Стиховете често се раждат в самота, но освен на римите, Емили Дикинсън се отдавала и на страстта си към печенето на курабийки и кейкове. "Spices Fly In the Receipt" се казва в един неин стих - ясен знак, че мястото около печката било истинско вдъхновение за прочутата американска поетеса. Кокосовият кейк по нейна оригинална рецепта е изящен и лесен за приготвяне – досущ като стиховете на сладкия й гений.

01 02

Продукти:

1 чаена чаша кокосови стърготини /отделете малко, за да поръсите кейка след изпичане/
2 ч. чаши брашно
1 ч. чаша захар
1/2 ч.чаша масло
1/2 ч.чаша мляко
2 яйца
1/2 лъжичка сода
1 ч. лъжичка крем Тартар

03 04

Приготовление:

Настройте фурната на 180° C. В дълбока купа изсипете и смесете захарта и маслото, а към тях добавете брашното, содата и яйчените жълтъци. Разбъркайте добре. В отделен съд разбийте белтъците и крема Тартар – нека станат леко пенести, после ги добавете към останалата смес. После сипете млякото и кокосовите стърготини и старателно разбъркайте всички продукти до получаването на хомогенна смес. Намазнете тавичката за печене с малко масло и изсипете тестото /то трябва да заема половината от дълбочината й/. Печете около 30-40 минути – до получаването на златиста коричка. Оставете готовият кейк да изстине малко, после поръсете с пудра захар и кокосови стърготини – така спазвате традицията на оригиналната рецепта от 19-ти век.

*Ако желаете да добавите съвременна нотка в историческата рецепта на Дикинсън, "облечете" в бяла сметана готовия кейк, а после поръсете с кокосовите стърготини.

05