Някои от вас в даден момент се сблъскват с някакъв здравословен казус, чието решаване налага определен хранителен режим. Други искат да намалят теглото, а трети просто искат да се чувстват по-витални и леки.

Повечето диети за отслабване не взимат под внимание токсичните отпадъци, складирани в телата ни с години, под формата на мазнини. Когато започвате диета, тя цели на първо място отслабване, като мастните натрупвания се освобождават и започват да циркулират из организма. Тялото ви се опитва да запази баланс и започва да забавя процеса на отслабване, за да държи токсините под контрол и да не им позволява да нанасят вреда.

Затова правилният и щадящ за организма подход към влизане във форма преди всяка диета е детоксикацията - препоръчват специалистите от FineLine.

detox-your-body1

Какво всъщност означава "детоксикация"?

Това е пречистване с течности за облекчаване на организма и забързване на метаболизма. Приемът само на течни плодове и зеленчуци означава по-малко усилия за храносмилателната система, и улеснено и ускорено усвояване на хранителни вещества. Временното премахване на преработени и животински храни също спомага за освежаване на тялото.

Съществуват много различни варианти на детоксикация – от еднодневна до 21-дневна програма, но аз ще се спра на най-разпространения и лесен начин за постигане на детоксикация на организма – еднодневното пречистване.

Еднодневният детокс постига редица здравни ползи:

  • подсилва имунната ви система;
  • значително увеличава жизнения тонус;
  • подобрява функционирането на храносмилателната ви система;
  • регулира телесното тегло;
  • подобрява мозъчната дейност;
  • възстановява здравия и свеж вид на кожата;
  • минимизира ефектите от стареенето.

Ето какво е препоръчително да консумирате по време на детокс-деня си: повече вода, чайове, прясно изцедени сокове, зеленчукови супи, смутита от кисело мляко с плодове. Количеството вода, препоръчително за деня е между 1 л и 1,5 л. Ако искате по-добър отслабващ ефект, не забравяйте, че водата е добър разтворител, а чаят е силен диуретик. Не се препоръчват кафето, сладките газирани напитки, алкохола.

За постигане на траен резултат – траен ефект върху тялото, е добре детокс ден да се прави редовно – т.е. веднъж седмично. Кой ден от седмицата ще изберете, зависи изцяло от вас.

Зимата е най-подходящият сезон за включване на детокс ден в хранителния режим. Важно е по време на този ден да си осигурявате необходимите витамини и минерали, които да стимулират имунната ви система. Комбинирайте плодово-зеленчукови сокове със супер храни за да осигурите на организма богатство на витаминни комплекси. Така ще намалите значително риска от най-честите зимни заболявания – вирусни инфекции, настинки, хреми, умора и др.

Детокс-пречистването е почивка за тялото ви от вредните храни. Мислете и се погрижете за тялото си, както мислите за себе си след тежък работен ден. Имате нужда от релакс, отпускане и презареждане, организмът ви – също.

FineLine2