Кубетата на черквата въздишаха червени
като гърдите на жена заспала -
натам помъкнах аз нозете си ранени
и сянката приведена на мойто тяло.
Приличал съм навярно на костилка -
захвърлена - плодът ограбен,
когато някаква жена изстиска
дъхът от устните ми и избяга...

„Целувката" – Борис Христов

6- ти Юли – Световният Ден на Целувката, напомня за простичките, но прекрасни жестове в живота и ни подтиква да си зададем въпроса: „Жива ли е романтиката в днешния комерсиализиран свят?"

За първи път този ден е отбелязан през 1988г. в Обединеното Кралство, но не след дълго става и международен празник. Въпреки че е по – малко отбелязван от Свети Валентин, той е също толкова красив повод да сме по – дълбоко ангажирани към един простичък и безплатен израз на обич.

Още съществуват спорове относно повода за появата на целувката, но откакто тя еволюира, актът се е превърнал в пристрастяване. Тъй като устните са с най – гъсто населените неврони от всяка друга част на тялото, те изпращат послания към мозъка и в този привидно прост акт изследователи са разкрили, че се случва много сложен обмен на информация между два индивида, дори по отношение на степента, до която те са генетично съвместими. По време на самия акт, нивата на кортизола спадат и при двата пола, което е подсказка, че със сигурност целувката намалява стреса.

Какво по – хубаво от това да сме спокойни, че този коктейл от химикали, управляващи стреса, мотивацията и социалното обвързване е всъщност добра химия. А и не е ли целувката автограф на любовта, било то към ближния, към детето ни, било то въздушна, приятелска, интимна? Та нали където има любов, там се случвали чудеса... Пожелаваме на всеки по едно чудо на днешния прекрасен ден.

cute-kissing-animals-love-4  880cute-kissing-animals-love-1  880cute-kissing-animals-love-5  880cute-kissing-animals-love-7  880cute-kissing-animals-love-19  880cute-kissing-animals-love-20  880cute-kissing-animals-love-22  880