На Изток се отнасят сериозно към знаците на зодиака. Смята се, че те в голяма степен определят характера и наклонностите на хората, тяхната съвместимост и в крайна сметка, житейската им съдба. За Господарите, Рицарите, Странниците и Чаровниците – мъжете и и стихиите, които ги владеят.

Господарят
Родени в годината на Коня, Тигъра и Кучето

Кон (1990, 1978, 1966, 1954, 1942…):
Харисън Форд, Шон о Конъри, Кевин Костнър, Джон Траволта, Ленин, Брежнев, Били Греъм, Пол Маккартни...

Тигър (1998, 1986, 1974, 1962, 1950…): 
Шарл де Гол, Леонардо ди Каприо, Том Круз, Джон Бон Джоуви, Стиви Уондър, Бетовен, Хегел... 

Куче (1994, 1982, 1970, 1958, 1946…): 
Андре Агаси, Чърчил, Майкъл Джексън, Бил Клинтън, Силвестър Сталоун, Елвис Пресли, Васко Василев...

Както обясняват астролозите, тези представители на силния пол по-добре се ориентират в общото течение на живота, отколкото в своите любовни истории, и затова е хубаво, ако отделят най-голямо внимание на работата, кариерата, уреждането на живота, а любовта възприемат като сфера на вдъхновение. Уви, прекалено често те стават роби на това коварно чувство. 
Тяхната отличителна особеност е много силната им воля. Волята - това не е груба сила, произвол, насилие. Волята това е способност да се предвиждат последствията от постъпките, възможност да се предвиди бъдещето и да се повлияе върху него. Това е способност да се вземеш в ръце, да управляваш самия себе си и своите желания. 

Най-великите политици и философи, съумели да определят своето време, са се родили в тези години на източния календар – Карл Велики, Владимир Улянов – Ленин, Теодор Рузвелт (Кон), Людовик XIV, Шарл де Гол (Тигри), Уинстън Чърчил (Куче), Хегел (Тигър), Николай Бердяев (Куче), Павел Флоренский (Кон)… 

Не може да се гарантира лек живот с такива мъже, но може да се каже, че тяхната отговорност и способност за дългосрочно планиране на живота са много благоприятни за семейството. За някого именно тези качества ще натежат пред сложния им характер. 

В любовта тези страшни мъже се държат като слепи котета. Според Бунин (Кон) това чувство може да се нарече "слънчев удар". То възниква внезапно, оглушава човека, залива го като "пролетния поток" на Тургенев (Тигър) или обезкуражава, побърква със своята непостижимост като "Маскарад" на Лермонтов (Куче). 

Най-често такива мъже обичат не реалната жена, а идеала, който е създало въображението им. Жената за тях е вечна загадка и тайна. Цял живот няма да им стигне, за да се приближат към разгадаването на тази тайна, техният път в любовта е изпълнен със загуби и разочарования. 

Николай Бердяев (Куче) пише: "Мъжкият и женският свят, дори когато има истинска любов и интимно общуване, се оказват затворени и непроницаеми един за друг. Дори когато жената и мъжът, изглежда, че говорят на един и същ език, те влагат различен смисъл в произнасяните думи... Личността на другия почти винаги остава за нас непроницаема тайна. Любовта е опит да се проникне в тайната. Но тайната потъва още по-дълбоко. И може би така и трябва да бъде..."

Романтикът не вижда своето чувство в развитие и не разбира, че всичко се променя. Неговата любов е сляпа. Романтичните страсти могат за дълго време да извадят тези мъже от релсите в живота, но волята им ги зове да се върнат обратно в обществото, призовава ги към работа. 

Прекаленото преувеличение на любовта в живота на такива мъже е пагубно за тях, както и всяка друга романтичност. По-добре е, когато мъжете използват любовта като помощ за извършването на своите основни начинания. В идеалния случай такъв мъж е зает със своята работа, а жената го вдъхновява.

Рицарят
Родени в годината на Петела, Змията, Бика

Петел (1993, 1981, 1969, 1957…): 
Елтън Джон, Енрико Карузо, Стив Мартин, Джордж Сигал, Съмърсет Моам, Ричард Вагнер, Питър Устинов, Орлин Горанов...

Змия (1999, 1987, 1977, 1965, 1953, 1941…):
Тони Блеър, Пабло Пикасо, Джон Кенеди, Аристотел Онасис, Брад Пит, Пол Саймън... 

Бик (Бивол) (1985, 1973, 1961, 1949, 1937…): 
Михаил Кутузов, Наполеон, Антъни Хопкинс, Андерсен, Дъстин Хофман, Хитлер, Еди Мърфи, Пол Нюман, Ван Гог, Джак Никълсън, Садам Хюсеин, Ричард Бъртън, Брус Спрингстийн, Георги Парцалев, Чарли Чаплин...

