гост източник: Fine Line

jguyfi

Процентът на телесните мазнини в организма е един от най-важните показатели за здравословното ви състояние и прогреса ви по отношение на правилно хранене и физическа активност. Съществуват различни методи за измерване на процента на телесните мазнини в организма. Калиперметрия например е измерване на кожни гънки чрез специална щипка наречена калипер. Съществува и електронно измерване, при което чрез специални датчици се пуска слаб ток в тялото. Използват се и специални кантари за измерване на телесните показатели, включително и на процента мазнини в тялото.

Процентът на телесните мазнини има референтни граници, които са съобразени с възрастта на всеки човек, пола и степента на физическата му активност. Така например, медицинската норма за мъже, които не са атлети, на възраст от 20-39 години е 16-19%, а за жени, отговарящи на същите критерии, е 25-30%.

Комбинацията от правилен хранителен режим, физически упражнения и здравословни навици е задължителна за намаляването на мазнините в тялото.

Правилният хранителен режим за намаляване на телесните мазнини включва приема на протеин и фибри. За да функционира, човешкото тяло може да гори протеини, но предпочита да изгаря въглехидрати и мазнини. Затова ако приемате храни, богати на протеин, тялото ви ще изгаря мазнините и въглехидратите, които вече сте натрупали. В това време протеинът ще възстановява и изгражда мускулите ви. Включете в менюто си риба, пилешко месо, ниско маслени млечни продукти и яйца. Фибрите пък помагат да намалим теглото си като създават усещането за ситост и абсорбират водата и мазнините. Богати на фибри са бобовите, пълнозърнестите храни и кафявият ориз. Също така не забравяйте полезните ненаситени мазнини, като Омега 3 и 6, съдържащи се в сьомгата, зехтина, авокадото и ядките. Важно е да приемате оптималните за организма ви калории, разпределени в около 5 хранения на ден.

За да изгаряте максимално количество мазнини трябва да комбинирате кардио тренировки и упражнения с тежести. За тонус, може да тренирате с по-малко тежести и повече повторения. Ако искате да натрупате повече мускулна маса, намалете повторенията и увеличете тежестите. Кардио тренировката ви може да включва тичане, плуване, бокс, колоездене, танци и др. Важно е да разнообразявате тренировките с упражнения с различна интензивност и натовареност, както и да давате време за възстановяване и почивка на тялото си.

И не на последно място е нужно да изградите някои здравословни навици, които помагат за намаляване на мазнините в тялото като здравословния сън (минимум 7 – 8 часа в денонощие за възрастен човек), приема на вода (по 50 мл. на килограм телесно тегло) и избягването на драстични диети, които имат краткотраен ефект, но в дългосрочен план объркват метаболизма ви и създават сериозни здравословни проблеми.

23A Angel Kanchev str. 1000 Sofia, Bulgaria | Tel: 02/ 981 3077 | Fax: 02/ 981 3081 | fineline@fineline.bg| www.fineline.bg