23 ноември - 21 декември

Нострадамус, Спиноза, Папа Франциск, Емили Дикинсън, Марк Твен, Джейн Остин, Бетовен, Берлиоз, Диего Ривера, Едвард Мунк, Уолт Дисни, Жан Люк Годар, Франк Синатра, Брус Лий, Кърк Дъглас, Самюел Джаксън, Емир Костурица, Уди Алън, Стивън Спилбърг, Кенет Брана, Брад Пит, Джуди Денч, Джейн Фонда, Скарлет Йохансон, Джулиан Мур, Джими Хендрикс, Тина Търнър, Франк Запа

Много по-лесно е да се открие представител на тази зодия, отколкото да се тикат дървени трупи по наклон. Ако отидете на някакво събиране, вгледайте се в ядрото на най-оживената групичка. Забелязахте ли онзи приятел, който стои съвсем щастливо и в същото време безнадеждно обърква конците? Оплескал е работата, но все още не знае. Щом разбере, изразът по лицето му ще се озадачи, а останалите около него ще го гледат на кръв. Стрелецът ще се доближи към вас и приятелски усмихнат ще ви потупа по гърба. След това ще ви подметне нещо като: „Да не повярва човек, как успяваш да бъдеш толкова младолик на твоите години?" или „Много добре изглеждаш с това поло! Трябва само с него да ходиш! Скрива ти двойната гуша." След едно такова весело начало той продължава да се усмихва приятелски, но на вас вече не ви е до усмивка. Стрелецът ще се нуждае от известно време, за да схване причината, поради която сте се намръщили и още повече време, за да си обясни реакцията ви. След това и той самият се впуска в обяснения. Така че не изпадайте в паника! Лошото тепърва предстои. Нима все още не сте разбрали! Според него е страхотно да имаш вид на 25-годишен, когато всъщност си на 38 (което е с 6 години повече от истинската ви възраст). А що се отнася до двойната гуша, много хора на вашите години имали гънка в горната част на шията. Пък и вашата може да се забележи само отстрани. Нали разбирате, като си завъртите главата. Просто не бива да се снимате в профил.

Злобата е напълно непознато чувство за Стрелеца. Той прави поразително искрените си забележки с абсолютна невинност. Не взема под внимание и факта, че опитът му да смекчи неволно нанесения удар обикновено води до ново оскърбление. Не бива да го съдите прекалено строго, той има добри намерения. Не че всъщност се нуждае от някакво съчувствие. Зад нетактичните обноски на Стрелеца се крият подвижен ум и високи нравствени принципи. С неповторимото си съчетание от духовитост, интелект и дръзка устременост той обикновено се нарежда сред победителите. И мъжете, и жените от тази зодия ви очароват най-вече с това, че не съзнават колко прекаляват с откровеността си. Те са напълно убедени, че са най-добрите дипломати на света. Преструвките и лъжите в каквато и да било форма ги отвращават. Често махат с ръце, което ги прави да изглеждат вдъхновени и енергични, но не особено грациозни. Един Стрелец може да се опита да покаже нещо чрез ръкомахане, при което да обърне кетчупа. Или пък устремно да крачи с високо вдигната глава и да се спъне в тротоара. В същия миг ще изпусне куфарчето и ще разпилее всичките си книжа на улицата. Юпитеровите му очи блещукат и играят като на врабченце. Често просветват и грейват от добродушен смях.

По принцип Стрелците са много подвижни. Те не обичат да стоят на едно място. Стрелецът винаги се набива на очи ако не с друго, то поне с изявената си самоувереност и пренебрежение към установените форми на поведение. Той върви по начин, сякаш сериозно се е запътил нанякъде. Обожава животните.

Обикновено тези хора не се боят от нищо. Типичните представители на зодията обичат рисковете в спорта, работата си и хобито си. Опасностите ги предизвикват и възбуждат. Те си падат по бързите скорости. Изпитват магнетично влечение към бързи коли, самолети или влакчета в лунапарк. Безумно смелите пилоти и изследователи са от тази зодия. Те са изключително доволни, ако са се измъкнали на косъм от някакво премеждие - без значение дали е физическо или емоционално. Това ги въодушевява. Склонни са на всякакви рискове. Прословутата прямота на Стрелеца се различава от прекалената откровеност на Скорпиона. Стрелецът казва нещата под влияние на прямата си натура, но изобщо не си дава сметка за последиците. Стрелецът е стреснат и покрусен от собствената си нетактичност, след като разбере, че ви е засегнал. И това е направо трогателно, ако вече не си се вбесил. Той мигновено изказва на глас онова, което чувства или мисли. Хората от тази зодия са откровени и искрени като шестгодишно хлапе.