Мнозина представители на силния пол, намиращи се под покровителството на други знаци от източния хороскоп, биха искали да изиграят в живота си същата тази роля: стоманен поглед, твърда ръка и с такъв принцип в живота - бори се със злото, помагай на слабите. И тук ни идва наум: "Хладен ум, горещо сърце, чисти ръце." Най-величавите от великите пълководци са се родили в тези години: Наполеон, Александър Македонски, Кутузов (Бик), Суворов (Петел), Барклай де Толи, Тухачевски (Змия). 

На бойното поле няма равни на такива мъже. И вярвайки в мощта на тези бойци, в тяхната суперменска същност, може да изпаднем в дълбоко заблуждение и да им припишем воля. Готови да се сражават с многократно по-силни съперници, те обаче често губят политическите сражения. При това максимална слабост са проявявали най-талантливите сред тях. Така техният безусловен боеви талант се в живота се обръща в безпомощност. 

Логическият им ум, който им дава предимство на бойното поле и във всяка една мигновено променяща се обстановка, става основа на комплекси за непълноценност и съмнения в обикновения живот. Комплексите това не са нищо друго, освен неспособност да оцениш себе си адекватно, и използване само на един начин за оценка - постоянното действие. Такива хора се колебаят между мания за величие от една страна и самоунищожение - от друга. 

За младия композитор Сергей Рахманинов (Петел) било написано: "Дадено му е много. Вече явно се усеща движението на могъщ талант. Той е надарен с желязна, съвсем неприсъща за един юноша, воля за труд. И заедно с това в него живеят редки, но мъчителни пароксизми на отчаяние, престъпно невярване в своите сили и в себе си." А вече в зряла възраст самият Рахманинов казва: "Аз не вярвам в себе си... Ако някога съм вярвал, то е било отдавна, много отдавна - в младостта." 

Такива мъже имат нужда от постоянна подкрепа, не трябва да ги хвалят твърде много, но не бива да бъдат подлагани на излишна, жестока критика. Трябва да бъдат оценявани максимално точно. 

Трябва някой да ги подкрепя морално, да ги води към правилната цел, защото тяхната неукротима активност понякога е хаотична и неоправдана. В любовта тези мъже също са доста амбициозни и бойни, но заедно с това и неуверени в себе си и в своите сили. Б. Лившиц пише за Владимир Маяковски (Змия): " Защо с такава настойчивост да се предъвква перспективата от изчезване на всички мъже на земята? Не е ли това проява на осъзнаване на собствената си малозначимост? - изказах своята догадка пред Володя и попаднах право в целта." 

За тези мъже любовта е бой (разузнаване, обсада, щурм). Те не могат да подминат красива жена, най-много ги привличат изключителните представителки на прекрасния пол. Пък и рядко жена няма да отговори на толкова пламенни чувства. Те ще издигнат своята избраница до небето, без да мислят ще дадат живота си за нея, ще ревнуват и изискват вярност. 

Странникът
Родени в годината на Плъха, Маймуната и Дракона

Плъх (1996, 1984, 1972, 1960, 1948, 1936…): 
Марлон Брандо, Джими Картър, принц Чарлз, Хю Грант, Вацлав Хавел, Лев Толстой, папа Йоан Павел ІІ, Морис Шевалие, принц Ендрю, Луис Армстронг, Шекспир, Шон Пен, Жул Верн... 

Маймуна (1992, 1980,1968, 1956, 1944, 1932…):
Леонардо да Винчи, Юлий Цезар, Жак Ширак, Линдън Джонсън, Миг Джагър, Хари Труман, Дейвид Копърфийлд, Чарлз Дикенс, Том Ханкс...

Дракон (1988, 1976, 1964, 1952, 1940…):
Том Джонс, Пеле, Клиф Ричард, Жан Габен, Пласидо Доминго, Ал Пачино, Ницше, Че Гевара, Дали, Джон Ленън, Мартин Лутър Кинг, Дарвин... 

Странни, непредсказуеми представители на човечеството, които в своята основна маса толкова излизат от общоприетите норми и правила, че изключението от правилата за тях е норма. 

Ако са красиви, те са дяволски красиви. Поетът Андрей Бели (Дракон) казва за себе си: "Ако съм красив, то съм прекалено красив, на границата на безобразието... Все пак под красавеца прозира урод, кривейки се и истерически хихикайки"

За император Павел III (Маймуна) историкът Ключевски пише: "Неговият начин на мислене и действия прави впечатление като нещо удивително недообмислено и недоизречено. На сериозните неща той гледаше с детски поглед и обратно. Той приличаше на дете, което се мисли за възрастен - в действителност това беше възрастен човек, останал завинаги дете... Това е човек наопаки, в когото понятията за добро и зло са се объркали, такъв човек застана на руския престол." 

