Шотландската носителка на Оскар, намери нов път да разкрие талантите си и изуми всичките си почитатели. 54-годишната Суинтън, майка на 17-годишните близнаци Хонър и Хавиер стана съосновател на училище в историческите Scottish Highlands.
Преди две години, в търсене на училище за децата си, което да отговаря на нейните стандарти, тя се присъединява и става част от Drumduan Upper School. Тук няма изпити, нито задължителни класове. Никой не стои до дъската, нито пък зад чин. Учениците се обучават по-артистично и в по-свободен дух. Те са уверени, изразителни, респектират със знания и завладяващ ентусиазъм.

„Това е невероятно артистично като база и практично като обучение място", споделя актрисата пред „The Guardian".

Но как наистина работи? Нима децата просто редят цветни камъчета около лехите с цветя, пеейки народни песни? Не, разбира се. Децата се учат на практични неща, свързани с бита, науката, природата. Учат се да правят канадско кану, нож от подръчни материали, да си приготвят храна, да карамелизират лук и какво ли още не.
„За да направят кану, да речем, тия деца трябва да са наясно с математиката, геометрията, физиката на плавателност, химията на епоксидните смоли, изкуството и естетиката на цвета и формата и изучават самия процес на сътрудничество помежду си в процеса на работа. Не е просто кану – а много науки в едно", разказва главният учител Krzysztof Zajaczkowski.
Всяка сутрин тук започва с танци – пълно потапяне в историята на изкуството, музиката и танците. И създаване на авторска музика по време на специалните уъркшопове.
Но нека се върнем отново на земята, ако желаете. За да приготвят храна, децата търсят продукти от природата. И не само те, ами и Тилда Суинтън. „Намираме си див чесън, коприва, гъби, правим си супа и тя е божествена", добавя актрисата.
Състезателните спортове се опират на Steiner system, но тук има свобода и за занимания, близки до древните Олимпийски игри.
Drumduan Upper School гостоприемно отваря врати за деца между 3 и 18 години. А да бъдеш част от клана Суинтън очевидно е висока чест.

Снимки: Murdo Macleod
По материал на: www.theguardian.com