Детето БЛИЗНАЦИ ~ малкият остроумник на зодиака ♥ Линда ГУДМАН

Ако щъркелът току-що е дарил дома ви с бебе Близнаци, пригответе си летните кънки и оберете паяжините от ума си. За следващите двайсетина години ще ви са нужни бързина и съобразителност, така че по-добре веднага започвайте тренировките, докато пратеното ви от Меркурий вързопче безпомощно лежи в люлката. Много скоро обаче то ще проходи и ще проговори. И ако нямате готовност във всеки момент да литнете заедно с него, то ще ви се изплъзва като кълбо с въздух. Пробвали ли сте някога да хванете кълбо с въздух?

Според данни от службата за преброяване на САЩ през юни се раждат повече близнаци отколкото през останалата част на годината. Значи ако сте родили през юни, сте имали възможност да дарите с живот две същества. А може би и повече. Може би не споделяте това мнение? Не бързайте да го отхвърляте. Пребройте десет пръста на ръчичките и още десет на крачетата. Това в повечето случаи ще ви даде резултат – едно бебе, но не когато то е от зодия Близнаци.

Може би ще трябва да преосмислите представата си за математиката. Ще разберете какво имам предвид веднага щом бебето започне да лази. Това, което искам да ви кажа, ще се случва по десетки пъти на ден.

Сигурна сте, че току-що сте го видели да си играе с електрическия миксер в кухнята. Но възможно ли е това? Ето го и в другия край на къщата – весело дъвче листата на петунията, застанало на прага на градината.

Как е възможно да бъде на две места едновременно?

Не забравяйте, че това дете е управлявано от Меркурий – онзи гръцки бог, когото сте виждали изрисуван по страниците на книгите с крилати сандали и блестящ сребърен шлем. Нахлупете върху главата на детето си една кухненска тенджера вместо шлем и се опитайте да си представите крилата, израснали от пухкавите му розови пантофки. Забелязахте ли приликата? Винаги съм се отнасяла с неодобрение към онези каишки, които майките купуват, за да връзват току-що проходилите бебета, когато ги вземат с тях на пазар. Щом ги видя по магазините, винаги ми се струва, че тези жени разхождат не децата, а кучетата си. Все пак, ако имате дете Близнаци, бих посъветвала майката да си намери няколко подобни приспособления за всеки случай.

Вероятно първата ви мисъл ще бъде, че ако това бебе е толкова енергично, на всяка цена трябва да го затворите в здрава кошарка. Разбирам ви и дори съм склонна да приема подобно съждение, но не съм сигурна дали една такава бебешка кошарка е подходяща за бебето Близнаци. Ако го затворите натясно, ще проявите жестокост към това дете, което с цялото си същество се стреми да търси, да изследва и да изучава. Ограничаването на физическата му свобода обаче не е нищо пред умственото бездействие, на което сте го подложили, когато сте го затворили в тази малка розово-синя клетка, при положение, че вълнуващият свят около него го примамва с какви ли не гледки и наслади. Не го дръжте затворено в тази кошара прекалено дълго. Едно такова ограничаване на свободата на Близнаците може да предизвика твърде упорита емоционална депресия. Спомнете си, че този слънчев знак е въздушен, а въздухът постоянно се движи. Ако се наложи да оставите детето в кошарката, на всяка цена го снабдете с най-шарени играчки и пъстри книжки, за да си отвлича вниманието. Естествено и това скоро ще му дотегне. Гласните струни са под владението на Меркурий и когато малкият реши да ги изпробва, едва ли ще повярвате, че целият този невъобразим шум идва от такава малка устичка. Сигурна съм, че веднага ще го пуснете да излезе от клетката. Освен ако съседите ви не са прекалено търпеливи или пък глухи.

Децата Близнаци често стряскат по-възрастните и спокойни хора с внезапните си стремглави движения. Големите постоянно правят забележки на децата от тази зодия да застанат на едно място и да не правят две неща наведнъж. Точно това обаче е присъщо за тях. По-улегналите и лениви хора смятат тези деца за прекалено палави, но това е нормалното им състояние. Неправилно е да поощрявате и хвалите детето си Близнаци, ако се опита да се държи като по-уравновесените, но за сметка на това не толкова жизнерадостни хора. Може би няма да е зле, ако се научи да бъде по-въздържано в бързината си, но едва ли ще промените изначалната му същност без да попречите на естествените му наклонности.

Не трябва да забравяме, че живото и неспокойно дете Близнаци, което тревожи улегналите си родители, както и кроткото, предпазливо дете Козирог, дразнещо агресивните си родители, просто са подвластни на собствената си природа. Да останеш верен на себе си е достатъчно трудно дори и без съветите на хората около теб, които упорито се опитват да те променят. Обичайте това дете Близнаци и го приемете такова, каквото е – контактно, будно и любознателно малко същество, изпреварило останалите деца в развитието си. Не можете да превърнете светулката в охлюв и обратното. Както и леопардът не е в състояние да смени петната си. Тук бих добавила, че ако някой се опита да ги изтрие, резултатът ще бъде един нещастен и нервен леопард. Не пипайте тези петна, символи на двойствената природа на вашето дете. Един ден то ще ви накара да се гордеете с построеното от него здание и спечелената литературна награда. И когато дава израз на многоликия си талант, вие ще недоумявате как така сте се опитвали да стегнете природата му в един калъп. Ако ли пък неспокойно подскача наоколо, това значи, че изпробва вродените си бързи рефлекси.

