„Кореспонденцията“ – история за любов и загуба

Кореспонденцията“ (La corrispondenza – 2016) е англоезичен филм на италиански режисьор – Джузепе Торнаторе, който разказва любовната история на професора по астрофизика Ед (Джеръми Айрънс) и неговата студентка Ейми (Олга Куриленко).

Джеръми Айрънс – един от най-изисканите актьори на нашето време е най-подходящият избор за главната роля, а Куриленко доказва себе си като една от най-талантливите и вдъхновяващи акриси в съвременното кино.

Двамата влюбени, заедно от шест години, разделени физически от обстоятелствата,  са принудени да поддържат връзката си от разстояние. Общуват чрез имейли, телеграми, картички, видеочатове, пратки с дискове и всякакви подобни средства за комуникация от дистанция.

Торнаторе мисли филма повече от 20 години, затова и в него се използвани остарели технологии като дискове вместо флашки, текстови съобщения вместо скайп и Фейсбук, но това не променя стойността на смисловите нюанси, които е вложил авторът.

Кореспонденцията между двамата, изпълнена с отдаденост и любов не приключва, дори когато главната героиня разбира, пак от разстояние, че любимият й е починал. Тя продължава да получава от него съобщения и видео дискове, в които той я уверява, че никога няма да я изостави.

Отчаяна, тръгва по следите на мистериозните съобщения и се впуска в магическо приключение отвъд времето и пространството.

Отдаденост и всекидневно вълшебството сплитат завладяваща приказка за любов и загуба много отвъд баналния исконен стремеж към безсмъртие. Защото когато обичаш, не спираш да общуваш с любимия, само защото си е отишъл...

Прелестните пейзажи от Великобритания, Шотландия и италианския остров Борго Вентозо, както и музиката на Енио Мориконе, допълват чувствителността на филма.

Снимки: gds.it

8903 Преглеждания