Мистериите на подводната археология

За всеки, който се съмнява в общоприетия модел на човешката история; за тези, които смятат, че интелигентни цивилизации са съществували много преди нас и за тези, които не спират да дълбаят в натрупаните познания през хилядолетията – отговорите са навсякъде около нас. Малко отвъд брега.

Супер кратка история на човечеството

Учили са ни, че първо сме влезли в Неолитната (Новокаменната) епоха около 10 000 пр. Хр. Новокаменната епоха отразява периода, когато хората от ловци, събирачи и скитници са започнали да се организират в по-стабилни селища, обработвали са земята и са опитомявали животни. В този период са се появили и първите градове.

Според традиционния модел за човешката еволюция, първите хомосапиенс са се появили преди около 200 000 години. Тази теория пренебрегва “предишните”  човешки същества, които вече са притежавали огън и каменни инструменти десетки хиляди години, преди да еволюира хомо сапиенс.

Само за 12 000 години (или 3 милиона години, ако включим и предишните човешки същества, които са дошли преди нас) ние сме преминали през каменната ера и сме стъпили на Луната. Можем ли в такъв случай да допуснем, че останалите 188 000 години са били нужни на човека, само за да се превърне от двукрака маймуна в същество, използващо прости инструменти?

(Human History Evolution Timeline)

10 000 г. пр. Хр. не е времето, когато хората са започнали да строят градове. Това е периодът, в който са строели градове отново. От елементарно същество до човек с разум, който стига до Луната само за 10 000 - възможно е. А какво ще кажете за 188 000 правене на нищо - доста съмнително.

Човешката история и любовта към водата

Долу е представена съвременна карта на света, а цветовете съответстват на гъстотата на населението. Както се вижда, по-гъсто населени са именно крайбрежните райони. Това е така поради няколко причини, като например риболова, търговията и приятния морски бриз.

(The world, by population density)

На следващата картинка е представена последната ледена епоха. Това означава, че колкото повече лед има, толкова по-малко вода остава в океана. Също така значи и повече земя, простираща се по-далеч, отколкото днес ни е познато.

(An Ice Age world map)

Две неща трябва да отбележим за това изображеие. Бреговата линия е първото. Южна Америка е значително по-голяма. Освен това разпилените острови на Индонезия и Филипините (които днес са около 20 000), тогава са били съединени като две основни земни маси – Сахул и Сундаленд!? Другото, което буди интерес е, че голяма част от Европа и Северна Америка са покрити с лед. Това би ги направило също толкова негодни за обитаване, колкото в наши дни е Антарктида.

Повишаване нивата на океана – какво означава?

Следващата снимка показва положението преди и след последната Ледена епоха. Местата оцветени в зелено показват днешния облик на земята, а тези, оцветени в кафяво – местата, които сега са потопени под вода.

(The Ice Age)

В наши дни един милиард души живеят на около 20 метра надморска височина. Това означава, че ако нивото на океана се покачи с 20 метра, един милиард човека ще се окажат под водата. А какво ще се случи, ако нивото се вдигне с 50 метра? Или сто?

Последната Ледена епоха е приключила приблизително преди 11 700 години. Огромно количество топящ се лед е било причина за нарастване нивото на световния океан с около 100 метра. Ако преди нас е имало други цивилизации - Атлантида, Лемурия, Му, сега вече знаем къде са изчезнали. След изброените факти не е толкова странно да кажем, че са били погълнати от морето.

Ако обърнем внимание и на датите, може би не е съвпадение, че нашите “първи градове” са се появили именно преди 10 000 години.

Открити подводни градове

Градовете не потъват просто така под вода. Ако е открит подводен град, първия въпрос следва да е „Защо?“ а след това и „Кога?“

Подводния монумент Йонагуни, Япония

Разположен е близо до брега на Йонагуни в Южна Япония, на около 30 метра под повърхността на водата. Както се вижда на картата на Ледената епоха, единственото време, през което този район е бил над водата е по време на последната Ледена епоха. Може да е бил построен, когато хората са били още само ловци. Или преди да е построен който и да е град. Вероятно е и да е предхождал най-старото познато ни строителство от човешка ръка (освен ако не е построен от русалки).

Архитектурните образувания напомнят на пирамидите в древен Шумер. Многото правилни геометрични форми навеждат на мисълта, че това е по-скоро сътворено от човешка ръка. Първата експедиция от 1997 година обаче заключава, че това е по-скоро природно явление и вследствие на сеизмичната дейност скалата се разцепва и прави тези правилни геометрични форми. Втора експедиция, водена от Масааки Кимура става привърженик на тезата, че това е човешко творение на древна цивилизация.х Геолозите определят възрастта на този монумент на 10 до 16 хиляди години.

Тази терасовидна пирамида изглежда е била създадена с умело майсторство и напреднала технология, но при все това принадлежи на предисторическия период. Тя не привлича голямо внимание, докато експерти и авантюристи не започват да се гмуркат на мястото, заснемайки и разкривайки тази смайваща структура и различни й характеристики.

Проф. Кимура, морски геолог от Университета на Рюкюс, се гмурка там над 18 години, за да измери и картографира характеристиките на „монумента Йонагуни“, както става известно мястото. Структурата се състои от огромна мрежа от сгради, включително замъци, монументи и стадион, като всички те са свързани със сложна система от пътища и плавателни канали

Камбейски залив, Индия

Древният град на бог Кришна първоначално се е смятал за мит и измислица, но останките му са открити и до днес са обект на изследвания.

В Западна Индия, на около 20 – 40 метра под водата, са открити геометрични постройки. Градът, открит до Камбейския залив, имал изградени бани и канализация, зърнохранилища. Също така били открити много бижута, каменни сечива и керамични изделия. Подобно на монумента Йонагуни, този град е можел да бъде изграден единствено по време на Ледената епоха.

Откриването на град под водата означава много повече от това да намериш няколко потънали сгради. Градовете не се оказват потопени просто така. Подводните градове променят цялостното разбиране за човешката история и всичко, което си мислим, че знаем за корените си.

Вече са открити толкова много подводни структури, включително мостът на Рама и Пирамидата в центъра на Бермудския триъгълник. Ако наистина човешка ръка е участвала в изграждането им, това буквално променя всичко, което знаем.

Все още не сме наясно с много от историята, свързана с това, което е под повърхността на водата.

Трябва да сме наясно, че историята на цивилизацията не е започнала преди 12 000 години. Тогава се е възродила. Доказателствата за това са малко по-навътре от бреговата ивица.

Източници и изображения: cryptoanthropologist.blogspot.com, wikipedia.org

5121 Преглеждания