Подвижният му като светулка ум може би ви хвърля в недоумение, но не забравяйте, че този ум е по следите на хиляди идеи, опитва се да ги проумее и да реши кои да отхвърли и кои да запази за бъдещето.

На учителите веднага им прави впечатление, че момичетата и момчетата Близнаци бързо се учат да четат. Децата от тази зодия като че ли сами са измислили думите. Те нямат нищо против да изрецитират нещо, ако учителите им ги накарат, и усмихнати посрещат темата за съчинението, която у другите предизвиква уплаха. Те изпитват истинско удоволствие да общуват с околните и да споделят с тях знанията си в устен или писмен вид. Голяма част от тези деца притежават механични сръчности и си служат еднакво добре и с двете ръце. Често може да видите дете Близнаци да пише с лявата и да рисува с дясната ръка. От време на време някои от тях си гризат ноктите, но пръстите им по правило са тънки и сръчни и точно затова те са ловки фокусници, отлично свирят на музикални инструменти. Един ден тези техни умения могат да им помогнат да станат добри хирурзи, зъболекари или часовникари. Ръцете на Близнаците са нежни, изразителни и сръчни.

Тези деца обикновено притежават ясно изразена способност да имитират останалите. Рано се проявяват типичните за тази зодия остроумие и склонност към ирония. И у дома, и на училище това дете живее в полуизмислен, полуреален свят, в който истината и фантазията постоянно се преплитат – ту фантазията приема лицето на истината, ту става обратното. Понякога ви се струва, че детето Близнаци често преувеличава и дори лъже. То просто не може да устои на желанието си да разкраси някой свой разказ, а и обикновено само започва да си вярва, че всичко е така, както го представя. В подобни случаи трябва да подхождате с внимание, тъй като то само се опитва да разгърне въображението си. Вместо да му насаждате чувство за вина задето има такова въображение, по-добре му напомнете, че винаги трябва да казва истината, а разкрасената си история по-добре да напише в тетрадка. Когато последва заръката ви, то ясно ще може да разграничава измислицата от факта и няма да се колебае между тези два свята.

Децата Близнаци, които не могат да се изразяват свободно и да общуват безпроблемно, може да се вглъбят в един илюзорен полуистински свят. Желателно е детето от тази зодия от малко да почне да учи чужди езици. То няма проблеми с тях. Подобно на случая с детето Водолей, това ще се окаже много полезно за него, тъй като обикновено Близнаците доста говорят и пътуват.

Ако това дете се опитва да ви увери, че може едновременно да учи уроците си и да слуша радио, най-вероятно ви казва истината. Ако успехът му в училище е добър, защо да не му позволите да го прави. Близнаците никога не се задоволяват само с една дейност. Сякаш трябва да изживеят два живота и бързат да усвоят всичко, без да губят никакво време. Основните опасности в тези случаи са липсата на търпение и нежеланието да се упорства, докато изучаваната материя бъде добре усвоена. Не позволявайте да се развие склонността на това дете да плъзга подвижната си мисъл по повърхността на знанието без да се задълбочава в него.

Може би на вашето дете Близнаци ще му бъде трудно да бъде точно, защото накъдето и да тръгне, от пътя му ще го отклоняват все нови и нови неща. Вероятно ще се изкушава и да ви прекъсва, когато ви слуша, тъй като вече ще е схванало мисълта ви и подробностите няма да го интересуват. То пък често обича да повтаря, като не ви позволява вие да го правите и това дразни доста хора. В класната стая лесно се разсейва – от една муха, парченце цветна хартийка или някакъв дим навън. Не е лесно да привлечете вниманието му, но ако успеете, ще бъдете доволни от неговата съсредоточеност и любопитство.

Юношата Близнаци постоянно ще кисне до телефона, всяка седмица ще излиза с нова приятелка, поне сто пъти ще промени плановете си за бъдещето, ще шофира прекалено бързо, ще човърка двигателя на колата си и ще оправя пералнята. Момичетата пък ще се радват на успех сред момчетата и постоянно ще менят настроенията си – в един момент ще проливат едри сълзи, а само след миг на лицата им ще греят усмивки. Тези деца ще ви уморяват, но и ще ви подмладяват.

Когато детето ви Близнаци най-после порасне, много хора ще ви укорят, че се опитва да хване много неща наведнъж. Вие ще им отвърнете с усмивка и това вероятно ще ги подразни.

Всъщност вие ще си спомните един пролетен ден, когато детето ви е било на седем години. Ще си спомните как е потопило пръстчето си в шоколадовия пай, после в крема за бръснене на баща си, бръкнало в аквариума, в кофата за боклук, в чинията с гореща супа и дори в електрическия контакт. Това ви е разгневило не на шега. По-късно на смрачаване сте го гледали как припка наоколо и гони светулки из тревата. Тогава сте въздъхнали и сте се запитали на глас: „Защо трябва да тича така като побесняло? Защо трябва да се вре навсякъде? Какво търси, за Бога?“ Детето ви е чуло и се е смутило. Завинаги сте запечатали в съзнанието си погледа в неговите умни и ясни очи, както и отговора му: „О, мамо,… наистина не зная. Но не се тревожи. Каквото и да е, ще го намеря“.

„Слънчевите знаци на зодиака“ на Линда Гудман

Илюстрации: karenwindness.files.wordpress.com, Caroline Wurtzel / Bustle

19451 Преглеждания