Когато става дума да видиш или да бъдеш видян, разходката по централният булевард в родния град е един от най старите и изпитани методи това да се случи. Но ако искаш това да стане със стил трябва да избереш една улица, а защо не и повече, от класацията на десетте най впечатляващи улици в света. Тези вечни булеварди са доказали през времето, че със своите заведения на световноизвестни вериги и магазини на дизайнерски марки продължават успешно да радват, както местните жители така и гостите от цял свят.

На първо място е естествено Champs Elysees, Париж.

1.01.11.2

Считана за най известният булевард в света, тази улица е и на върха на класацията за най- красива такава. Започваща от Триумфалната арка, пътната артерия е осеяна с луксозни магазини, кафенета и бутикови хотели. Интересен е фактът, че булеварда е проектиран и изграден по времето на Наполеон, когато единственото превозно средство е била каретата, но дори и към днешна дата ни впечатлява с широките си тротоари и четирите платна за движение, във всяка посока. Някои са обвинявали Наполеон в грандомания, но дали от днешна гледна точка не е по-правилно да го наречем далновиден.

На второ място е La Rambla, Барселона, Испания.

2.02.1

Свързваща Plaça de Catalunya със Port Vell's Christopher Columbus Monument, тази централна улица на Барселона е като парти което никога не спира. Посещавана често, както от туристите, така и от местните жители La Rambla има своя собствена енергия и символична красота. Пълен с кафенета, барове, ресторанти, магазини и улични изпълнители, този булевард е един от най-обичаните участъци в цяла Европа. Хората разхождали се по него са разказвали, че им се е искало улицата да няма край, за да може тази вълшебна разходка да не спира.

Трето място е за Las Vegas Strip, Невада САЩ

3.03.1

Може би най-осветена улица на планетата, Las Vegas Strip е известна в целия свят със своите великолепни неонови надписи, луксозни хотели и разбира се, казина. Туристите идват от всички краища на света, за да пазаруват, да посещават изложби, да се наслаждават на световно известни спектакли шоута на известни изпълнители, наред с примамливия звън на чиповете на масите за залагане. Този булевард се превърна в синоним на хазарта, съвсем отговорно поемане на риск и търсене на тръпка!

Четвърто място е отредено на Nanjing Road, Шанхай, Китай.

4.04.14.2  4.4

4.5  4.6

Преди известен като Nanking Road, днешната Nanjing Road все още продължава да бъде най-известната улица в цял Китай - може би дори цяла Азия! Като най-дългата търговска улица в света, Nanking Road е цели шест километра, изпълнена с всичко, за което човек можа да се сети, от антики до храни. Също така е дом на зашеметяващ набор от хотели и ресторанти. Улицата се посещава от един милион души...всеки ден.

На пето място е Via Dolorosa, Йерусалим, Израел.

5.05.15.25.35.4  5.5

5.6  5.7

Известен като "начин на скърби", Via Dolorosa проследява маршрута по който Христос е воден към кръста, където той е бил разпнат. Хората идват буквално от цял свят, за да отдадат почит на Христос в Йерусалим, град, който е изпълнен с религиозни паметници и обекти. Via Dolorosa е мястото на седмичните символични процесии, които водят от Крепостта на Антония през целия маршрут описан в Библията до святото място на разпъването на Исус.

На шесто място е Nevsky Prospekt, Санкт Петербург, Русия.

6.06.2  6.1

Проектиран от Петър Велики, този велик булевард е признат с историческото си значение както за Русия така и за цял свят. Подробно описан в световната класика на Достоевски „Престъпление и Наказание", тази улица впечатлява с историята за крале и кралици, аристокрация и интелигенцията, които са се разхождали по нея през вековете. Катедрали, дворци и други големи архитектурни забележителности са сред многото забележителности събрани на тази прочута улица.

Седмото място се държи от Broadway, Ню Йорк, САЩ.

7.07.1  7.4

7.3  7.2

Най старата улица в града е известна не само с едноименния си театър, който е бил сцена на световно известни артисти и музиканти. Освен това, улицата минава покрай известните New York City, както и Central Park и по цялото си протежение е осеяна с важни сгради като Woolworth , Alexander Hamilton US Custom House, Morgan Stanley , Grand Central Hotel, и църквата Trinity. Посещение в този град не би било пълноценно без разходка по Бродуей!

Осмо място е за Via Appia, Рим, Италия.

8.08.18.2  8.3

8.5  8.6

Сред най-ранните датирани римски пътища, тази улица остава една от най-известните и до днес. Има една част от Via Appia, която се използва и днес, но една голяма част от този път, който води към централната част на столицата е осеян в руини от времето на Римската империя. Тези останки и археологически обекти по протежение на пътя привличат хора от всички краища на света. Да ходят по част от Via Appia или Appian Way, както той често е наричан е паметно събитие, което никога не се забравя.

На девето място е Paseo de la Reforma, Мексико сити, Мексико.

9.09.1  9.2

Една от най-известните улици в западното полукълбо, Paseo de la Reforma е добре позната в целия свят. Моделирана по подобие на грандиозни булеварди в Европа, основната пътна артерия в Мексико Сити е дом на National Palace, както и известни забележителности като El Angel de la Independencia и други, които почитат героите на Мексико и Южна Америка. Изпъстрен с луксозни хотели и туристически атракции, този булевард е задължителен за посещение, когато пътуват до Мексико Сити.

На последното десето място е Piccadilly Circus, Лондон, Великобритания.

10.010.3  10.1

Този участък от пътя, по-добре описан като кръстопът, е един от най-известните места в Лондон. Популярни сред посетителите на Великобритания, Piccadilly Circus е дом на нощни клубове, театри и паметници, които са известни по целия свят. Изпълнен с осветени знаци и тълпи от хора, тази пътна артерия е един от най-известните участъци от асфалт по целия свят. С толкова много атракции е лесно да се разбере защо посетителите не могат да дочакат да се качат на двуетажни автобуси за да посетят тази част на града!

Една разходка по всяка една от тези улици би било великолепно изживяване, а ако сте късметлия да ги видите всичките би било великолепно. Всяка една от тях е уникално по свой собствен начин.