Свикнали сме да вярваме, че булчинският букет се избира според цвета на роклята и основния цвят заложен в декорацията на празненството. Но все по-често традициите на бялото, слоновата кост и бледо розовото, се заместват от по-нестандартни и идейни решения. Всъщност, най-хубавото на сватбеният букет е, че изобщо не е задължително да бъде съобразен с каквото и да било, освен с личните ни предпочитания.

В много култури изборът на булчинските цветя е изключително важен, защото те не само придават прекрасен завършен вид на визията, но и носят своята символика.

Какъв символ се крие в някои от най-предпочитаните цветя за булката и какво послание носи той, четете и ще разберете.

(Photo by Thomas AE on Unsplash)

Божур
Наричат го още Императорското цвете или Срамежливото цвете. Второто му име идва от една легенда, в която се разказва как нимфите се криели в божура.

В Китай пък божурът е символ на късмет, благополучие и любов. Именно затова този красив цвят е доста често срещан в булчинските букети по цял свят. Незнайно защо в България божурът не е толкова популярен сред сватбените цветя, както розите, но определено заслужава да му обърнем по-подобаващо внимание.

Жито
Житото е символ на раждането и развитието на живота и плодородието. В суров вид той често се използва в сватбените ритуали, като магия пожелание за жизненост и плодовитост.

Едно наистина прекрасно растение, което би стояло чудесно във вашия булчински букет.

Роза
Едва ли е тайна за някой, че розата е кралицата на цветята. Според цвета си тя носи различна символика, но винаги е отличен избор за допълнение на сватбената ви рокля.

Лавандула 
В древния свят лавандулата е имала голямо религиозно, културно и търговско значение. Древните египтяни например отглеждали лавандула, която наричали индийски класове, в свещената градина на Тива. Според една легенда лавандулата е изпратена от Бог, за да направи по-приятен живота на Земята на изгонените от райската градина Адам и Ева.

Сукуленти
Тези красиви растения добиват все по-голяма популярност в сватбените ритуали. Като зелен елемент, съчетан с пъстри цветове, сукулентите придават още повече романтика и свежест във визията на булката.

Снимка(заглавна): Nathan Dumlao on Unsplash