КОЗИРОГ символизира греха, падението на синовете Божии в примамливата материя

Окултният философ, ясновидец, писател и ерудит Александър КРЪСТНИКОВ за значението на зодиакалния знак от духовно и астрологично гледище

(Saturn with the sign of Capricorn, Facchetti, Pietro (Copy after Raphael (Raffaello Sanzio), XVI century)

Символичното значение на съзвездието КОЗИРОГ разяснява учението на древните за изкуплението на греха от човека. Грехът - това е човешкото непокорство и незачитане на Волята на Небесния Баща; грехът - това е отделяне, отдалечаване на душата от духовното Слънце. Грехът и зимата на душите, като декември е зимен за умерения пояс на земята. Декември ни наумява слизането на душата от астралното поле на физическата област  (книга Битие гл. 3, cт. 23). Нам е известно, че годишното движение на Слънцето се е явявало на старите народи прообраз на развоя на духовния живот и реформаторите и преобразувателите на човешкия род Всякога са минавали за човешки слънца. Ако сравним астрономически положението на Слънцето през тая зодия, ще забележим, че то достига тропик Козирог тъкмо когато зимата в северното полукълбо е в разгара си: дните биват тогава най- къси, небето покрито с гъсти облаци, оловни, неприветливи, сякаш тъмнината през това време тържествува над светлината. Лесно можем да си представим по такъв начин мрачното състояние на отделените от Бога души. Така разбиран тоя зодиакален знак, той ни говори преди всичко за последиците от грехопадението: хората са загубили духовните свойства на своята природа и гласът на страстите е задушил гласа на любовта. Забележително е това, че който се роди под влиянието на Козирог, бива тесногръд, себелюбец, коварно хитър и скъперник. Декември е отражение живота на блудния син в Евангелието (Ев. Лука: гл. 15, cт. 15-17), който далеч от бащиния си дом е пасъл свини и се е хранил с рошкови. 

Упорити и своенравни са родените под зодията на Козирог, траеща от 23-и декември до 21-и януари включително. Те помагат само тогава на своя ближен, когато видят че за тях е износно; на пръв план у тях е собственото ненаситно АЗ. Като следим по-нататък дневното светило, ще забележим, че то постепенно започва да се възвръща на север, посоката на живота, където живителните негови лъчи пробуждат нов живот. Докато Слънцето е в знака на Козирог, то сякаш се приготвя за новата своя дейност като обновител на природата. Фантазията на народите от дълбоката древност, ръководени от хирофантите (духознайниците), почнала да приписва на великите хора свръхестествен произход и считала козите пещери за място на раждането им. Докато АСИР, синът на патриарха Яков (кн. Битие гл. 9 cт. 20) съответства на ноември в езотеричната (съкровената) карта на небето, НЕФТАЛИМ, другият брат Асиров и син на Израел, отговаря на декември в небесната карта. „Ти ще бъдеш като пуснат елен и ще възвестиш на света добри, приятни думи” (кн. Битие, гл. 49 ст.21) казва патриархът на Нефталим. 

Козирог символизира греха, падението на синовете Божии в примамливата материя. Управлява коленете. По положението си на небето тоя знак е южен, зимен. По елементните си качества - земен, меланхоличен, хладен и сух, кисел, нощен, женски подвижен.

Влиянието му върху човека е трояко:

На физическото поле: лице продълговато, израз на лицето хитър, глас нисък, коса гъста, тяло мършаво и сухо, ръст среден.

На духовната област: характер коварен и хитър, сдържан, проницателен напъти меланхоличен, себелюбив.

На божествената област: остроумие, всякога използващ всички почти случаи; ум, що избягва трудна работа; душа, в която е слаба вярата. Изобщо казано, най-низката степен на духовност, най-малко духовни класове.

Има опасност от болести в коленете и под коленете. Който се роди денем ще бъде малко по- добър от родения нощно време. Така очите му ще бъдат тъмносини, брадата малко заострена, устните тънки, придаващи на лицето малко злобен и насмешлив израз, а проницателния поглед на тесните му очи още повече увеличава неприятното впечатление. Ако Сатурн влияе в първия (1-2 часа сутринта) или десетия (7-8 часа вечерта) астрологичен дом, той ще придаде висок ръст, бледноматов цвят на лицето. Отличителния признак на родените през тая зодия, трябва да се признае, е себелюбието. Макар да не може да се отрече силния им ум и голямата енергия, всички техни способности са насочени по-скоро за удовлетворяване на личните интереси. Те са твърде проницателни и лесно схващат недостатъците на другите. Предпазливостта у тях е развита до крайна степен и нито една работа те не започват без предварителни дълги обсъждания. Материалното си състояние съзиждат с личен труд. В ранната им възраст е твърде вероятна опасна болест или някоя катастрофа, която ще се отрази на здравето. Бащата на детето със своя несдържан и избухлив характер може да създаде на своята рожба някои препятствия в живота. Във всеки случай той ще побърка нещо или ще забрави брака на сина или на дъщеря си. Животът на родените през декември до 42-та година е редица от неспокойствия и тревоги. Най-многото пътувания и промени често ще зависят от близките роднини и няма да допуснат по-желано нареждане на семейното огнище. Дългите и продължителни пътувания бездруго ще бъдат опасни и няма да докарат многоочакваните придобивки. Който изпитва влиянието на Козирог встъпва - обикновено влияние е това във вторичен брак, при което иде да се отбележи, че първата женитба не е никак сполучлива. Често боледуват от подагра, ревматизъм и стомашни болести хората от тоя тип. Мнозинството са хипохондрици. Темпераментът съобразно климата е или лимфатично-злъчен или лимфатично-нервен.

Магнетичен белег може да служи оникса - скъпоценен камък, който може да се носи като пръстен, огърлица и т.н.

...

Първа десетица на Юпитер 

Трае от 23-и декември до 1-и януари включително. Дух покровител е Темезо, който дарява опасни пътувания, чести промени и нещастия в любовта. Юпитер придава физическа сила на родения, среден ръст, бяла и свежа лицева кожа, плещи широки и пълни, очи големи, влажни и засмени, ушите прилепнати към главата, врат красив.

...

Втора десетица на Марс 

Трае от 2-и до 11-и януари включително. Дух покровител е Епима, който дарява голяма физическа сила, склонност към военна служба и стремеж да се достигне невъзможното, от което и делата му ще претърпят известни загуби.

...

Трета десетица на Слънцето 

Трае от 12-и до 21-и януари включително. Дух покровител е Хомот. Неочаквани неприятности, чест и разочарования, измяна на приятели. Даровете на родения през тази декада: ръст среден, посталост, себелюбиво естество.

...

Избрано от: „12- те астрологични знака”, Александър К. Кръстников, Духовна асоциация за окултни изкустваЮ
Изображение: Saturn with the sign of Capricorn, Facchetti, Pietro (Copy after Raphael (Raffaello Sanzio), XVI century, museodelprado.es

7329 Преглеждания