Напоследък стана доста модерно дадено поведение или стил да се нарича хипстърско. Появиха се и не малко хора, които веднага оприличиха себе си като хипстъри. Е, дайте, аджеба, да видим ко туй чудо и има ли то почва у нас.

Hipster-Tattoos

Определението за хипстър е малко сложно и противоречиво, затова ще се опитаме да разгърнем максимално неговата материя. Казано на най-прост език, това са предимно млади хора от средната класа, обявили се против расизма, тесногръдието, порядките, налаганите от общество и медии норми, антиконформисти, ненавиждащи стереотипите, сиреч – трезви индивидуалисти.

Първите хипстъри били привържениците на джаз музиката през 40-те години на миналия век. Джак Керуак отделя специално внимание на тях в романа си „По пътя". Нарича ги авантюристи битници, които обикалят Америка на стоп. Днес привържениците на субкултурата леко са се променили или просто са влезли в крак с времето. Слушат предимно инди рок. Жанр, който смесва различни стилове, но характерното е, че музикантите умишлено избягват големи музикални компании. Оттам и наименованието инди (независим).

hipster infographics by darkstalkerr-d6by7vu

Хипстърите не желаят да са част от консуматорското общество, затова не харесват песните, превърнати в хитове, не следват модни тенденции, а се обличат предимно от винтидж магазинчета или втори употреби. И тук идва сложното. Първо, практиката е доказала, че индивидуалист с индивидуалист трудно се свързва в семейство, камо ли в цяло движение. Не за друго, но индивидуалистите са пустинни цветя, които не биха понесли друг блясък, освен своя собствен. Второ, да твърдиш, че си против модата и масовите продукти и в същото време с Мадона да се обличате еднакво граничи леко с шизофренията. В този ред на мисли излиза, че хипстърите далеч не са бунтари, обявили война на модата, а просто новата й колекция на ишлеме.

The-Hipsters-of-Hetalia-hetalia-31585049-2560-480

Тези сърдити на света хора, които вярват, че са по-добрата версия на фройдисткия пролетариат, са продукт на собствените си вътрешни конфликти. Или както го бяха казали колегите от webcafe: "Изглежда сякаш хипстъра си знае теорията, компетентен е, но няма да направи нищо, защото е обиден на света. Тази личност е обидена на обществото, че се е докарало до тук."

Ето че стигнахме и до отговора на въпроса има ли това нещо почва у нас – има, даже да ни прощават македонците, но настояваме, че България е родината на киселеца на петковия мустак, а от тук и на хипстърите.