Позволено ви е да сте красива, сладка и секси. Но не се правете на много умна! ~ МАДОНА

„Мисля, че едно от най-противоречивите неща на света е, че все още съм тук.“

Тази година списание Билборд определи Мадона за „Жена на годината“ с мотива: "Мадона е сред малкото суперзвезди, чиито влияние и кариера излизат извън пределите на музиката. С творческото си виждане, с неуморното си новаторство и с отдадеността си към филантропски каузи тя е вдъхновение за стотици милиони хора по света, като същевременно бележи рекорд след рекорд в кариерата си". С осем албума, оглавявали класацията на изданието и с 21 албум в Топ 10, певицата е и сред най-успелите по продажби в музиката. Освен това неин е и рекордът за най-много хитове в Топ 10 на чарта за сингли на „Билборд“ – цели 38. Мадона е най-касовият самостоятелен концертиращ изпълнител в историята на „Билборд“ с общи приходи от турнета, възлизащи на 1,31 милиарда долара.

За Мадона по-голямата част от годината измина в концерти от турнето й „Rebel Heart“ , за което бяха продадени над 1 милион билета. На 9 декември на официалната церемония по връчването на наградата и обявяването и за „Жена на годината“ Мадона изнесе въздействаща с откровеността си реч, в която разказва за перипетиите, през които е преминала през годините:

Стоя пред вас като отрепка. Ох, като артист от женски пол, имах предвид. Благодаря ви, че признахте способността ми да продължа кариерата си цели 34 години, въпреки очевидния сексизъм, женомразство, постоянен тормоз и безмилостни злоупотреби.

Ню Йорк беше доста страшно място. Още през първата година след пристигането ми бях държана на мушка под дулото на пистолет, бях изнасилена на покрив с нож, опрян в гърлото ми, а апартаментът ми бе разбиван и ограбван толкова много пъти, че просто спрях да заключвам вратата. През следващите години изгубих почти всеки един от приятелите си, заради СПИН, наркотици или престрелки.

И както можете да си представите, всички тези неочаквани събития не само ми помогнаха да се превърна в дръзката жена, която в момента стои пред вас, но също така постоянно ми напомняха колко съм уязвима.

Научиха ме, че в живота няма никаква сигурност, освен вярата в себе си.

Научих и че талантите ми не са мое притежание.

Няма правила, ако сте момче. Ако обаче сте момиче, трябва да спазвате правилата на играта. Позволено ви е да сте красива, сладка и секси. Но не се правете на много умна. Не може да имате мнение, изобщо не може да става въпрос за това при настоящото статукво. Позволено ти е да бъдеш обект за мъжа, да се обличаш развратно... Но нямаш право да притежаваш своята развратност. И в никакъв случай, повтарям – в никакъв случай, не споделяй сексуалните си фантазии със света. Бъди, каквато те иска мъжа, но най-важното, бъди такава, че жените да се чувстват комфортно, когато си около мъже.

И най-важното: Не остарявай! Защото да остарееш е грях. Ще бъдеш критикувана, хулена и определено няма да те пускат по радиото.

Мисля, че едно от най-противоречивите неща на света е, че все още съм тук. Една медия ме сравни със Сатаната. Отвърнах им: „Чакайте малко, не се ли разхождаше Принс в мрежести чорапогащници и високи токчета, с червило, развявайки задника си?“ Да. Но той беше мъж.

Така че, ако си феминистка, не трябва да имаш сексуалност, трябва да се отречеш от нея. Затова си казах: „Майната му, аз съм различен вид феминистка. Аз съм лош феминистка.“

Майкъл е мъртъв, Ту Пак е мъртъв, Принс е мъртъв, Уитни е мъртва, Ейми Уайнхаус е мъртва, Дейвид Бауи е мъртъв... но аз все още съм тук!

Аз съм една от късметлийките и всеки ден се чувствам благословена!

Не е толкова важно, че приемам тази награда, колкото че имам възможността да седя пред вас и да ви благодаря. Не само на тези хора, които ме подкрепят, а не знаете колко много значи подкрепата, но и на тези, които се съмняваха и ме накараха да мина през ада. Вие ме направихте по-силна, накарахте ме да се опитвам повече, направихте ме боеца, който съм сега. Направихте ме жената, която съм сега. Благодаря ви.

(Madonna on stage for Blond Ambition Tour, 1990)

(Madonna by Richard Corman, 1982, NYC)

Снимки: Bustle, Billoard

8836 Преглеждания