали, обществени центрове и институции. По онова време, нашата професия беше високо ценена от държавата и някои от нас можеха да изкарат много добри пари с труда си. Някои от творбите ми са изложени в различни музеи в Русия.

3

4. Нели, филолог, 73 г., Омск - Сибир
Всички си мислят, че възрастните хора трябва да изглеждат по определен начин. Но няма такива правила, те са само в главите на хората. Затова всеки трябва да се облича така, както му харесва.

4

5. Любов Антоновна, бивша секретарка на артистично дружество, 76 г., Омск
Палтото и чантата са ми подарък от внучките, а маратонките си купих сама, но с тяхна помощ. Това е третият ми чифт, много са удобни. Първите ми маратонки са бели, моите връстници не разбират как мога да нося такива... Дори ми се смеят и ми казват, че изглеждам като боксьор.

5

6. Тамара Дмитриевна, инженер, 79 г., Омск
Връщам се от артистично събитие – участвах в едно изложение на бродерии. Макар, че съм зле със зрението, много обичам да бродирам, да плета, да изработвам различни неща от прежда. Като млада бях запалена по ските, носех все спортни дрехи. Но с напредването на годините, стилът ми стана по-елегантен, класически.

6

7. Албена Станиславовна, актриса, 72 г., Москва
Работила съм много – била съм и стругар, и правителствен работник, и инженер в текстилна фабрика, и пекар. Когато бях на 60, бях забелязана от едни кастинг-директор в Московското метро. Получих ролята на бабата на главната героиня в руската тв-продукция The Little Mermaid. Досега съм участвала в 107 филма. Имам доста дрехи, които понякога са ми подарявани от самите филмови продукции.

7

8. Василий Андреевич, работник в архив, 83 г., Москва
Всичко, с което съм облечен сега е подарено от съседите ми – не се налага да си купувам нищо. Моят доктор ми каза, че трябва да се движа повече, да слушам повече музика, да имам повече забавления. Затова три пъти седмично ходя в парка на танци.

8

9. Ирайда Василиевна, бивша работничка на поточна линия в Завод "Карл Маркс", 79 г., Омск
Не си купувам дрехи твърде често, децата ми правят подаръци. Когато бях млада, имах само една рокля – за всякакви случаи. Перях я всяка сряда и събота.

9

10. Андрей Викторович, духовник, 72 г., Москва
Много хора ме питат за косата ми. Е, не я боядисвам, цветът й е оригинален.

10

Снимки: Igor Gavar - основател на Oldushka.com
Източник: rbth.co.uk