Има много теории за причините, поради които ще настъпи краят на света, някои налудничави, други научно обосновани, но всички те имат нещо общо и то е, че светът, такъв какъвто го познаваме, ще изчезне. Discovery Channel публикува 5 най-вероятни начина как това би могло да се случи.


5. Разширяване на слънцето

5

Астрономите смятат, че един ден Слънцето, поради изтощаване на запасите от термоядреното си гориво, ще се разшири до червен гигант и ще погълне всички близки планети, включително и Земята. Когато звезди подобни на слънцето наближат края на естествената си продължителност на живот започват драстично да увеличават масата си и да поглъщат, благодарение на огромното си гравитационно поле, всички планети в близост да тях. Звездата ни ще свали водородната си обвивка и ще изхвърли голяма част от веществото в околното пространство, а ядрото, което остане, ще се превърне в бяло джудже. При този сценарий ние няма да доживеем да видим как Земята попада в огнените прегръдки на Слънцето, защото още преди това с намаляването на разстоянието между тях убийствената жега и смъртоносната радиация ще унищожи всякакъв живот на планетата ни.

Според последните изследвания на астрономите продължителността на живота на Слънцето ни е около 7 милиарда години преди да настъпи фаталния край, а от тях са минали около 5 милиарда, заради това може би са поставили този сценарии на 5то място.


4. Биотехнологично бедствие

4.1

С разрастване на генното инженерство все повече учени смятат, че играейки си с природата нещо може да се обърка фатално. Модифицирайки храни в лабораторни условия все още не е ясно дали променените гени не могат да се прехвърлят на приемника /в случая човешкия вид/, което да доведе до създаването на една нова ужасна мутация, която да предизвика така тиражираният в американските хоръри зомби апокалипсис.

4.04.3  4.4

4.2

През 1996 година учените създадоха първият в света жив клонинг - овцата Доли. Това предизвика доста дискусии, но една от най-мрачните е дали можем да клонираме обратно динозаврите. Отговорът е отрицателен поради недостатъчния качествен ДНК материал, който имаме, но представете си ако все пак успеем да го набавим. Всеки би желал да си има по едно малко динозавърче като домашен любимец и да го разхожда гордо на каишка в парка. Всички сме гледали „Джурасик парк“ и знаем какъв е завършекът, ако възродим един изчезнал вид, господстващ над планетата ни хилядолетия до тяхното изчезване...


3. Чудовищни епидемии

3.0

Бацили и хора съжителстват на планетата от хилядолетия в един крехък баланс, който понякога бива нарушен. Прекрасен пример за това е чумата, смъртоносно инфекциозно заболяване, причинено от ентеро бактерии Yersinia Pestis /Pasteurella Pestis/ и погубила всеки 4-ти човек в Европа през 14 век. Учените са загрижени от появата на нов унищожителен вирус, който може да произлезе от стари патогени, мутирали и изградили резистентност към антибиотиците, които използваме в момента.

3.1

Интензивното земеделие и развитието на животновъдството поставя хората по-близо до животинските патогени, които също са един от вариантите да бъдем атакувани от мутирал вирус, предаден ни от животни, отглеждани във ферми. Но според биолозите най-опасният вариант на масова зараза е пренасянето на вирус от космоса чрез хилядите малки метеорити, които ежедневно падат на Земята. Смята се, че точно такъв вирус е довел до изчезването на цели животински видове преди хилядолетия.


2. Изкуственият интелект напада собствените си създатели

2

Мнозина от нас смятат, че няма да е далече времето, когато роботите ще са неразделна част от нашето ежедневие. Освен да чистят в къщи, да сервират в ресторантите и да работят по строителните обекти, те ще бъдат и във всички останали сфери на нашия живот. Към момента това е невъзможно заради липсата на изкуствен интелект в тези машини, нещото което ще им позволи да се справят сами с ежедневните задачи, без да имат нужда от човешка команда и контрол. Изкуственият интелект ще позволява на робота да взима сам решения и да се самоусъвършенства на базата на натрупания опит.

Първите стъпки в тази насока бяха направени, когато шахматистът Гари Каспаров беше победен от суперкомпютърът Deep Blue. Тогава Каспаров сподели, че по време на играта усетил "човешки интелект" в електронния му опонент.

Има прогнози, че до 2020г. ще бъде преодолян проблемът със създаването на изкуствен интелект и тогава, ако тези машини решат, че ние не сме им необходими в техния свят, все пак те ще могат да се усъвършенстват с минути и тяхното развитие ще еволюира многократно по-бързо отколкото е било при човека. Те ще са по-умни, по-бързи и ще имат абсолютен контрол над всякаква електроника на земята и най вече, няма да имат нужда от човек. Ние хората ще бъдем само досаден проблем в техният лишен от емоции живот.


1. Удар от астероид

1

Астероиди са удряли Земята в продължение на милиони години. Поради търкането със земната атмосфера обаче, повечето от тях са изгаряли преди непосредствения сблъсък. Последствията от астероиден удар зависят основно от неговата маса и скорост, тъй като тези две величини определят енергията, която се освобождава, когато астероидът се сблъска със Земята. Някои астероиди са способни да изпратят термални вълни, унищожаващи флора и фауна на няколко стотин километра разстояние, а други, по-големи астероиди, могат при сблъсъка си да образуват магма, покриваща области, големи колкото континенти. Най-лошият ефект на астероидните удари е, че могат да блокират слънчевата светлина месеци наред, поради формирането на облаци от прах и сажди в по-горната атмосфера. Това ще възпрепятства зелените растения да фотосинтезират и хранителната верига ще бъде нарушена.

Праисторическо хондритно тяло от въглерод се отделя от астероиден пояс и се сблъсква със Земята в близост до Чиксулуб, полуостров Юкатан /Мексико/ преди 65 млн. години. Астероидът е с обем 900 куб.км. и докосвайки Земята, той прави кратер с диаметър 130км. и дълбочина 20км. Извънземното тяло удря Земята под ъгъл 30-40° от югоизток. От сблъсъкът, в атмосферата излитат 60 000 кубически километра скален материал под формата на прах, което предизвиква затъмнение на слънчевата светлина за период от 6 месеца. Прекъсва се фотосинтезата, падат температурите, настъпват повсеместни пожари, придружени от киселинни дъждове. Понижените температури правят невъзможен инкубационният период на динозаврите и те измират. Към новите условия на живот успяват да се приспособят бозайниците и започват да се развиват. Последните изследвания показват, че рискът от астероиден сблъсък е много по-голям отколкото учените предполагаха и това се дължи на постоянната промяна на тяхната траектория на движение в космическото пространство, както и трудността да бъдат следени в това безкрайно пространство наречено Вселена.

Въпросът дали това ще се случи, вече е изместен от едно по-актуалното питане - кога да го очакваме? Последният унищожителен сблъсък е бил преди 65 мил. години, дали не е настъпил моментът вече...