Победата очаква онзи, който е подготвен за всичко ~ Руал АМУНДСЕН

На 14 декември се навършват 105 години от стъпването на първата експедиция на Южния полюс, предвождана от норвежкия изследовател и пътешественик Руал Амундсен.

Силата на волята е първото и най-главно качество на изкусния изследовател. Само умеейки да управлява своята воля, той може да се надява да преодолее трудностите, които природата изпречва на пътя му.

Предвидливостта и предпазливостта са еднакво важни – първото, за да се подготвиш за срещата с трудностите, а второто – за да ги забележиш навреме.

Победата очаква онзи, който е подготвен за всичко – това наричат късмет. Поражението непременно ще споходи онзи, който не е взел нужните мерки навреме – това пък наричат лош късмет.

Едва ли има на света друго животно, способно да изразява своите чувства така, както кучето. Радост, печал, благодарност, угризение на съвестта, всичко това се вижда в поведението им. Особено силно то се чете в погледа им. Ние хората, си въобразяваме, че единствено на нас е присъщо онова, което наричаме жива душа. Казват, че очите са огледало на душата. И е точно така. Загледайте се в очите на кучето, обърнете внимание… Колко често изражението им е човешко, със същите оттенъци, присъщи на хората. Нима не е огледало на душата?

Пълководецът, който иска да победи в битката, е длъжен да бъде в пълно бойно снаряжение. Ако противникът направи ход, той трябва да отвърне. Всичко трябва да е премислено предварително, за да не може никаква неочаквана ситуация да ви изненада и повали.

Някой трезвеник навярно ще рече: какво по-хубаво в студа от чаша горещо кафе? А помоему, прекомерната употреба на кафе в екстремни условия е много по-вредна от премереното количество алкохол. Нима има нещо лошо в това да изпиеш чаша вино или пунш, когато се събере компанията! Приятният аромат на рома бързо ще помири двама души, които са успели да се спречкат през седмицата. И ето, станалото е забравено, ръцете са стиснати! Лишете другарската вечеринка от вино, и скоро ще видите разликата. За жалост, някои хора ще кажат, че за доброто настроение винаги е нужен алкохол. Какво пък, готов съм да се съглася с това. Но какво да се прави, като ние просто сме такива.

Изглежда, цивилизованият човек има нужда от възбуждащи напитки. Лично аз предпочитам пунш. А другите нека си ядат кекс и се наливат с кафе. Чаша пунш на никого не е навредила.

От „The South Pole”, Roald Amundse
Снимки: antarcticguide.com, Roald Amundsen’s crew at the South Pole. Photo by the National Library of Norway

4552 Преглеждания