Не вярвайте на хуманисти, не вярвайте на пророци, не вярвайте на „светила” ♫ Дмитрий ШОСТАКОВИЧ

(С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян)

Никаква дружба не може да има с прославените хуманисти. С тях сме на два различни полюса – те и аз. Не се доверявам на никого от тях, нито един не ми е сторил добро. Не им признавам правото да се допитват до мен. Те нямат морално право на това и не смеят да ми четат лекции.

Никога не съм отговарял на техните въпроси и никога няма да го сторя. Никога не съм се отнасял сериозно към текстовете им и никога няма да го сторя. Аз разчитам на горчивия опит на моя сив и нещастен живот. И никак не ме радва, че моите ученици приеха това недоверие от мен. Те също не вярват на прославените хуманисти, и са прави. 

Толкова е лошо. Бих бил щастлив, ако можех да намеря някакъв прославен хуманист, комуто да се доверя, с когото бих могъл да побъбря за цветята, братството, равенството и свободата, футболния шампионат на Европа и на други възвишени теми. Но такъв хуманист още не се е родил. Затова пък има повече от достатъчно количество мерзавци, с които аз нямам желание да си беседвам – те ще те продадат евтино за пачка валута или бурканче чер хайвер. 

Затова у мен предизвиква тъжна радост този факт, че моите най-добри ученици, виждайки печалния ми пример, се въздържат от другаруване с хуманистите. А за спасение от самотата, горещо препоръчвам да си вземете куче. 

Не вярвайте на хуманистите, граждани, не вярвайте на пророци, не вярвайте на „светила” – те ще ви метнат за грош! Занимавайте се със своите дела, не причинявайте на хората страдание, старайте се да им помагате. Не се опитвайте отведнъж да спасявате цялото човечество, за начало спасете само един човек. Това е много по-трудно. Да помогнеш на един човек, да не навредиш на друг – толкова е трудно. Невероятно трудно! Тъкмо това и поражда изкушението да се спаси цялото човечество. Само че, тръгвайки по този път неизбежно откриваш, че щастието на цялото човечество зависи от унищожаването само на няколко стотин милиона отделни души. Какви глупости само! 

От: „Свидетельство. Воспоминания Дмитрия Шостаковича, записанные и отредактированные Соломоном Волковым”
Снимка: С. Прокофьев, Д. Шостакович и A. Хачатурян, ru.wikipedia.org

6053 Преглеждания