Ще ви разкажем за едно място, достойно за филм на ужасите, което вече няколко века сее страх и ужас сред местните.

1024x759xpoveglia.jpg.pagespeed.ic.X3KQdHKlX8

Остров Повеглия е един от многото малки парчета земя, намиращи се между Венеция и Лидо във Венецианската лагуна, но вместо да е красиво, претъпкано с туристи селище, то е обявено за същинско свърталище на духове. До ден днешен Повеглия е извън всякакви туристически маршрути и макар от време на време някой търсач на силни усещания да се опитва да стигне до него, местните хора категорично отказват да го закарат.

Какво му е толкова зловещото ли? Ами да започнем от това, че почвата на острова е смесица от овъглените човешки останки и слой от лепкав прах. Земята буквално е пропита с кости и кръв, които дават началото на ужасяващата му репутация... и иронично, но е установено, че върху нея растат превъзходни лози.

haunted-places-in-italy-poveglia-island-ghosts-asylum-i

История на Повеглия започва през времето на древен Рим, когато жителите на Падуа и Есте се заселват на него в опити да се спасят от варварските нашествия. Векове по-късно, когато чумата броди из Европа, хората от района отново намират убежища на Повеглия, с надеждата, че коварната болест не може да ги достигне там. Уви, съвсем скоро смъртта сякаш се влюбила в острова и мъртвите станали повече от живите. Телата им били заравяни в големи ями, а често и горени на клада. Според историческите сведения, през онези години 160 000 човека намерили смъртта си на този малък остров.

През 1379 г Венеция е нападната от флота на Генуа и цивилното население е преместено на Повеглия. Построено е и укрепление, наречено "Октагонтът", което все още може да се различи сред руините. След това островът остава безлюден за векове. През 1527 г доджът предлага на група монаси да се заселят на него, но те отказват. През 1661 г е предложено на наследниците на някогашните жители на острова да възстановят селото, но и те отказват.

През 18-ти век островът попада под юрисдикцията на Magistrato alla Sanità (Министерството на публичното здраве) и става пункт за проверка на стоките и хората, пристигащи във Венеция. Всичко изглежда наред, докато един ден не пристигат два кораба с чума на борда. От тогава до 1805 г на Повеглия се заточват новите жертви, покосени от болестта. Сгради от този период още могат да се видят там.

461x307xpovegliabones.jpg.pagespeed.ic.c2Jh8iaWKg  image8

През 20-ти век Повеглия отново става място за изолация - този път на психичноболни. През 1922 г се построява психиатрична клиника с голяма кула-камбанария. Пациентите, настанени в нея, веднага започват да твърдят, че виждат призраците на починалите от чума, а през нощта ги измъчват жалните им стенания. Персоналът на заведението като цяло игнорира тези твърдения, вземайки предвид нестабилното психично здраве на потърпевшите.

12tumblr mqpzhm0NYH1rw872io10 r1 1280

Но въпреки вече изброените ужаси, историята съвсем не свършва до тук. Един от лекарите в клиниката решил да се прослави като открие лек за лудостта и започнал поредица от ужасяващи експерименти - лоботимии, извършвани с триони, чукове и пили. И точно като във филм на ужасите, всичко това се случвало в кулата-камбанария.

533x800xpoveglia12.jpg.pagespeed.ic.0A4P5dyCH8  533x800xpovegliatowerbase.jpg.pagespeed.ic.UcHrADOTyt

533x800xpovegliabell.jpg.pagespeed.ic.DD8rfmEztY  533x800xpoveglia2.jpg.pagespeed.ic.fwLCNKG90n

533x800xpovegliascaffolding.jpg.pagespeed.ic.0kc2K L-0B  533x800xpoveglia9.jpg.pagespeed.ic.a72Xl8fMB9

Според легендата, след години на извършване на тези неморални експерименти, самият доктор започнал да вижда духове. Разказва се, че именно те са го подтикнали да скочи (или дори хвърлили насила) от камбанарията. Според една сестра докторът бил все още жив, когато паднал, но от земята се надигнала мъгла, която го задушила. Болницата затворила врати. Разказва се, че в тихи нощи, може да се чуе как камбаната бие сама.

dsc 0171dsc 0110dsc 0091

След време италианското правителство продало острова на частен собственик. Той живял известно време там, но бързо напуснал през 60-те години. Едва наскоро италианско семейство проявило интерес да купи Повеглия и да си построи лятна вила на него, но след нанасянето си, прекарали само една нощ там и оттогава отказват да коментират какво се е случило. Единствено се знае, че лицето на дъщеря им било срязано от „нещо" и се наложило да й се направят 14 шефа.

Няколко екстрасенса са посетили острова, но всички са се плашили до смърт от това, което са усещали. През годините престъпници са се опитвали да се укрият от полицейските патрули на Повеглия, но всички бързо се предавали.