На вас ви е нужно да сте щастливи, за да живеете, а на мен не ~ Киану РИЙВС

Киану Рийвс е роден в Бейрут, Ливан, на 2 септеври 1964 година. Името му означава „прохладният бриз от планините“, но животът му е низ от злочестини. Израства в проблемно семейство – баща му е арестуван за продажба на хероин, когато Рийвс е съвсем малко дете, майка му се прехранва като стриптизьорка. В детството си сменя няколко доведени бащи. Най-добрият му приятел Ривър Финикс умира от свърхдоза. По-малката му сестра се разболява от левкемия. Той дарява по-голямата част от хонорара си за „Матрицата“ на фонда на болницата, в която се лекува.

През декември 1999, приятелката му Дженифър ражда мъртвородена дъщеря, която кръщават Ава Арчър Сюм-Рийвс. През 2001 година Киану става свидетел на това как Дженифър умира в автомобилна катастрофа. С това личният му живот приключва.

(Keanu Reeves, 2000)

Когато хората, които обичаш си отидат, си оставаш сам.

Скръбта променя форма си, но никога не изчезва.

Разбира се, че вярвам в Бог и в Дявола. За целта не е необходимо те да имат тризъбец и дълга бяла брада.

Светът е отчаяно място, в което доброто никога няма да свърши, докато...не бъде победено. Като деца сме, гордо извисил чела край вълнолома, и чакаме края. Светът е вече стар и на плещите му нашите сенки стават непоносими. Всеки от нас лети в свой собствен тунел и ако някъде те се пресичат – вярвам, това е чиста случайност. Опиянени от успеха, не се измъчваме, че летим самотни. Докато един ден не се събудим в жълта стая сред зловеща тишина и не открием, че вече сме не само самотни, оттук и до края на дните сме сами.

Аз не мога да стана част от такъв свят, в който съпрузите обличат жените си като жени с леко поведение, излагайки на показ всичко, което трябва да бъде съкровено. Където няма понятия като чест и достойнство и в думите на хората може да се вярва само, когато казват „обещавам". Където жените не искат деца, а мъжете не искат семейство. Където нещастниците се смятат за успешни, карайки колите на бащите си, а всеки, който има малко власт се опитва да ти докаже, че си нищожество. Където хората лицемерно твърдят, че вярват в Бог с чаша алкохол в ръка и без всякакво понятие за религията си. Където ревността е срамна, а скромността - недостатък. Където хората са забравили за любовта, а просто търсят най-добрия вариант за партньор. Където хората ремонтират колите си при най-малкия шум без да пестят нито пари, нито време, а самите те изглеждат толкова жалки, че само скъпата кола може да го скрие. Където момчета пропиват парите на родителите си в нощни клубове, клатейки се под примитивни звуци, а момичета се влюбват в тях заради това. Където мъжете и жените отдавна вече не се различават и където всичко това се нарича „свобода на избора", но тези, които избират друг път, биват заклеймявани. Аз избирам свой път, жалко само, че не срещнах разбиране от хората, в които най-много го търсих...

(Keanu Reeves by Amanda De Cadenet for Arena, 2003)

Може би съм твърде скептичен към случващото се в този свят, може би съм прекалено чувствителен към цялата омраза и хаос около мен – щеше да е много по-лесно ако мога да игнорирам всички глупости, които се случват наоколо и се съсредоточа върху егоизма.

Когато не се чувствам свободен и способен да направя това, което искам, просто започвам да се съпротивлявам. Действам наобратно.

Винаги е чудесно, когато успееш да разбереш една жена – нейната мистерия и радост, и дълбочина. Ако можеш да накараш една жена да се смее, знай, че виждаш най-прекрасното нещо, което Бог някога е създавал.

Забавно е да си безнадеждно влюбен. Опасно е, но е забавно.

Да се влюбиш и да имаш връзка са две коренно различни неща.

Аз съм Мики Маус. Те не познават човека, те виждат само един костюм.

Πo-paнo ми бeшe изĸлючитeлнo тpyднo дa ce paзгpaничa oт пepcoнaжa, ĸoйтo игpaex. Aз влизax в ĸoжaтa мy, зaпoчвax дa миcля ĸaтo нeгo, дa живeя, ĸaĸтo тoй гo пpaви. Heгoвитe пpoблeми cтaвaxa и мoи. Πъpвoнaчaлнo мнoгo тpyднo излизax oт poлитe. Ceгa cтaнax възpacтeн, пpeдпoлaгaм, пo-oпитeн, oпитвaм дa нe ce paзпилявaм. Hиe c мoитe гepoи ce нayчиxмe дa вoдим пapaлeлeн нaчин нa живoт.

(Keanu Reeves, 1990)

Харесвам живота си, когато в него има работа. Само тогава той има смисъл.

Аз съм много скучен. Само чета, играя хокей и свиря.

Не понасям компютрите. По-точно, нямам нужда от тях. Aĸo aз тpябвa дa нayчa нeщo, вмecтo дa тъpcя в Gооglе, мoгa дa пpocтo дa пoпитaм мoитe пpиятeли. Aз пpeдпoчитaм peaлния живoт. Aз cъм зa тoвa, вcичĸo дa e иcтинcĸo.

Понякога ние толкова много сме унесени в ежедневните си задължения, че забравяме да се насладим на красотата на живота. Ние сме като зомбита. Повдигнете очите си и извадете слушалките от ушите си.

Кажете "здравей" на някой, който виждате. Прегърнете някого, ако чувствате, че изпитва болка. Помогнете на някого. Всеки ден трябва да се живее така сякаш е последният.

Всеки ден е ценен и нека да се отнасяме така към него. Няма гаранция, че утре ще дойде, така че живейте днес!

Има умни хора, има и глупави. На мен просто ми се падна да съм тъп.

Струва ми се, че даже и да не се намират точно в същите тела, хората заслужават да се срещнат и след смъртта.

(Keanu Reeves by Amanda De Cadenet for Arena, 2003)

Снимки: theplace2.ru

40723 Преглеждания