В живота има моменти, когато законите на сърцето стоят над писаните закони ~ Сибирският бръснар

Назаем от киното

За гордостта на руската душа, за величието и падението на любовта, която живее само с истината, за смелия кадет Андрей Толстой и красивата американка Джейн, за приятелството, верността, трагичното и съдбовното – всички нишки на живота, сплетени в един филм на Никита Михалков. 188 дни и 32 милиона долара са нужни на режисьора да заснеме лентата, която при премиерата си в Русия, потапя хитовия „Титаник” по гледаемост.

За Моцарт, традициите, честта и любовта, с Джулия Ормонд и Олег Меншиков.

Джейн

Скъпо мое момче, всяка вечер се моля Бог да ти дари мъдрост…, и да те пази от юношеските грешки, които руските кадети правеха преди 20 години. Твоята майка се опитваше да разгадае тайната на тази необятна и неподдаваща се на здрава логика земя. В Русия можеш да крадеш и мамиш, но дадената дума се цени повече от всеки официален документ, а една необмислена дума може да доведе до кръвопролитие.

В живота има моменти, когато законите  на сърцето стоят над писаните закони.

Генерал Радлов

В Русия зверовете пият като хора, а хората пият като зверове.

– В неделя е ден за прошка.
–  Прошка? За какво?
–  За всичко. Това е стара руска традиция.

–  Къде отиват всички?
–  На реката. Ще има юмручен бой. Стара руска традиция…

Джейн

Последният ден от Сирни Заговезни е неделята за прошка. Прошка се иска от близки и роднини, познати и непознати. Така душата намира утеха от гнева и угризенията. Всички в тази удивителна страна стига до крайности – полуголи мъже се бият до припадък в ледената река, а после си искат прошка един на друг. Тук отиват на война с песни, а на сватба – облени в сълзи… И всичко е толкова сериозно! Дори най-дребното нещо.

1885 г. КРЕМЪЛ - Клетвата на кадетите
Император Александър III

Господа подофицери, помнете, че задачата ви е не е да се изправите срещу куршумите. Храбростта означава търпение! Търпението в опасност – това е победа! Руският войник е храбър, издръжлив и търпелив! И затова - непобедим! Обичайте руският войник. Пазете го. Желая ви щастие, юнкери! УРА!

Андрей

… влюбих се във вас от пръв поглед… Обикнах ви, още когато ви видях за пръв път там, в купето на влака. Никого няма да обичам повече от вас, защото няма да съм способен да обичам друга жена. След няколко месеца ще стана офицер. Разбира се, живота в началото няма да е лесен, моето семейство е бедно. Разбирам, че ми е рано да създавам семейство, но ако ми дадете дори най-малката надежда, че ще мога да спечеля ръката и сърцето ви в бъдеще, ще бъда истински щастлив. Простете ми!

Колко крехко е човешкото щастие. Колко слепи и наивни сме ние, като си мислим че сме господари на съдбата и живота си. Човешкото същество е празен съд, който чака да бъде напълнен.

Синът на Андрей и Джейн и сержанта, американски военен летен лагер

–  Давам ти последен шанс да свалиш тая проклета маска. Кажи сега: „Сера аз на тоя Моцарт!”
–  Не , сър!
–  Цял живот ли ще я носиш? Заради един свирач?!
–  Не е свирач! Моцарт е велик композитор, сър! Слушали сте неговата музика.
–  Добре де, той е велик композитор!
–  Какво казахте, не ви чух сър?
–  Добре де, ти печелиш - Моцарт е велик композитор! Свали сега проклетата маска!
–  Не ви чувам, сър!
–  Какво? Е, чуват ли ме всички – Моцарт, който ми съдра задника с парен чук, Моцарт, чиито майка, татко, сестри, братя, братовчеди, дядовци и лели, всички взети заедно, могат да ми ядат лайната и да вървят на майната си… Моцарт, дето ме навря в миша дупка… Та, тоя същият Моцарт е велик композитор!

Сибирският бръснар, 1998, Никита Михалков
Снимки: ilarge.lisimg.com
, movieboozer.com, distrib.pyramidefilms.com

9974 Преглеждания