Малко хора могат да изпитват продължителна неприязън към Стрелеца, защото е ясно, че той не е злонамерен. Повечето Стрелци с цялото си сърце се опитват да ви ободрят. Поне такова е намерението им, макар и резултатът понякога да не му съответства. Освен това Стрелците от време на време правят такива изказвания, че ви карат да се чувствате на седмото небе и замазват всички гафове, които са правили. Ако сте имали време да анализирате гледните им точки, ще откриете, че могат да дават много мъдри съвети. Това е огнен знак, затова повечето от тях са екстровертни, разговорливи и контактни. Малцина са болезнено срамежливи и плахи, но и те бликат от оригинални идеи и са не по-малко нетактични от останалите. В действителност точно тихите, срамежливи и затворени Стрелци имат най-големите мечти и най-високите цели. Независимо дали е екстроверт или интроверт, Стрелецът е предприемчив по характер. Онези малцината, които не говорят много, може да измислят нещо забележително, с което да изумят нищо неподозиращия свят. Неговият ум работи, дори когато езикът му си почива, и затова трябва да запомните, че белезите на зодията му винаги присъстват в характера му, макар и понякога да са под повърхността. В противен случай можете да се заблудите и да не се окажете подготвен за следващия му изненадващ ход.

През по-голямата част от времето типичният Стрелец е весел и общителен, но настроението му може, да се променя като траекторията на космическа ракета, ако започнат да злоупотребяват с вродената му дружелюбност или да се опитват да фамилиарничат. Общо явление за представителите на тази зодия също така е неподчинението на авторитарността и застоя. Стрелецът никога няма да избяга от битка или да извика за помощ. Жените могат да променят типичната за тях приятна предразположеност и да излеят неочакван поток от ругатни, с които да поставят виновниците на мястото им. Мъжете пък действат с юмруци или използват презрението си като оръжие. Грубиянът, който е предизвикал юпитеровата добронамереност, често се оказва проснат по гръб, чудейки се какъв ли трактор го е прегазил. Буйните юпитерови хора не могат да понасят да бъдат обвинявани в безчестие. Някакво несправедливо обвинение или намек относно неговата честност веднага предизвиква основателното му възмущение, но след бурни гневни изблици типичният представител на тази зодия ще почувства угризения и ще се опита да поправи нещата. Той ще ви посини окото и ще ви прати в болница, но на другия ден вероятно ще ви обсипе с цветя и съчувствие.

Обикновено Стрелецът първо говори и действа, а след това мисли за последствията. Много хора от тази зодия обожават сцената и както никой друг обичат да излизат на бис пред въодушевената публика. Те ще си издерат гърлото от пеене и ще си изтъркат обувките от танци, само заради насладата от изпълнението. Шоубизнесът е пълен със Стрелци. Юпитеровите мъже и жени носят в себе си силно религиозна нотка, особено на младини. Те живо се интересуват от нещата, свързани с църквата, но с напредването на възрастта им е възможно да преосмислят отношението си към догмата и предишната си вяра, за да усъвършенстват ценностната си система. В почти всички случаи Стрелецът внимателно си подбира куфарите. Той обожава да пътува и постоянно си пази един приготвен за път поостарял куфар. Винаги се забелязва нещо детско у типичния наивен, смел и оптимист по природа Стрелец. Той не иска да възприеме живота на сериозно, въпреки че в зряла възраст може да прояви високо чувство за отговорност. За отбелязване е обаче, че такива хора не изпитват щастие, ако поемат бремето на отговорността. Стрелецът таи ненавист срещу ограничения, затворен живот, която може да ги доведе и до болестно състояние. Ако успее да превъзмогне тази опасност и да преодолее безумния разход на енергия, може да доживее до дълбока старост. Повечето Стрелци успяват да запазят способностите си и да ги усъвършенстват с напредването на възрастта.

