Необичайни дървета може да се срещнат по целият свят. Колко уникални видове обаче, до голяма степен остават незабелязани. Каква е причината? Това е така, защото не се замисляме особено за тях, тъй като те са класифицирани много общо, а именно, като дървесни многогодишни растения, които са подобни, но по-високи от храсти. Въпреки това, тази твърде обща дефиниция обхваща хиляди уникални дървесни видове, които растат по целия свят.

Интересно е как един вид, които може да изглежда странен или необичаен в някоя част на света, в същото време може да бъде приет като съвсем нормален, някъде другаде. И обратно, има и много региони на земята, където общо приеманите дървесни видове са уникални само за тази област.
Съществуват единични случай, в които дървета не се поддават на силата на природата, сякаш на са случайно там, феномен, които учените не са в състояние на разберат. Много от най-странните дървета в света са се превърнали в туристически атракции, а за някои от тях се разказват легенди.

10) The Chandelier Tree

126  5

В парк Drive Thru Tree в Leggett, Калифорния посетителите могат да карат своите автомобили директно през стволовете на високите Coast Redwood дървета/известни още като California Redwood/. Най-известното дърво в този парк е The Chandelier Tree с рекордната височина от близо 100 метра. Отвора през стъблото е приблизително два на два метра/широчина и височина/. Coast Redwood дърветата са едни от най-високите в света, според National Geographic. Те са причислени като част от видовете Секвоя, а интересен факт е най-ниските дървета принадлежат към същата група.

9) The Tree of Life

7

Mesquite tree в Бахрейн е известно като дървото на живота.
Това е един уникален и мистичен феномен, защото това дърво е оцеляло без известен източник на вода повече от 400 години. То се намира в средата на пустинята в абсолютно безлюден район, на повече от два километра от Jebel Dukhan, най-високата точка в Бахрейн.
Дървото на живота е включено в списъка на новите седем чудеса на природата от фондация The New 7 Wonders. Високото 32 метра дърво е част от световното наследство на Юнеско. То привлича над 50 000 туристи всяка година. Според Gulf Daily News, обесобразената кора на дървото от графити и рисунки се смята за част от древните ритуали на различни богословски секти.

8) The Chapel Tree

89

Най-известното дърво във Франция е Chapel Tree. Днес дървото е на около 1000 години и въпреки, че точната му възраст не е известна, то се смята за едно от най-старите дървета в света. През 1669 година, когато се предполага, че то е било на приблизително 500 години Abbot Du Detroit и отец Du Cerceau решават да превърнат дървото в параклис. Това става, след като го удря мълния и издълбава стъблото му. В знак на почит кум Дева Мария, дървото е използвано като място за поклонение. По време на Френската революция, за да бъде запазен, параклисът за кратко е преименуван на "храм на разума". Посетителите и местните жители все още използват параклиса на дървото като място, където могат да се помолят.

7) Ta Prohm Trees в Камбоджа

10111312

Районът Ангкор в Камбоджа е известен като свещенна земя.
Там се намира будиският храм Ta Prohm, заобиколен от множество дървета Silk Cotton trees и Strangler Fig trees. Храмът е построен през 12 век и днес е доста разрушен. Дърветата са били оставени да растат свободно и естествено над храма в продължение на стотици години. Врезултат на това те са разрушили конструкцията му. Днес мястото е наречено Археологическипарк на Ангкор и е част от световното културно наследство на Юнеско.

6) Teapot Baobab Trees

1415

Боабаб дърветата се срeщат в Мадагаскар, Африка и Австралия. Този вид расте както на високо, така и необичайно много на широко, често достигащи диаметър от 30 метра.
В Африка, дървото боабаб понякога се нарича дървото на живота, но не по духовни или богословски причини. То е толкова полезно, че е в състояние да помага в много отношения. Боабабите осигуряват храна и по-точно плодове с устойчив източник на витамин C, наречени "Monkey Bread", твърдят от BBC Nature. А учените от Biodiversity International смятат, че дървото боабаб може да бъде потенциален отговор на големите световни здравни проблеми. В допълнение на тези цели, кората на тези дървета се използва за направата на въжета и плат.

5) Dragon Tree

1617

На един от Канарските острови расте световно известното дърво Dragon Tree.
Според легенди разказвани от местните жители на остров Тенефифе, в миналото, когато един дракон умирал, той се превръщал в дърво. Ето защо драконовите дървета се считат за живи вкаменелости. Въпреки, че дълго време се твърдеше, че този вид съществува от 5000 години, проучвания доказаха, че дървото е доста по-младо. Когато се реже, това дърво "кърви". Според легендата от гръцката митология, Херкулес е трябвало да обезглави 100 дракона, за да изпълни задачата си и да върне трите златни ябълки в градината на Hesperides. Червеният сок на Dragon Tree е символ на кръвта от драконите, за които разказва митологичната битка.

4) El Arbo de la Sabina

1819

El Arbo de la Sabina, подобно на драконовото дърво, се намира на един от испанските Канарски острови, El Hierro. Този вид е познат с това, че непрекъснато се деформира от вятъра. Въпреки, че дървото расте нагоре, неговите клони сякаш се "изсипват" обратно на земята. От 1950 година насам, този вид е защитен. То е класифицирано като застрашено, поради прекомерната употреба на ценната му дървесина.

3) Pirangi Cashew Tree

20

Pirangi Cashew Tree се намира в северна Бразилия и е най-голямото кашу дърво в света. Това изключително дърво е и много специално, защото има две аномалии. Повечето кашу дървета растат нагоре, а Pirangi Cashew Tree расте настрани. Клоните му не са в състояние да издържат теглото си, когато се разрастват хоризонтално и затова те падат на земята. Втората аномалия е, че веднъж докоснали земята, клоните пускат корени и там където това се случва, те започват да растат отново нагоре, като ново дърво. Въпреки постоянната поява на малки и нови дървета, всичко това всъщност е едно дърво. Според Natal Brazil, днес това дърво се разпростира на близо 90 000 кв.м.

2) Wollemi Pine Tree

2122

Един древен вид дърво с височина до 130 метра, не познат за човечеството, които съществува и днес бе открит през 1994 година от David Nobel и Australian Botanic Gardens Trust. То се счита за част от вкаменените видове Araucariaceae. Местоположението на Wollemi Pine Tree се пази в тайна от изследователите му, за да го предпазят от вреди, а слухове твърдят, че негов дом е Австралия. Това е много застрашен вид. Въпреки, че прилича на някои видове иглолистни дървета, учените смятат, че нещо съвсем различно. Подобни Wollemi trees се срещат и в Нова Зеландия, дори и Антарктида.

1) The Crooked Forest

24

През 1930-та година около 400 борови дървета са засадени в гората Gryfino в Полша. Всяко едно от тях е с идентична крива форма, нетипична за останалите дървета от този вид по света. Интересен също е и фактът, че изкривяването в основата на стволовете е от 90 градуса, а огъването им е на север. Горичката е засадена няколко години преди началото на Втората световна война, поради това, е трудно да се повярва , че този уникален растеж на дърветата е естествен.
Много хора все още смятат, че страната форма на тези борови дървета трябва да е в резултат на намесата на човека. Независимо от това, методът на създаване на този ефект е неизвестен и до днес. Въпреки, че оформянето и контролирането растежа на различни видове дървета днес се прави в много аспекти /дърводобив, изкуство и т.н./, боровете на Gryfino никога не са били култивирани, а гората остава загадка.