Историята на едно необикновено приятелство

През декември 2006-та, в Берлинския зоопарк се раждат две полярни мечета. Събитие изключително рядко, първото от десетки години раждане на бяла мечка в подобни защитени условия. Само едно от малките оцелява. Но щастливата съдба няма да бъде безкрайно щедра и разточителна в бъдеще. Майката на безпомощното зверче го отхвърля, а животът му се решава на фона на разгорещен дуел между природозащитниците и управата на зоопарка. Първите са на мнение, че човешките грижи при отглеждането на диви животни и тяхното опитомяване нарушават правата на самите животни и зоопарковете трябва да спрат да ги спасяват. Но Берлинският зоопарк решава друго. Полярното бебе е поверено на персоналните грижи на опитния гледач Томас Дьорфлайн, а това необикновено приятелство ще развълнува милиони хора по света. Първите 40 дни от живота на мечето са критични – братчето му е загинало от инфекция, а то е настанено в кувиоз. Томас премества леглото си до кувиоза и денонощно бди над белия мъник – храни го с биберон, сменя му памперсите, гали го, говори му. Дава му името Кнут, надявайки се така да се сдобие със силата на знаменития викингски монарх Кнут Велики. В следващите 5 месеца силният мъж с впечатляващо излъчване ще се превърне в истински баща на полярното мече, което расте пред любопитните погледи на хилядите посетители  на зоопарка в Берлин.

Томас и Кнут са неразделни – играят заедно, плуват в басейна, а когато дойде време за сън, Томас свири на китара песните на Елвис – така пожелава лека нощ на мечето. Двамата празнуват заедно дори Коледа и Нова година, а към веселата им компания се присъединяват приятелката на Томас Даниела и синът й Луис.

Този необикновен дует привлича медийното внимание и превръща Томас и Кнут във всеобщи любимци. Скромен и съвършено чужд на светския шум, Дьорфлайн се оказва в центъра на медийна истерия, снимките му са навсякъде по вестници и списания и съвсем неволно се превръща в секс-символ – хиляди влюбени жени го засипват с любовни писма и му предлагат сърцето си, пленени от грижовната му всеотдайна душа.

„Зелените” организации също симпатизират на Томас, виждайки в него героят, който може да популяризира идеята за запазване на изчезващата популация от полярни мечки. Невероятният Кнут застава пред обектива на Ани Лейбовиц и украсява корицата на зеления брой на Vanity Fair – негов партньор е Леонардо Ди Каприо – верен и яростен защитник на природата.

Кнут се превръща в тотален символ на Берлинския зоопарк, а развихрилата се търговия с лика му, продажбата на сувенири, шумни рекламни кампании и документални филми носят огромни печалби. Малкото пухкаво клъбце се превръща в достолепен мъжкар с внушителна осанка. Пред просторната му запазена територия всеки ден се стичат тълпи от почитатели, дошли от всички краища на света – заради славния Кнут и неговия „баща” Томас.

   

Но тяхната приказка приключва в деня, когато Дьорфлайн е повикан от директора на зоопарка и уведомен, че повече няма да се грижи за своя любимец. Томас, който постъпва на работа в Берлинския зоопарк едва 17-годишен, е опустошен от новината. Девет месеца по-късно той умира от инфаркт. Приятелите му споделят, че 44-годишният Томас не е могъл да преживее раздялата с отгледания от него Кнут и това е разбило сърцето му.

По това време Кнут е на 2 години, а тъгата по любимия и верен приятел, завинаги напуснал живота му, постепенно го потапя в огромна депресия. Няма и спомен от някогашния игрив мечок, който вече е настанен в компанията на други бели мечки. Там той не е добре дошъл, а драматичната му съдба отново става поле за остри препирни. Редица организации настояват Кнут да бъде преместен в по-естествена и изолирана среда, както и да се приключи с тази цинична медийна политика, носеща милиони на зоопарка.

Свикнал с постоянно внимание и грижи, Кнут е самотен и нещастен. Станал е като човек – когато всички посетители си тръгнат, той плаче. Две години по-късно, само на 4 години, Кнут си отива от този свят пред ужасените погледи на стотици посетители. Най-известният полярен мечок на света се отправя на вечно пътешествие в търсене на обичния си баща Томас.

Tribute to a very special father&son relationship

Снимки: sputniknews.com, dailymail.co.uk, visiontimes.com, nbcnews.com