Животът рядко може да сломи тези хора. Те са твърдо уверени, че утрешният ден ще бъде по-добър от вчерашния и че днес животът е доста интересен. Лошото им настроение изчезва още преди облаците да успеят да помрачат слънцето. Всеки Стрелец притежава определена склонност към хазарта, освен ако в рождения му хороскоп няма влияние, което го кара да бъде предпазлив и консервативен. Малко са представителите на тази зодия, които биха устояли на изкушението да заложат няколко банкноти. Ако при раждането на Стрелеца планетите са в неблагоприятно разположение, той може да пропилее цяло състояние или да заложи сумата за месечния наем на любимия си кон. Същото влечение изпитват и към борсата и спекулативните игри с недвижими имоти. За щастие повечето успяват да обуздаят страстта си към хазарта, което не им пречи да заложат по няколко долара на покер или да си купят лотариен билет. И по-плахите, и по-енергичните представители на зодията винаги са готови да рискуват в името на любовта. Те безразсъдно се впускат в романтични любовни увлечения, но често се отдръпват, ако стане дума за брак. Мислят внимателно по въпроса и правят решителна стъпка, която обаче се оказва погрешна. Стрелецът проявява възхитителна топлота в любовните си връзки, но не е лесно да бъде хванат под чехъл. Негов символ е кентавърът и това му дава предимство в игрите на гоненица, ако разбира се не се препъне по своя вина. Едни от най-неприятните качества на Стрелците са тяхната избухливост, непредпазливост в яденето и пиенето, която може да предизвика затлъстяване или пристрастеност към алкохола. Не на последно място прекомерният сарказъм и ексцентричност, примесени с великолепните им умствени способности, както и тяхната неспособност да пазят тайна. Тези недостатъци обаче не са задължителни за всички. С типичната си решителност Стрелецът лесно може да ги преодолее. Той притежава способността да дава пари назаем, като ви освобождава от каквото и да било притеснение и дори от чувството, че трябва да му ги върнете. Домакинята, покровителствана от Юпитер, ще осинови бездомно сираче, ще подслони изгубено животно и винаги ще покани неочаквания гост на трапезата си. Стрелците са склонни да залитат по малко. Те всеотдайно следват някаква велика кауза, вярвайки, че добрите вероятности ще са повече от лошите. Вяра, продиктувана от невероятното им въображение и прогресивно мислене. Тези хора винаги успяват да подкрепят възгледите си с разумни доводи, като понякога разбиват опонентите си с опустошителна сатира, но все пак по някакъв начин съумяват да се издигнат над кавгата. Независимо от това са винаги готови да избухнат, ако някой несправедливо обвини мечтите или стремежите, на които са подвластни.

Стрелецът е опасен противник, защото знае как да се прицели и да улучи жертвата си. Стрелите му рядко пропускат целта. Техните върхове са напоени с духовитост и находчивост и могат да пробият и най-здравата броня. Мъжете или жените от тази зодия на моменти се държат безцеремонно, друг път - нескопосно, което може да създаде впечатление, че не са особено умни или че са свити. Наистина има и такива, които се усамотяват, но това само увеличава вероятността тяхната интелигентност да прерасне в гениалност. Стрелците притежават невероятна памет и знаят какво са казали и къде са били на 14 април 1939 г. или пък помнят и най-малките подробности от филми и книги, но въпреки това могат да забравят къде са си оставили палтото. Повечето от тях постоянно си губят ръкавиците, ключовете от колата и портфейлите. Стрелецът не умее да лъже. Никой няма да му повярва. Не му е присъщо да мами хората и понечи ли да го направи, неизбежно ще бъде разкрит. Дълбоко в себе си Стрелецът е убеден, че животът е един цирк, а самият той е клоун, премятащ се през огнени обръчи и облечен в светлосин костюм. Лицето му е изписано с ярки бои, а очите му светят от наслада и любопитство. Музиката звучи в кресчендо, той се спъва и пада, след което изпълнява съвършено салто на гърба на препускащо пони. Носи три тюркоазени пръстена на ръцете си, а на краката му са привързани звънчета, които звънтят като църковни камбани. Стрелецът щастливо надува лъвска тръба, изработена от ковък метал. Енергичен или кротък, този идеалист-добряк е весел като пойна птичка. Смело закичва едър карамфил на голямото си сърце и се прицелва със своя лък към небето. Той стреля по-високо, отколкото човек може да погледне - някъде над звездите, към мястото, където се раждат всички мечти.

От „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”
Илюстрация ~ Sagittarius, urbanninjaman.deviantart.com