Изборът е прост – или умираш, или остаряваш, друго не ни е дадено ~ Хелън МИРЪН

Възрастта на щастието

Тя обича кучета, винаги говори онова, което мисли, понякога ругае и е готова да обсъжда най-суровите страни на живота. Каква е Хелън Мирън всъщност? С този въпрос към нея тръгват журналистите от AARP, а Хелън е разговорлива с тях. За кралските роли, руските корени, душата и възрастта, говори една истинска легенда на театъра и киното.

(2017 Pirelli Calendar by Peter Lindbergh)

Тази година Хелън Мирън навърши 71 години, а стройната й фигура пристъпва божествено из времето. Активна и изпълнена с живот, колкото повече напредва във възрастта, толкова по-често й се налага да отговаря на въпроса за годините. Неизбежно е.

„Най-хубавото в това да прекрачиш осмата десетица на живота е, че тя изобщо е настъпила. Когато бях на 45, само от мисълта, какво ще бъде ако някога доживея до 70, настръхвах цялата. Но изборът е прост – или умираш, или остаряваш, друго не ни е дадено. Разбира се, да си отидеш от тоя свят на 25, като Джеймс Дийн, изглежда доста романтично. Но после разбираш, че животът е прекрасно нещо – пълен с преживявания, завладяващ, изумителен. Просто трябва да се научиш да приемаш възрастта – психологически и физически”,  споделя Мирън и добавя „Здравето ми е съвсем наред. Но да се разболееш е възможно и на 55, и на 45, дори на 35 – във всяка възраст.”

Хелън има свое мнение по различни теми и е лаконична:

  • Брекзит” – Ужасно – дремещ национализъм и изолационализъм.

  • Сиренето Чедър – В  Америка то е отвратително.

  • Виагра за жените  - Време беше.

  • Обработените снимки – Е, може мъничко…, много ви благодаря.

  • Репутацията на секс звезда – Ще ме преследва до гроб.

  • Диета – Аз качвам и свалям едни и същи 5 кг.


(Myself Magazine Germany, 2013)

Актрисите на могат да бъдат обикновени хора”. Това казва Хелън в едно свое интервю. И е съвършено права, поне за себе си. Тя е едно от трите деца на руски аристократ-емигрант и англичанка от лондонския Ийст Енд, а истинското й име е Елена Лидия Мироноф. По време на следвоенен Лондон, фамилията Миронови бедства – нямат храна, нито отопление. Хелън помни, как през зимата прозорците отвътре се покривали с лед.

Но тя е талантлива и трудолюбива – от Националния младежки театър, 20-годишната Хелън отива в Кралския шекспиров театър и изнася представления пред пълни зали. През 1969 г. тя се снима в първата си голяма продукция „Age of Consent”, а през 1973 г. във филма „O Lucky Man!” с Малкълм Макдугъл. После шокира всичките си приятели и роднини, отправяйки се на турне в Африка и на югозапад в САЩ, с експериментален театър – нощуват под открито небе и играят импровизирани пиеси през изумените погледи на туземците и местно население. След година Хелън се връща на лондонска сцена. „Не исках слава, просто исках да съм добра театрална актриса”, твърди Мирън. Да получи признание на сцената, й попречва страстта й към риска в професията – през 1979 г. Мирън се снима в пълния с насилие и секс филм „Калигула”, а театралното общество веднага охладнява към нея, независимо от високите оценки на критиците за ролите й в шекспировите пиеси.

Голямото й завръщане се случва през 1991 г., когато й предлагат главната роля на детектив в сериала „Prime Suspect“. Той продължава до 2006 г., а след края на детективската ера в живота й, за Мирън започва нова – кралска. За ролята си на кралица Елизабет I в двусерийната лента на HBO, Хелън Мирън печели „Златен глобус” и „Еми”. Ролята на Елизабет II пък й донася „Оскар”. После актрисата се завръща ново като Елизабет II, този път в спектакъла „Аудиенция”, където прави немислимото – превъплъщава се в образа на кралицата и се разстила из времето от 25-годишно момиче до 88-годишна дама. Е, приключено ли е с кралиците? „В никакъв случай, – отвръща Мирън. – Кралиците са прекрасни. Планирам да изиграя още една уникална управница – руската Екатерина Велика”.

(Helen Mirren by Michael Tighe, 1997)

За загадъчната руска душа

„Не съм религиозна. Мисля, че душата съществува, но това няма отношение към религията и Бога. Човекът притежава духовна страна, която по деликатен начин е свързана и с нашето въображение.”

За позакъснелия брак

„Просто така се стече живота ми. Но в крайна сметка, това е и осъзнат избор. Аз съзнателно избрах работата пред личния си живот, до онзи момент, когато на 38 години срещнах Тейлър /Мирън е омъжена за американския режисьор Тейлър Хакфорд/. В края на краищата ние се оженихме, защото разбрахме, че така или иначе, ще бъдем заедно цял живот. Така по-лесно се решават юридическите и имуществените въпроси. И още нещо - ние чувствахме, че нашият брак е важен и за близките ни хора. Никога не съм била против семейния живот, просто той не ми беше по вкус - като ряпа. Измина твърде много време, преди да го оценя. Пък и просто се появи правилната ряпа ☺.”

Източник: theageofhappiness.com
Снимки:  theredlist.com, theplace2.ru

18559 Преглеждания