Тези мъже могат да обичат всички жени на света, а могат да посветят живота си и на една-единствена. Те могат да даряват с любов близките си, но могат да проповядват и любов към цялото човечество. За тях няма нито загадъчни, нито студени жени. Рано или късно с любовта си те са способни да разтопят всеки лед.

Тяхната житейска позиция е следната: всяка жена е достойна да бъде обичана. Те не обръщат внимание нито на възраст, нито на националност, нито на социално положение, нито на външни данни. Тяхната любов е лишена от социални условности. Те като никой друг разбират, че в любовта, където двама души стават едно цяло, е необходима не сковаваща воля, а нейната противоположност - способност за разкрепостяване.

Любовта не е подвластна нито на разума, нито на житейския опит, но тя се покорява на онези мъже, които в своя живот не се опират нито на строгата логика, нито на здравия смисъл. Тези мъже носят любов в живота, не е важно дали това е любов зла или добра. Те греят от любов, лекуват, горят и изгарят докрай. 

Извън любовната сфера обаче тези представители на силната половина на човечеството са склонни да гледат твърде идеалистично на своята воля и да преувеличават нейните възможности. При това, те често я насочват натам, където нейната ефективност е минимална.

Впрочем, както пишат астролозите, повечето от тези хора са доста тихи и спокойни и реализират своята воля много мирно, без да прибягват до ярки ефекти. Често на преден план при тях излиза тяхната откъснатост от реалния свят и те могат да създадат впечатление на безволни хора. 

Чаровникът
Родени в годината на Глигана, Заека, Козата

Глиган (1995, 1983, 1971, 1959…): Стивън Спилбърг, Моцарт, Арнолд Шварценегер, Хенри Форд, Хемингуей, Елтън Джон, Хенри Кисинджър, Уди Алън, Хичкок, Роналд Рейгън, Карл Юнг, Ален Делон, Марчело Мастрояни... 

Заек (1987, 1975, 1963, 1951…): Стинг, Хари Белафонте, Айнщайн, Фидел Кастро, Сталин, Артър Милър, принц Алберт... 

Коза (Овца) (1991, 1979, 1967, 1955, 1943…): Брус Уилис, Елцин, Мусолини, Кафка, Лех Валенса, Мел Гибсън, Бил Гейтс, Хулио Иглесиас, Горбачов, Робърт де Ниро, Джордж Харисън ... 

Те много често имат хармонична външност, но ако нещо не са получили по рождение, компенсират това с вътрешно усещане за своята красота. 
Не става дума, че другите знаци не са красиви, работата е точно в това, че именно при тези представители на зодиака красотата излиза на преден план. Те следят за своята външност и умело я използват, обичат да позират. Заемат поза в пряк и в преносен смисъл. 

Поради това, че красотата на тези мъже стои на преден план, понякога те изглеждат малко рафинирани за разлика от романтичната, мъжествена красота на мъжете, родени в годината на Петела, Змията или Бика.

Мисленето на тези мъже е прието да наричаме интуитивно, съзерцателно. Интуицията им, ако не я бъркаме с мистичното предвиждане, не е нищо друго освен способност да използват своя и чуждия житейски опит. Способността им да трупат опит във вид на мислени образи и доверието към собствената им интуиция прави тези хора прагматици и реалисти. 

Съзерцателност, позиране, самолюбуване и любуване на живота, самочувствие – ето това са външните прояви на реализма и интуицията. 

В любовната сфера, както и във всички други, тези качества при тях се реализират напълно. 

Пушкин (Коза) провъзгласява : "Колкото по-малко обичаме жената, толкова по-лесно й се харесваме".

Джон Голсуорси (Заек) твърди, че в любовта един целува, а другият само си подлага бузата. 

Балмонт (Котка) предпочитал женското общество и винаги бил влюбен в някого. Не е възможно да бъде обяснен неговият успех сред жените. От любов към него млади девойки се хвърляли в пропаст, а той пише: "Уморих се от чувства... Ако всички мои любови по божията воля се превърнеха в мои сестри, които се обичат и обичат мен като брат, вероятно бих въздъхнал с безмерно облекчение. В любовта отровата е повече от меда"

При тези, които са родени в годините на Козата, Заекът и Глигана, няма ярко изразен стремеж да вървят напред. Привикнали да използват чуждите идеи, ориентирайки се великолепно в истината и лъжата в живота, те водят политика на изчакване и бездействие - и това с нищо не е по-добро от хаотичната активност. 

В бързо променящите се условия на живот, където трябва да се вземат собствени решения, на тези хора е по-добре да не се доверяват ръководни постове, но като изпълнители, помощници или съветници те са просто незаменими. Те познават хората дълбоко, проницателни са и изграждат своето благополучие въз основа на това знание, довеждайки до съвършенство чуждите планове и чуждите идеи.

"Брачна енциклопедия" - Г. Кваша

Източник ~ margaritta.dir.bg
Изображения ~ 
 Thailan When