В малкото селце Jukkasjärvi в северна Швеция се намира гостоприемният ICEHOTEL. Тази година това необичайно място празнува своя 25-ти юбилей, макар че се изгражда наново през всеки зимен сезон. Снежният Ренесанс на ледения хотел, разположен до река Torne има своя формула – 2 500 ледени блока, всеки един от които тежи по 2 тона. Когато основата е завършена, десетки артисти създават уникални скулптури, които превръщат интериора на хотела в красиво произведение на изкуството.

Всичко тук има заскрежен акцент – от менюто в ресторанта до предверията с великолепни полилеи. Всяка година хотелът отваря врати през декември, а гостите са добре дошли до април. После той по естествен път се топи и връща в природата.

Леденото убежище има 65 стаи, а през деня е повече музей, отколкото хотел, който привлича почитатели на сътворените артистични скулптури. Тук има и студени, и топли стаи, а повечето авантюристи са изкушени от ледения разкош само за една нощ. През останалите дни, те предпочитат да бъдат на топло. Без значение каква е температурата навън, вътре тя е постоянна – 5 градуса под нулата.

Хотелът има дори своя църква, в който са се венчали над 100 влюбени двойки.

Денем може да се возите с шейна и кучешки впряг, да яздите коне, да се пробвате в леденото скулптиране, да карате ски. В подходящото време, любителите на студените усещания могат да видят Северното сияние, а преживяването им на 200 км. от полярния кръг ще остане незабравимо.

Снимки ~ katherinebelarmino.com, contemporist.com