Жената от картината ♥ Мона Лиза на Леонардо и загадката на жената ВЕЗНИ

Portrait of Leonardo da Vinci by Lattanzio Querena Padova Musei Civici Eremitani Museo D'Arte

През 1503 г. Леонардо да Винчи започва да рисува портрета на флорентинска дама, а този личен проект се превръща в най-обсебващото занимание в творчеството му. Да Винчи работи по картината десет години и не се отделя от нея до смъртта си. Тя става известна като „Мона Лиза” и е най-прочутото произведение в историята на изкуството. Леонардо вярвал, че добрият художник трябва да умее да пресъздаде както физическия облик на своя модел, така и неговите мисли и духовно разположение. Това съвършенство постига той със своята „Мона Лиза” или „мадам Лиза” и нейната тайнствена усмивка, която вече няколко столетия буди любопитството и провокира безброй анализи и изследвания на учени и специалисти. Коя е жената от картината? Какви тайни крие тя?

„Мона Лиза” на Леонардо започва своя живот пред 1503 г. върху дъска от топола. Надали дори самият художник е предполагал, че това парче дърво и масления портрет върху му, ще се превърне в най-големия шедьовър, който историята познава. Въпреки противоречивите предположения, доказателства от миланския държавен архив, свързани с дългогодишния помощник на Леонардо – Джан Джакомо ( Салай), сочат че „Ла Джоконда” или „Мона Лиза” е портрет на Лиза Герадини дел Джокондо – дъщеря на едър земевладелец и трета съпруга на търговецът на сребро Франческо.

През 1530 г. „Мона Лиза” става част от колекция на френския кралски двор и първоначално пребивава в банята на крал Франсоа I, който после размисля и я пренася в своята спалнята. Когато кралската колекция е разграбена, а Лувърът обявен за народен музей, „Мона Лиза” е изложена публично за първи път. Идвайки на власт, Наполеон I прелъстява „Мона Лиза” и я окачва в личната си спалня в Тюйлери. Сред падането на Наполеон, шедьовърът на Леонардо се завръща в Лувъра, за да преживее своето отвличане на 21 август 1911 г. и криминалното си завръщане във Флоренция. Безработният италиански бояджия Винченцо Перуджа, с псевдоним „Леонардо” извършва това грандиозно престъпление с патриотична цел, за да върне творбата на Да Винчи в родината. Поне за малко.

Години по-късно дори Зигмунд Фройд ще напише своя анализ за неразгадаемата усмивка на Мона Лиза и ще я свърже с раздялата на Леонардо с родната му майка и нейната усмивка, която той толкова обича, но загубва завинаги. Мона Лиза ни праща във вечността, свързва ни с отминаващото време и безкрайния кръговрат на живота. Тя е отражение на целия огромен опит на Да Винчи, светоусещането му за живота, чувствителността и мъдростта му и сътворението, дело на божествения му талант.

Mona Lisa, La Gioconda, Leonardo da Vinci, c.1503-06 till c.1517

Мона Лиза е най-интригуващата загадка на света, покоряваща с красотата и тайната си. Точно така гледат на хората и света жените Везни. Техните жестове, мимики, усмивка и поглед са обгърнати от тайнственост и е трудно да бъдат разгадани. Те могат да изглеждат твърде странни за околните и именно с това привличат тяхното внимание. Най-интересното е, че самите Везни не знаят откъде са се появили всички тия странности у тях. Един ден те ще разберат всичко и непременно ще ви го кажат, навярно, може би… Дотогава може да разчитате на тяхната вселенска мъдрост и да черпите примери и съвети за трудно достижимата хармония в живота.

А „Мона Лиза” принадлежи на френското правителство и обитава парижкия Лувър.

Изображения: Playbuzz, Wikipedia

 

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност