Лука Сулич и Стиепан Хаусер са двама млади челисти от Хърватия, станали много популярни през последните две години, като музикалното дуо 2CELLOS. Музиката, която правят е изключително енергична, много зареждаща и всъщност представлява уникален пробив на класическите инструменти и звук в мейнстрийма.

2cellos051712 shot8 0733 by smallz  raskind

Сулич е възпитаник на Музикалната академия в Загреб, след което учи във Виена, по-късно завършва Кралската музикална академия в Лондон. Хаусер от своя страна придобива квалификация в Музикалния колеж Royal Northern в Манчестър, а по-късно продължава обучението си в Trinity College - Лондон.

2cellos051712 shot6 2245 by smallz  raskind

Те стават популярни през 2012г. с креативния си кавър на песента "Smooth Criminal" на Майкъл Джексън, който за броени дни се превръща в огромна сензация в YouTube. Стулич и Хаусер едва ли са предполагали, че видеото в Мрежата ще им донесе договор със звукозаписната компания Sony и турне със сър Елтън Джон.

2cellos pub 6 Credit Stephan Lupino

Оттогава дуото е гостувало в някои от най-големите американски телевизионни предавания, като тези на Джей Лено и Елън ДеДженерис. В същото време славата им в социалните мрежи расте и те работят с Red Hot Chili Peppers, Queens of Stone Age и Джордж Майкъл.